2 °C Budapest

Ezért ne rakd soha a hűtőajtóba a tejet: veszélyes lehet!

2019. január 17. 12:00

Rendkívül bosszantó, amikor romlott, vagy penészes ételt találunk a hűtőnkben. Ha ez rendszeresen megesik - pedig a hűtőszekrény kifogástalanul működik -, biztosak lehetünk benne, hogy mi csinálunk rosszul valamit. A HelloVidék azokat a gyakran elkövetett tárolási hibákat gyűjtötte össze, amiket egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetünk, és így elkerülhetjük az élelmiszerek gyors megromlását, illetve óvatlan elfogyasztásukkal az esetleges betegségeket.

Tej

Szinte mindenki elköveti azt a hibát, hogy a tejet a hűtőszekrény ajtajában tartja, hiszen így a legkényelmesebb. Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, a szobában lévő hőmérséklet kicsit felmelegíti a tejet, ami ezáltal hamarabb megromlik. Amennyiben nem iszunk minden nap tejet, érdemes a hűtőszekrény egyik polcára tennünk az ajtón lévő tároló helyett.

Nyers hús

A nyers húst sokszor csak betesszük a hűtő valamelyik polcára, pedig ez nem feltétlen jó megoldás. A nyers hús csomagolása, vagy a nejlonzacskó, amiben a piacon adják ereszthet, ilyenkor a húslé kifolyik és megrohaszthatja a mellette tárolt élelmiszereket, épp ezért a húst célszerűbb a csomagolásával együtt egy tálba, vagy tányérra tennünk, és úgy betenni a hűtőbe. A legkönnyebb takaríthatóság miatt érdemes a hűtőszekrény alsó polcán tárolnunk a húst, ha mégis kifolyna csomagolásából a húslé.

Gyümölcsök és zöldségek

A legtöbben egy helyre szeretik tenni a gyümölcsöket és a zöldségeket, ez a hely általában a hűtőszekrény alsó tárolója, vagy egy tál. Egyik megoldás sem jó, mivel sok gyümölcs és zöldség bocsát ki, vagy lép reakcióba az etilén gázzal, ez pedig gyors romláshoz vezet. A legcélszerűbb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket fajtánként külön tároljuk.

Dió

A legtöbben a diót automatikusan nejlonzacskóba teszik, és a kamrában tárolják, pedig a diót a legjobb hűtőben tartani, mivel hidegben a dió sokkal tovább friss marad.

Avokádó

Sokan hűtőszekrényben tartják az avokádót, hogy lelassítsák az érési folyamatot, ez a módszer tényleg működik, az egyetlen hátránya az, hogy az avokádó túl kemény lesz tőle. Amennyiben tökéletesen krémes avokádót szeretnénk, jobb, ha a konyhapulton, vagy egy szekrényben tároljuk szobahőmérsékleten egészen addig, míg az avokádó felülete kissé puhává nem válik.

Saláta

Nem mindegy, hogy hogyan tároljuk a salátát. Ha túl sokáig vizes marad, mint mikor a bolti nejlon zacskóban hagyjuk, a salátalevelek gyorsan puhává és nyálkássá válnak. Annak, hogy minél tovább frissen és ropogósan tartsuk a salátát, a legjobb módja az, ha perforált zsákocskában, vagy tárolóban tartjuk. Ha tud szellőzni a saláta, akkor szabadon el tud párologni a felesleges víz, és a levelek szárazak maradnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hagyma

Ahelyett, hogy a hagymát a konyhai polcon, vagy a hűtőszekrényben tárolnánk, inkább tegyük hálós zsákba egy hűvös és száraz helyre, például a kamrába. A hálós zacskóban, esetleg ládában a hagyma jól tud szellőzni, és így nem romlik meg. Amennyiben a hagymát már felvágtuk, tartsuk a felhasználásig a hűtőszekrényben.

Burgonya

A burgonyát a legjobb a kamrában tartani, és véletlenül sem a hűtőszekrényben, mivel szobahőmérsékleten a krumli tovább eláll. Érdemes jól szellőző ládába, vagy kosárba tenni a burgonyát, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon belőle. A krumplit zárjuk el a napfénytől, így kiküszöbölhetjük a kicsírázását.

Fűszernövények

A fűszernövényeket semmiképp se tároljuk hűtőszekrényben és nejlonzacskóban, mert úgy veszítenek az ízükből. A legcélszerűbb száraz helyen, szobahőmérsékleten tartani fűszernövényeinket, ízüket tovább megőrzik, ha papírtörlő kendőkbe csomagolva tesszük őket műanyag zacskóba.

Via: Family Handyman

NEKED AJÁNLJUK
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 10. péntek
Melánia
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33