16 °C Budapest
Brüsszel, 2024. július 16.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének alkalmából kiállított installációk bemutatóján Brüsszelben 2024. július 16-án.MTI/Bodnár Boglárka

Itt az őszi adócsomag: nagy változásokat terveznek Varga Mihályék, egy sor szabály más lesz

2024. október 17. 09:41

Egy sor változást tervez a kormány szokásos őszi adócsomagja, melyet szerda este töltöttek fel. Szó van benne extraprofitadóról, az őstermelők adózásáról és a műemlékingatlanok adómentességéről is - írta a Portfolio.

A Pénzügyminisztérium jelentős változásokat tervez az adózás területén, derül ki a szerdán közzétett őszi adócsomag tervezetéből. A javaslat számos területet érint, beleértve a családi adókedvezményt, az egyéni vállalkozók és őstermelők adózását, valamint a vendéglátást és a műemlék-ingatlanok adózását. Emellett módosulnának az extraprofitadó szabályai, a NAV hatásköre és a vámügyi eljárások is. Új előírások jelennének meg a fenntarthatósági jelentések és könyvvizsgálatok terén is.

A családi adókedvezmény régóta ígért emelése konkrét formát ölt a tervezetben - igaz, erről Gulyás Gergely tegnap már beszélt a kormányinfón. Az eltartottak számától függően a kedvezmény összege jelentősen nőne: egy eltartott esetén 133 340 forintra, két eltartottnál 266 660 forintra, míg három vagy több eltartottnál 440 000 forintra emelkedne havonta. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos eltartott esetén további 133 340 forint kedvezmény járna. A minisztérium becslése szerint ez a változás 2025-2028 között összesen 902 milliárd forint költségvetési kiadást jelentene.

Az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők adózásában is változások várhatók. A jövedelem kiszámításánál alkalmazott költséghányad módosulna, például a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében 90%-ra emelkedne. A vendéglátók számára új lehetőségként jelenne meg a tételes átalányadózás választása, amennyiben legfeljebb három, magánszálláshelynek minősülő ingatlannal rendelkeznek.

A műemlékingatlanok adómentességével kapcsolatban új szabályozás lépne életbe: a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter rendeletben határozná meg az ilyen ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adómentességének feltételeit.

Az extraprofitadó szabályai is változnának. A pénzügyi tranzakciós illeték alapja a Posta Elszámoló Központnál kezdeményezett készpénzbefizetések esetén a 20 ezer forintot meghaladó összeg lenne, szemben a jelenlegi 50 ezer forintos határral.

A NAV hatáskörét érintő módosítások között szerepel, hogy bizonyos nagyobb összegű fizetési kedvezmények esetében a Központi Irányítás járna el felettes szervként. A hatóság új feladatokat kapna a közúti áruszállítás ellenőrzése, a fémkereskedelem és az Unió területére be- vagy kilépő készpénz ellenőrzése terén. A vámjogi szabályozás is változna, többek között az elkobzott közlekedési eszközök kezelése és az áfa-biztosítási kötelezettség alóli mentesség terén.

A számviteli és könyvvizsgálati szabályok módosításai a vállalkozások pénzügyi átláthatóságát és jogszerű működését hivatottak erősíteni. Új elemként jelenne meg, hogy harmadik fél kezdeményezheti törvényességi felügyeleti eljárás megindítását, ha egy vállalkozás nem tesz eleget közzétételi kötelezettségeinek. A fenntarthatósági jelentések terén is új előírások lépnének életbe. A jelentéskészítésre kötelezett vállalkozásoknak fenntarthatósági minősítéssel rendelkező könyvvizsgálót kellene választaniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az uniós irányelveknek való megfelelés érdekében módosulnának a vállalkozások méretkritériumai és egyes pénzügyi határértékek. A tervezet részletesen szabályozza az utasok személyes poggyászában található termékek importjának adómentességét is, pontosítva többek között a határövezet és a határövezetben dolgozó munkavállalók fogalmát.

A jövedéki adóról szóló törvény módosításai érintenék az üzemanyagokat és a mezőgazdasági termelők által felhasznált gázolajat. Új lehetőségként jelenne meg a vasúti árutovábbítással foglalkozó vállalkozások számára a villamosenergia-adó visszaigénylése, valamint a mezőgazdasági termelők számára a gázolajra kivetett adó jelentős részének visszaigénylése bizonyos feltételek mellett.

címlapi kép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA 

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
TolllerBela
2 órája
Megint az új BMW 700-as lesz olcsóbb, a krumpli meg drágább...nem unják még, hogy rendre átverik a népet ?
0
0
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 17. 11:17
Lengyel lapértesülések szerint Vida József, a TV2 Zrt.-t tulajdonló Mészáros Lőrinc-közeli bankár me...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 16. 15:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?