9 °C Budapest

Gyerekkorunk kedvence újragondolva: így készül a köles smarni birsalmakompóttal

2020. február 7. 19:02

Elfeledtünk ízeket, hagyományokat, különleges alapanyagokat: a Sercegés és Erdőzúgás című szakácskönyv segít feleleveníteni a hazai konyha régi fogásait és kreatív gondolatokkal kiegészülve 55 recepten keresztül egy kalandos erdei utazásra invitál. A könyv nemcsak a vacsorák és ebédek legínycsiklandóbb fogásait sorakoztatja fel, de az édesszájúaknak is jó ötleteket ad. Az ízletes desszertek sorából bemutatjuk a köles smarnit birsalmakompóttal.

A modern világban, a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód elhagyásával szépen lassan elfeledtük a természet kincseit, amelyek régen a vidéki életmód szerves részét képezték, azonban ma már csupán elvétve élünk az erdők-mezők nyújtotta portékákkal.

Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat szakácskönyvében Vida József és Segal Viktor. A szerzők igazi gasztrokalandot mesélnek el, amelynek a végén ötvenöt ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. A szakácsok nagy kreativitással álltak a vadételekhez és egyszerűen elkészíthető remekműveket alkottak, amelyek bizonyítják azt is, hogyha valaki csak kiegészítőként használja a különleges alapanyagokat, akkor is izgalmas ízeket tapasztalhat meg.

A levesek, főételek mellett a menü befejezésére is gondoltak: az étkezés megkoronázásához, a desszert elkészítéséhez is segítséget nyújtanak az olvasónak. A könyv, amelyet pontosan egy hét múlva, február 14-én a FEHOVÁN dedikálnak legkedvesebb desszertjeik, süteményeik, édességeik receptjét is felsorakoztatja az édesszájúak legnagyobb örömére. Addig is ízelítőül elhoztunk egy hagyományos fogást újragondolva a kötetből, a köles smarnit birsalmakompóttal. Azoknak, akik akár már most hétvégén elkészítenék az új könyv különleges receptjeinek egyikét.

A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint magának Ferenc Józsefnek a találmánya. Ugyan eredeti nevét – Kaiserschmarrn – császármorzsa, valóban a császár után kapta, mi azonban gluténmentes kölessel emlékezünk meg az eredeti ízekről.

Hozzávalók (4 adag)

• 7 dkg köles

• 2,5 dl tej

• 2 tojássárgája

• 2 felvert tojásfehérje

• 3 dkg vaj a főzéshez

• 1 dkg vaj a sütéshez

• 20 g cukor

• 1 ek méz

• 1/2 vanília kikapart magja

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

• 1 tk reszelt gyömbér

• 1 csipet só

Birsalmakompót

• 3 db közepes méretű birsalma

• 3 dl víz

• 20 dkg cukor

• 1 rúd fahéj

• 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítés

A smarnihoz a kölest alaposan átmossuk, lecsepegtetjük. A tejet a sóval, a kölessel és a vaníliával óvatosan felforraljuk, majd fedő alatt lassú tűzön 15 percig főzzük. Ezután – a tűzről lehúzva – hozzáadjuk a 3 dkg vajat, a mézet, reszelt gyömbért és a cukrot. Elkeverjük és fedő alatt a forró lábasban hagyjuk puhulni további 10 percig, míg a köles az összes tejet magába nem szívja. Ezután hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is. Felforrósított serpenyőben, 5-5 gramm olvasztott vajon két részletben közepes lángon sütjük ki a lepényeket. Amikor a tészta összeáll, el lehet kezdeni szétszedni, kevergetni, míg morzsás állagú nem lesz. A kompóthoz a birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk (a magokat megtartjuk, nem dobjuk ki), húsát kisebb kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasban 3 dl vizet forraljunk fel a birsalma héjával, magházával, a cukorral együtt. Miután felére beforraltuk, adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát és a birsalmakockákat. Alacsony hőfokon főzzük kompótállagúra, vigyázva, hogy a birsalma csak épp megpuhuljon.

Nehézségi fok: 5/3
Elkészítési idő: 30 perc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 9. csütörtök
Marcell
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33