16 °C Budapest
Budapest, 2023. december 12.Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet a Költségvetési Tanács új elnökének kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2023. december 12-én. Horváth Gábor közgazdászt, kockázatkezelési szakembert nevezték ki 2024. január 10-i hatállyal a Költségvetési Tanács elnökévé.MTI/Koszticsák Szilárd

Adókivezetést lengetett be Varga Mihály: sokakat érinthet, amire a kormány készül

2024. október 17. 11:30

Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján tartott előadást a magyar gazdaság kilátásairól. Többek között elmondta, hogy jövőre a fogyasztás és a beruházások lesznek a növekedés motorjai. Ezen felül kivezetésre kerülhet néhány kisebb adónem is és a kormány tervei között szerepel a GDP-arányos költségvetési kiadások csökkentése is.

Varga Mihály pénzügyminiszter "Felhős égbolt alatt" címmel tartott előadást a magyar gazdaság kilátásairól és kihívásairól a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. Az előadás aktualitását a magyar gazdaság helyzetén túl az is adja, hogy a kormány épp a héten döntött egy 21 pontos akciótervről, amelynek a gazdasági növekedés élénkítése a célja.

Az előadáson többek között az alábbiak hangzottak el

  • Varga Mihály először Hernádi Zsolt előadására reflektál: a pénzügyminiszter reméli, hogy Draghi-versenyképességi jelentése nem úgy végzi, mint az EU-többi jelentése.
  • 2010 óta a magyar gazdaság potenciális növekedése gyengült, de ez elsősorban a koronavírus, az orosz-ukrán háború miatt történt. Ugyanakkor az utóbbi években már egyre inkább a növekedési potenciálja közelében teljesít a magyar gazdaság. Ez 2025-re már sikerülhet is.
  • A potenciális (egyszeri hatások nélküli) GDP Magyarországon 3% körüli, ami magasabb, mint a régiós országoké. Németországban csupán 1% körüli.
  • A versenyképesség és a hatékonyság javításának módja: erre hozta létre a kormány a 6 éves bérmegállapodást 2017-2022 között. A reálbérek 45%-kal emelkedtek, a járulékok pedig 15,5%-kal csökkentek.
  • A gazdasági fejlődés alapfeltétele a költségvetés elsődleges egyenlegének javulása. Jövőre már nagyot javul a költségvetés kamatkiadása. Továbbra is fontos a költségvetési hiány csökkentése. A hiánycsökkentésben Magyarország 2021-2025 között EU-s összevetésben az élmezőnyben van. A hiány finanszírozásában felértékelődnek a lakossági megtakarítások.

A pénzügyminiszter véleménye szerint az adósság finanszírozásának optimális mixe: 50% intézményi befektetők, 25% lakosság és 25% deviza.

  • Az államadóssággal kapcsolatban Varga Mihály elmondta, hogy az államadósság a koronavírus miatt 80% közelébe emelkedett, de 2024-re már 73% körüli szintre csökkent.
  • A lakosság jövedelmi pozíciója javul, de még az óvatossági motívum meg van. A korábbi években elvesztett tartalékok visszaépítése zajlik, de ez nem magyar specialitás, az egész EU-ban küzdenek ezzel.
  • A megtakarítások emelkedése csökkenti az ország sérülékenységét. Ez lehet az alapja a következő években a magyar gazdaság fejlődésének.
  • Európai megoldást sürget Varga Mihály a külföldi, főleg ázsiai webshopokkal kapcsolatban. Ezek sokba kerülnek az államháztartásnak.
  • Az ingatlanpiacon reménykeltőek a kilátások. Az ingatlantranzakció-számok már javulnak, a kamatok csökkenő trendben vannak.
  • A pénzügyi kondíciók már normalizálódtak, a lakossági állampapírok kamatai csökkenhetnek, de ehhez kedvező inflációs és kamatkörnyezet is szükséges. A mostani 3%-os infláció még nem elég, a következő hónapok infláció is fontos lesz az állampapír-kamatok megállapításához.
  • A német gazdaság továbbra is recesszióban van, az IFO gazdasági hangulat index alapján tovább romlanak az üzleti kilátások és ezt támasztják alá a ZEW felmérései is. Ausztriában 1946 óta nem volt olyan recesszió, mint most.
  • Eközben Kínában is vannak problémák, de már elkezdődött a monetáris és fiskális stimulus. A kormány reményei szerint a kínai szerkezeti gondok oldódhatnak. A Reuters elemzői konszenzusa 4,8%-os növekedést vár idénre. Viszont Kínában az államadósság 2014 óta a GDP 40%-ról 89%-ra emelkedett.
  • A kínai védővámok bevezetése nem fog segíteni az európai autóiparnak. Mit tehet a magyar autóipar ebben a nehéz helyzetben? Alkalmazkodni kell és egyre inkább ázsiai partnerek lesznek a dominálnak, főleg, ha Németország technológiailag lemarad.
  • Hazai makrogazdasági folyamatokról elmondta a pénzügyminiszter, hogy 3,4%-os lehet a 2024-es GDP, a fogyasztás 4,3%-kal, beruházások növekedése 5-5,5%-os lehet. A kamatkiadások csökkenése segíteni fog és javulni fog az üzleti környezete is. 8,4%-os bárnövekedéssel számol a kormány jövőre.
  • Új adók bevezetésére nem készülnek, sőt néhány adónem kivezetésre is kerülhet.
    A hazai magánszektor eladósodottsága uniós összehasonlításban is nagyon kedvező. Az állam és a magánszektor együttes adóssága számít az ország mozgásterénék. Uniós viszonylatban nálunk ez nagyon alacsony, ez jövőre a gazdasági növekedés egyik motorja lehet.
  • Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban van még teendője a kormánynak. Az állami kiadások arányát 50% közeléből 45% környékére szeretné csökkenteni a kormány.

Összefoglalásképp

A magyar gazdaság kilátásai: jövőre 3-6%-os gazdasági növekedés, a fogyasztási élénkülése és az óvatossági motívum oldódása miatt. Továbbá nagyobb beruházások indulnak (BMW autógyárt, Budapest-Belgrád vasút beruházás befejeződik, Paks 2. folytatódása, BYD gyár is befejeződik). Kormányzati oldalról a kisebb hiány fogja támogatni a növekedést, valamint a célzott gazdasági programok és a humán tőke fejlesztése is segíteni fog.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA 
 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 17. 12:15
A Fővárosi Ítélőtábla a mai napon elbírálta Orbán Viktor miniszterelnök az RTL.hu Szerkesztősége ell...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 16. 15:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?