23 °C Budapest
money

Valaki most tudta meg 50 millióval tartozik 3 millió helyett: itt a Buda-Cash-botrány újabb fejleményei

2024. október 10. 09:11

Az egykori Buda-Cash ügyfelek számára végre dereng a fény az alagút végén. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. tájékoztatása szerint megkezdődött a Saxo Banknál őrzött értékpapírok és bizonyos pénzeszközök visszaszolgáltatása. Az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével zajló folyamat során az ügyfeleket levélben és telefonon értesítik a vagyonkiadás részleteiről- írta a Telex.

A kártalanítás azonban nem minden ügyfél számára jelent megoldást. Sokan még mindig várnak az értesítésre, míg mások, az úgynevezett "negatív egyenlegesek" csoportja, újabb kihívásokkal szembesül. Ez utóbbi csoport helyzete a 2015-ös "frankageddon" eseményeire vezethető vissza, amikor a svájci frank árfolyama váratlanul megerősödött.

A PSFN megerősítette, hogy az elmúlt négy hónapban mintegy 1,5 milliárd forint értékű ügyféleszköz kiadására került sor. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy még mindig jelentős számú ügyfél nem rendelkezett a kiadható vagyona felett, annak ellenére, hogy többször is megkeresték őket.

A "negatív egyenlegesek" helyzete különösen összetett. A Saxo Bank 2015-ös átárazása miatt sokan hatalmas veszteségeket szenvedtek el. A PSFN álláspontja szerint ezek a követelések jogszerűek, és a felszámolási vagyon részét képezik. Ennek megfelelően a követelésállományt külső követeléskezelőknek adták át.

Az érintett ügyfelek azonban vitatják ezt az álláspontot. A "Saxo bank károsultak" Facebook-csoport szerint már két jogerős bírósági végzés is született magánszemély ügyfelek javára. Érvelésük szerint, mivel a Saxo Bank nem jelentkezett be hitelezőként a felszámolás során, a követelések nem jogosak.

A helyzet jogi szempontból rendkívül bonyolult. Míg egyes ügyfelek a követelések behajtását sürgetik, mások a már lefoglalt pénzeszközeikből is visszaigényelnének. A károsultak ügyvédei szerint tartalékot kellene képezni arra az esetre, ha a "negatív egyenlegesek" megnyernék a folyamatban lévő pereket.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügy immár közel egy évtizede húzódik, és rendkívül megterhelő az érintettek számára. Sokan attól tartanak, hogy az ügyfelek egy része nem ismeri kellően a jogi eljárásokat, és megijedve a követelésektől, hajlandó lehet fizetni. A károsultak szerint tisztességes megoldás lenne, ha az ügyfelek helyzetét a jogerős bírósági döntésekkel összhangban rendeznék, és erről széles körű tájékoztatást kapnának az érintettek.

A Buda-Cash-botrány utóélete rávilágít a pénzügyi rendszer sebezhetőségére és a befektetővédelem fontosságára. Az ügy lezárása nemcsak az érintett ügyfelek, hanem a pénzügyi szektor iránti bizalom helyreállítása szempontjából is kulcsfontosságú lenne.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 10. 01:12
Nem először jelent be olyat Ábrahám Róbert, hogy távozik, de ezúttal nem gondolta meg magát, tényleg...
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 9. 22:03
2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 7...
Holdblog  |  2024. október 9. 08:20
A modern élet elengedhetetlen eszköze vagy figyelemgyilkos játékszer? Míg a zsebünkben hordott számí...
MNB Intézet  |  2024. október 8. 14:45
A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző ameri...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?