0 °C Budapest
Grapes Harslevelu in Tokaj region, Unesco site, Great Plain, Hungary

Dél-Koreában is jól cseng a tokaji brand – Ezekkel a magyar borokkal érdemes külpiacra menni

2024. december 30. 11:30

Nincs könnyű helyzetben a magyar borágazat, a csökkenő borfogyasztás és az újvilági borok térnyerése egyre nagyobb versenyre készteti a termelőket, akik a klímaváltozás hatásait is egyre inkább a bőrükön érzik, miközben a fiatalok szinte teljesen elfordultak a borivástól. Ugyanakkor az idei szüret az átlagosnál jobbnak bizonyult, a reprezentációs adó tavalyi eltörlésével pedig nőtt az ünnepi időszakban értékesített borok száma, és az exportpiacok tekintetében is biztatóak a kilátások a Magyar Bormarketing Ügynökség szerint.

A magyar borágazat számára kihívásokkal teli év volt 2024, de a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos szerint sikerült jó eredményeket elérni. „A klímaváltozás miatt az időjárási anomáliák egyre fokozódnak, idén tavasszal jelentős fagykárok nehezítették a gazdák életét, amit csapadékszegény, forró nyár követett és – ennek köszönhetően – egy minden eddiginél korábbi szüret, de mindezek ellenére a 2024-es évjárat az átlagosnál is jobbnak mondható, ami nagy részben annak köszönhető, hogy jól vizsgáztak a rezisztens fajták, amelyek ellenállnak a gombás betegségeknek és ezért a jövőt jelenthetik a borászati ágazat számára” – mondta a Portfolio-nak Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A Bormarketing Ügynökség elsődleges célja, hogy a már piacképes, megfelelő palackszámmal és külföldi piacra lépéshez szükséges infrastruktúrával rendelkező borászokat támogassa, de azt is látni kell, hogy a hazai borászatoknak 83 százaléka 3 hektár alatti. „Ez egy történelmi adottság, de ez nem jelenti, hogy a kisebb borászatoknak nincs lehetősége az exportra, mert össze tudnak állni, 4-5-6 borászat tud egy termelői közösséget alkotni és együtt lépni a piacra.” – tette hozzá a kormánybiztos, aki azt is hozzátette, hogy a legexportképesebb hazai bor, még mindig a Tokaji, amely különleges az édes borok piacán:

ez a borvidék egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik, Tokajit gyakorlatilag bárhova el lehet adni.

A vörösborok között a kékfrankos és az egri bikavér kifejezetten közkedvelt fajta, míg a fehérboroknál a furmint vált ki nagyobb érdeklődést, de piaconként eltérnek az igények. Dél-Koreában például a mai napig nő az igény a vörösborok iránt, holott a tradicionális bortermelő országokban jellemzően csökken a vörösborok utáni kereslet.

A célországok tekintetében Rókusfalvy Lengyelországot, Németországot, az Egyesült Királyságot és az USA-t emelte ki, de ázsiai országok is a célkeresztben vannak, az eltérő piacokon, pedig eltérő üzenetekkel kell kommunikálni, a csípős ázsiai ízek mellett például az édes Tokajira van igény. Általánosságban azonban szerinte például a vulkanikus talajt fontos kiemelni:

a világ szőlőterületeinek mindössze egy százaléka található vulkanikus talajon, amíg Magyarországon ez közel 20.

„Olyan kincs van a kezünkben, ami nagyon keveseknek, ezért a több százéves tokaji hagyomány mellett a vulkanikus talaj egy nagyon jó hívószó.”

A hazai piacon is van feladat  

Nagy jelentőségű volt a borok reprezentációs adójának eltörlése is, amely arra ösztönzi a vállalatokat, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékeket adjanak ajándékba a partnereik és más szereplők számára. A Magyar Bormarketing Ügynökség által lefolytatott nem reprezentatív, kérdőíves vélemény-felmérés alapján,

A megkérdezett borászatok többsége kommunikációs kampány indítását tervezi az ünnepi időszakra, hogy felhívják a reprezentációs adómentesség tényére, ezáltal a vásárlásra is a figyelmet.

Mészáros Gabriella borakadémikus, nemzetközi borszakértő szerint az eredmények ellenére a karácsony miatti szezonalitás még mindig inkább a pezsgőnél érzékelhető, mintsem a boroknál, a hazai pezsgőkészleteknek a jelentős része még most is a két ünnep között fogy el, de kétségtelen, hogy a borok értékesítésében is tapasztalható némi növekedés. A szezonalitásnál jelentősebb befolyásoló tényezőnek tartja, hogy a fiatalok egyre kevesebb bort fogyasztanak.

A szakértő szerint az általános piaci trendek kevésbé érintik a kisebb, családi borászatokat, ahol néhány hektáron, tudatosan gazdálkodnak, jó minőségő borokat előállítva, ezek többnyire el is tudják adni azokat. A probléma inkább az alsó kategóriás boroknál kezdődik: „Ha összevetjük ezt a kategóriát más, a mi adottságainkkal nagyjából azonos vagy hasonlóval rendelkező bortermelő országokéval, azt látjuk, hogy Portugáliában például a legalsó polcokon is kimondottan jó minőségű, tiszta ízű, megbízható, jól iható borokat lehet megfizethető áron kapni, addig nálunk ezek minősége mind a mai napig kétséges” – mondta Mészáros. Nagyon sok olyan tétel kerül ma is forgalomba, aminek az eredetével nem feltétlenül vagyunk tisztában. Ezek sokszor érkeznek tartálykocsikban olcsón, és ezek a termékek nagyon megnehezítik az alsó szegmensben versenyző termelők dolgát. 

A nagyon jó áron érkező minőségű import borok sem könnyítik meg a hazai szereplők helyzetét, óriási árral szemben kell a magyar termelőknek úszniuk, és a borszakértő szerint egy kicsit sajnos az utóbbi években visszaesett az a trend, hogy a magyar termelőknek a borait fogyasszuk – akár az ünnepek alatt – helyette népszerűek a nagy bortermelők termékei.

Reneszánszukat élik az újra felfedezett, helyi, őshonos szőlőfajták

Az alapvető exportpiacok nem változtak, a szakértő szerint, ha valaki ránéz a statisztikákra, azt látja, hogy mind a mai napig Csehország, Szlovákia áll az élen a magyar borok felvásárlásában. Ennek oka, hogy ezekbe az országokba nagy mennyiségben érkezik a nem palackozott bor.

A palackozott borok ugyanakkor a nagyon jó éttermekben, tehát a gasztronómia legfelső szintjeire is eljutnak, de ez a legkisebb részét képezi a hazai borkínálatnak. Ettől függetlenül elmondható, hogy az utóbbi években itt észrevehető fejlődés tapasztalható, ami a termelők számára egy jó kapaszkodót jelenthet, és nemcsak a szokásos tokaji borok szintjén, de például az egri vörösborok, nevezetesen a bikavér is egyre nagyobb mennyiségben kerül a látókörbe.

A száraz borok közül a furmint szintén jó piacot tudhat magáénak, és megvan az édes boroknak is egy stabil felvevő piaca, de a teljes tokaji édesbor mennyiséget figyelembe véve még van hova fejlődni.   „Jó lenne, ha tudatosulna a világon, hogy Tokaj adottságai abszolút egyedülállóak, és ezek a borok tényleg olyanok, amit máshol nem lehet elkészíteni” – tette hozzá Mészáros, aki szerint a valódi potenciál az egyedi, lokális szőlőfajtákban van.

A Nyugat-Európában egyre jellemzőbb alkoholmentesített vagy csökkentett alkohol tartalmú borok egyelőre nem annyira jellemzőek a magyar piacra, főleg, ha a termelői oldalt nézzük, mert ezek előállítása csak a nagyon nagy cégek számára lehetőség, hiszen jelentős anyagi ráfordítást igényel az alkoholmentesítés, vagy az alacsony alkoholtartalmú borok előállítása, amit a kis pincék nem engedhetnek meg maguknak. Ennek közönsége a külföldi trendek alapján a fiatalabb korosztály, ugyanakkor Mészáros szerint azt is figyelembe kell venni, hogy:

ha fiatal korban nem tudjuk megtanítani a fiataloknak az igényes, tudatos, tényleg felelősséggel történő borfogyasztást, akkor örökre elveszítjük őket és egy olyan gasztronómiai kultúrának az átörökítését is, amely a Kárpát-medencében több ezer éve elválaszthatatlan az európai embertől.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2025. január 1. 14:00
Ebben a hónapban nem adtam és nem vettem semmit, bár a LyondellBasell Industries már nagyon köz...
MEDIA1  |  2025. január 1. 12:54
A teljes szerkesztőség elbúcsúzott a Speedzone-tól 2024. december 31-én, mindenki távozott. A Media1...
Kiszámoló  |  2024. december 31. 12:05
Nagyon sok embernek a pénz az istene, attól várja a boldogságot, az élet értelmének megértését, hogy...
Holdblog  |  2024. december 31. 09:28
Móricz Dániel, a HOLD befektetési igazgatója szerint az év sztorija az, hogy Németország ugyan Európ...
Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 2. csütörtök
Ábel
1. hét
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33