15 °C Budapest
Magyar forint háttérben.

Itt az újabb kamatdöntés: senkinek nem okozott nagy meglepetést

2024. október 22. 14:37

Változatlanul hagyta az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az továbbra is 6,5%. A döntés nem okozott meglepetést, Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szavai után biztosra vehető volt a kamatok tartása.

Az MNB két éve kezdte meg az alapkamat csökkentését, és egészen idén nyárig folyamatosan csökkent a kamat. Idén nyártól azonban már nem volt biztosra vehető, hogy a kamat tovább fog csökkenni, júliusban ugyanis új szakaszt jelentett be az MNB: ekkortól ülésről-ülésre döntenek, a kamatcsökkentések közt bármikor szünetet tarthatnak. A júliusi ülésen viszont a kedvező piaci környezetet kihasználva vágott az MNB, amit augusztusban egy szünet, szeptemberben egy újabb vágás követett. Októberben pedig újabb szünetet látunk, amely ezúttal lehet, hogy nem csak egy hónapra szól majd. A jegybank a döntései során több tényezőt is figyelembe vesz:

  • az infláció alakulása,
  • a nagy jegybankok döntései,
  • a kockázati megítélés alakulása,
  • a lakossági és a vállalati bizalom alakulása.

Az infláció várakozásoknál kedvezőbben alakult az utóbbi hónapokban, szeptemberben elérve a jegybanki célt. Noha a következő hónapokban az infláció a bázishatás miatt emelkedhet, alapvetően a vártnál enyhébb inflációs nyomást látunk Magyarországon.

Emellett a jegybank által mérlegelt másik szempont, a lakossági és vállalati bizalom nem alakul jól: a beruházások továbbra is gyengén alakulnak, a fogyasztás bár élénkül, de nem eléggé. Ez a két szempont tehát lehetővé tenné a kamatcsökkentést.

A másik két, egymással összefüggő szempont miatt viszont nem csökkenthetett kamatot az MNB. A nagy külföldi jegybankok lépései (pontosabban az ezekkel kapcsolatos várakozások) és a kockázati megítélés alakulása nem tette lehetővé a kamatcsökkentések folytatását. A befektetők azt várják, hogy a Fed nem fog gyorsan kamatot csökkenteni, ami a feltörekvő devizák várható kamatprémiumát csökkentette. Emellett van egy általános bizonytalanság is az amerikai elnökválasztás és Európa gyengélkedése miatt.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezek hatására a forint 400 fölé gyengült az euróval szemben, a gyenge forint pedig inflációs kockázatokat jelent, valamint visszahathat a lakossági, vállalati bizalomra is. Az MNB ezért a stabil árfolyamban érdekelt, nem volt tehát meglepő, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök több verbális intervenciót is végrehajtott az előző hetekben. Múlt héten a Portfolio konferenciáján jelentette ki, hogy a kamatok egy darabig szinten maradhatnak, a mai döntést tehát tudni lehetett előre.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 22. 15:55
Közel két évvel az RTL+ platform indulása után a Samsung Tizen okostévék tulajdonosai is használhatj...
Kiszámoló  |  2024. október 22. 14:59
A GKI oldalán jelent meg egy új elemzés, ami az úgynevezett "keleti nyitás" hatását vizsgálja. Mint...
Bankmonitor  |  2024. október 22. 11:03
Megjelentek az augusztusi kereseti adatok, borzasztóan nagyok a különbségek Magyarország egyes megyé...
Holdblog  |  2024. október 22. 07:22
A Neste egy briliáns vállalat, az árfolyama 75 százalékot zuhant 2020 óta. A cég csalódást keltő és...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?