8 °C Budapest

Íme a tökéletes kacsasült receptje: mutatjuk, hogyan készül és milyen köret illik mellé

2020. október 28. 17:01

Mátyusföldön a kacsát meg kell tudni rendesen sütni úgy, hogy a bőre ne legyen fehér, nyúlós, rágós, gumis és szagos. Kiváló köretekkel kínálják nem csak a nagy, több fogásos ünnepi ebédeknél, hanem az év sok vasárnapján is. Mutatjuk a fortélyokat!

Királyrév, így hívják azt a települést, ami Győrtől 50 kilométerre helyezkedik el, közepén átfolyik a „Fekete víz”, ami a helyiek szerint egyenesen a Fekete - tengerbe torkollik. Igaz, Szlovákia területén van, de színtiszta magyar falu. Itt és a környező településeken, azaz Mátyusföldön a kacsát meg kell tudni rendesen sütni! A bőre ne legyen fehér, nyúlós, rágós, gumis és szagos. Kiváló köretekkel kínálják nem csak a nagy, több fogásos ünnepi ebédeknél, hanem az év sok vasárnapján is. Az ekkor szokásos menü: kacsasült párolt káposztával és francia salátával.

Mi történik, ha nem sikerült? A lányt akár haza is küldik.

Nem azért, mert hímsoviniszta felfogásban élnek, hanem mert a hagyományaik részévé vált a tökéletes kacsapecsenye. Így hát érdemes az anyukáknak maguk mellé állítani a fiatal lányokat, például búcsú környékén, és megmutatni minden fortélyát az elkészítésének, hogy ne ezen múljon a jó hírük - derült ki Gasztromesék rovatunk múlt heti cikkéből, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András jóvoltából.

A tökéletes kacsavacsora receptje

Hozzávalók (5-6 főre)

Pecsenye:

  • 3 kg kacsa
  • 2 ek só
  • 1 ek majoranna
  • 1.5 dl víz

Káposzta:

  • 2 kg káposzta
  • 1 db alma
  • 1 ek kristálycukor
  • fél k őrölt kömény
  • 1 dl száraz bor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kk só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél

Franciasaláta:

  • fél kg krumpli
  • 300g vegyes zöldség (zöldborsó, sárgarépa, vajbab, kukorica)
  • 4 ek majonéz
  • 150ml tejföl
  • 3 db csemegeuborka
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 kk só
  • 1 ek ecet

Elkészítés

Kacsa: A kacsát még előző este feldaraboljuk. A nagyobb méretű háj részeit levágjuk és kisebb darabokra, kb 3-4 cm, szeleteljük, hogy könnyebben kisüljön a zsiradék belőle, de mégis maradjon valami kis töpörtyű. A bőrős részeket beirdaljuk, éles késsel, vékonyan, csak a bőrt. Egy kis tányérra kiöntjük az adott só mennyiséget, abból sózzuk be a kacsa minden részét, nagyon alaposan. Lefedjük, és a hűtőben pihentetjük reggelig.

Másnap egy nagy, vastag aljú fazékba tesszük először a hájakat, aztán a húsokat, vizet öntünk az aljára és maximum 1 ek olajat a kezdéshez. Megszórjuk majoránnával és indulhat a főzés. Közepes lángon (1-9: 5-ös)1.5 órán keresztül, lefedve pároljuk. Amikor teljesen puha, mehet a sütőbe.

A sütőt ekkorra már előmelegítettük 200 fokra és a kacsákat bőrükkel felfelé sorakoztatjuk egy tepsire, ráöntjük a zsiradékot is. Hogy igazán ropogós legyen a bőre, minden részre egy evőkanálnyi tejet öntünk. Betesszük a sütőbe és legalább 15 percig sütjük. Amikor kellőképpen piros, középbarna, akkor vesszük ki. A kacsa így lesz belül tökéletesen omlós, porhanyós, kívül pedig ropogós.

JÓL JÖNNE 2,9 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 870 000 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 56 207 forintos törlesztővel a K&H Bank nyújtja (THM 12,75%), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 56 343 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Káposzta: Ledinsztelünk 1 fej, apróra kockázott hagymát, majd jöhet rá a kockázott, friss lila káposzta, a kockázott alma, 2 db babérlevél, kömény, só, 1 dl vizet. Fedő alatt 30 percig pároljuk, majd cukrozzuk, keverjük és felöntjük a borral. Hagyjuk elpárologni belőle az alkoholt és 5-10 percig még forraljuk. A káposzta ne legyen kemény, de picit roppanjon még, mikor elkészült.

Franciasaláta: Először a forrázott hagymát készítjük el, ami tulajdonképpen a kulcsa, nyitja és a legjobbja a salátának. E nélkül csak „egy francia saláta” marad a sok közül. A hagymát felkockázzuk és fél dl vízbe feltesszük főni a cukorral és a sóval. Felforraljuk, forralástól még 2 percig főzzük és levesszük a tűzről. Beleöntjük az ecetet, elkeverjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krumplit és a zöldségeket puhára főzzük és szintén teljesen kihűtjük. Miután minden alapanyag hideg, összeállítjuk a salátát. Egy nagy tálban kikeverjük a majonézt, tejfölt, aprított csemege uborkát, beleöntjük a forrázott hagymát a levével együtt. Alaposan összekeverjük és hagyjuk legalább 4-5 órát érni a hűtőben, de a legjobb egy éjszakán át.

A tökéletes linzi torta nyomában

Gasztronómiai kalandozásunk következő fogása a linzi torta lesz.

Talán kevesen tudják, hogy a linzi torta a világ egyik legrégebbi tortareceptje. Már egy 1696-os osztrák szakácskönyvben is szerepel, a nevét pedig egy grófnő adta neki. De hogy mi a linzi torta titka, és mi az a szépség, ami mellé a pohárba kerül, kiderül pénteken a Gasztromesékből!

Ha nem akarsz lemaradni arról, hogyan készül a tökéletes linzi torta, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 10. péntek
Melánia
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33