Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

2019. január 17. 12:00

Rendkívül bosszantó, amikor romlott, vagy penészes ételt találunk a hűtőnkben. Ha ez rendszeresen megesik - pedig a hűtőszekrény kifogástalanul működik -, biztosak lehetünk benne, hogy mi csinálunk rosszul valamit. A HelloVidék azokat a gyakran elkövetett tárolási hibákat gyűjtötte össze, amiket egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetünk, és így elkerülhetjük az élelmiszerek gyors megromlását, illetve óvatlan elfogyasztásukkal az esetleges betegségeket.

Tej

Szinte mindenki elköveti azt a hibát, hogy a tejet a hűtőszekrény ajtajában tartja, hiszen így a legkényelmesebb. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, a szobában lévő hőmérséklet kicsit felmelegíti a tejet, ami ezáltal hamarabb megromlik. Amennyiben nem iszunk minden nap tejet, érdemes a hűtőszekrény egyik polcára tennünk az ajtón lévő tároló helyett.

Nyers hús

A nyers húst sokszor csak betesszük a hűtő valamelyik polcára, pedig ez nem feltétlen jó megoldás. A nyers hús csomagolása, vagy a nejlonzacskó, amiben a piacon adják ereszthet, ilyenkor a húslé kifolyik és megrohaszthatja a mellette tárolt élelmiszereket, épp ezért a húst célszerűbb a csomagolásával együtt egy tálba, vagy tányérra tennünk, és úgy betenni a hűtőbe. A legkönnyebb takaríthatóság miatt érdemes a hűtőszekrény alsó polcán tárolnunk a húst, ha mégis kifolyna csomagolásából a húslé.

Gyümölcsök és zöldségek

A legtöbben egy helyre szeretik tenni a gyümölcsöket és a zöldségeket, ez a hely általában a hűtőszekrény alsó tárolója, vagy egy tál. Egyik megoldás sem jó, mivel sok gyümölcs és zöldség bocsát ki, vagy lép reakcióba az etilén gázzal, ez pedig gyors romláshoz vezet. A legcélszerűbb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket fajtánként külön tároljuk.

Dió

A legtöbben a diót automatikusan nejlonzacskóba teszik, és a kamrában tárolják, pedig a diót a legjobb hűtőben tartani, mivel hidegben a dió sokkal tovább friss marad.

Avokádó

Sokan hűtőszekrényben tartják az avokádót, hogy lelassítsák az érési folyamatot, ez a módszer tényleg működik, az egyetlen hátránya az, hogy az avokádó túl kemény lesz tőle. Amennyiben tökéletesen krémes avokádót szeretnénk, jobb, ha a konyhapulton, vagy egy szekrényben tároljuk szobahőmérsékleten egészen addig, míg az avokádó felülete kissé puhává nem válik.

Saláta

Nem mindegy, hogy hogyan tároljuk a salátát. Ha túl sokáig vizes marad, mint mikor a bolti nejlon zacskóban hagyjuk, a salátalevelek gyorsan puhává és nyálkássá válnak. Annak, hogy minél tovább frissen és ropogósan tartsuk a salátát, a legjobb módja az, ha perforált zsákocskában, vagy tárolóban tartjuk. Ha tud szellőzni a saláta, akkor szabadon el tud párologni a felesleges víz, és a levelek szárazak maradnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el,  havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hagyma

Ahelyett, hogy a hagymát a konyhai polcon, vagy a hűtőszekrényben tárolnánk, inkább tegyük hálós zsákba egy hűvös és száraz helyre, például a kamrába. A hálós zacskóban, esetleg ládában a hagyma jól tud szellőzni, és így nem romlik meg. Amennyiben a hagymát már felvágtuk, tartsuk a felhasználásig a hűtőszekrényben.

Burgonya

A burgonyát a legjobb a kamrában tartani, és véletlenül sem a hűtőszekrényben, mivel szobahőmérsékleten a krumli tovább eláll. Érdemes jól szellőző ládába, vagy kosárba tenni a burgonyát, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon belőle. A krumplit zárjuk el a napfénytől, így kiküszöbölhetjük a kicsírázását.

Fűszernövények

A fűszernövényeket semmiképp se tároljuk hűtőszekrényben és nejlonzacskóban, mert úgy veszítenek az ízükből. A legcélszerűbb száraz helyen, szobahőmérsékleten tartani fűszernövényeinket, ízüket tovább megőrzik, ha papírtörlő kendőkbe csomagolva tesszük őket műanyag zacskóba.

Via: Family Handyman

NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

NAPTÁR
Tovább
2025. május 15. csütörtök
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. május 14. 21:18