Meghibásodott a MÁV ünnepi fényvonata péntek este, így a tiszafüredi állomáson hiába várták a gyerekek és szüleik a feldíszített szerelvényt.
Így főznek az Alföldön: a HelloVidék ínycsiklandó recepteket gyűjtött össze a legnagyobb tájegységünkről, melyről a legtöbb jellegzetes étel származik, amit a magyar gasztronómiában tartanak számon.
Az Alföld hazánk legnagyobb tájegysége, a teljes országterület 56 százalékát teszi ki. Ennek köszönhetően hatalmas eltérések vannak az Alföldön, nyelvjárásokat, szokásokat és gasztronómiát tekintve. A hatalmas területen nemcsak a felhasznált alapanyagok különböznek, hanem a készítési technika és az ételek elnevezése is, ugyanakkor a helyi konyha olyannyira megkerülhetetlen, hogy a magyar gasztronómia palettáján számon tartott ételek nagy része is erről a tájegységről származik.
Innen származik például a gulyásleves és a pörkölt is, bár ezt az állítást egyes gasztronómusok cáfolják.
Egy biztos, hogy a gulyás eredetileg borssal és hagymával készült, és csak később került bele a paprika, nagyjából 1830 környékén, a kolerajárvány idején, mivel jó ellenszernek bizonyult a betegséggel szemben. A paprika elterjedése előtt főként tárkonyt, szurokfűt és bazsalikumot használtak ízesítésként, ezek a piros fűszer elterjedésével visszaszorultak. A gulyást a kezdetek óta bográcsban készítették el. Később gyökérzöldség és burgonya is került bele – ez az oka annak, hogy más országokban gulyás néven ismerik a nálunk pörköltnek nevezett ételt.
Bár az Alföld egészén készítettek gulyáslevest, ha a különféle tájegységeket és megyéket nézzük, akkor eltérő ételekkel találkozhatunk. A Nyírségben például nagyon jó minőségű alma, szilva és burgonyatermés volt, így az ebből készült ételek és italok kerültek előtérbe. A szatmári szilva és a szabolcsi alma rendkívül híres, de az is jellemző, hogy a töltött káposztát paradicsomosan készítik el. A térségben nagyon népszerű volt a káposztás paszuly, mely a Hajdúságban is gyakran került az asztalra.
A Hajdúságban már sokkal nehezebb és húsosabb ételeket készítettek, a térség legfőbb alapanyaga a marhahús volt. A tájegységen nehéz, tésztás, testes leveseket fogyasztattok, mint például a pásztorok által készített slambuc. Nagyon népszerű volt az itt készült mézeskalács, valamint a rakott tészták.
A Jászságban főként a tejtermékek használata terjedt el, itt főként túrós ételek, lepények és tejtermékekkel készült tészták kerültek előtérbe. A környéken mesterien készítették az öreglebbencset, de számos kelt tésztát készítettek, például itt született a kullogó is.
Békés igazi pásztorétel-arzenál volt, ugyanis itt rengeteg paprikás és gulyáshúst ettek, de nagyon népszerűek voltak a különféle száraztésztából (pl. tarhonyából) készült ételek.
Csongrádban – a Tisza közelsége miatt – a halételek tudtak berobbanni, emellett sok zsíros, nehéz és fűszeres ételt ettek. A térségben a feldolgozóipar néhány lépéssel mások előtt járt, és nagy számú sertéstelepek alakultak ki a vidéken.
A kiskunsági gasztronómia arról volt híres, hogy itt szinte minden esetben előfordult a két fogásos étkezés, tehát levest és főételt is fogyasztottak, míg az Alföld többi területén gyakoriak voltak az egytálételek. A szegényebb rétegek főként kásákat ettek, a tejtermékek fontos szerepet játszottak a helyi gasztronómiában.
Via Mindmegette, Nosalty
Székesfehérváron tűnt fel a legendás Kossuth-díjas színésznő autója : nevetségesen olcsón most eladó
Igazi különlegesség bukkant fel Székesfehérváron: eladóvá vált Psota Irén egykori autója: egy Maruti Suzuki 800-as. 31 éves, 99 ezer kilométerrel, és még mindig talpon van.
Megvan, mikor újítják fel a leégett miskolctapolcai barlangfürdőt: a bővítés tervei is készen állnak
Aláírták a kivitelezői szerződést, így már valóban napok kérdése, hogy megkezdődjön a 2024 szeptemberében leégett Miskolctapolca Barlangfürdő helyreállítása.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








