14 °C Budapest
A view of the Old Town of Bratislava as well as the business district in the background from the ramparts of Bratislava Castle.

Súlyos megszorításokról döntött a parlament: ez fájdalmas lesz, milliókat érint

MTI
2024. október 4. 09:02

Áfa-, és társasági adóemelést, valamint a tranzakciós illeték bevezetését tartalmazó hatalmas költségvetési hiánycsökkentő csomagot hagyott jóvá csütörtökön a szlovák parlament, amely jócskán lassíthatja majd a szlovák gazdasági növekedést.

A Robert Fico kabinetje által javasolt megszorító csomagot csütörtökön a hárompárti kormánykoalíció 79 képviselőjének szavazatával, 62 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 141 tagja vett részt a voksoláson. Fontos tudni, hogy Szlovákiában az egyik legmagasabb idén a költségvetési deficit, és a Fitch Ratings tavaly év végén már leminősítette az országot részben emiatt, így muszáj volt lépni északi szomszédunkban.

A jóváhagyott megszorító csomagban ilyen intézkedések vannak:

  • Az áfa-kulcs 20%-ról 23%-ra növekszik sok termék és szolgáltatás esetén, de közben 10%-ról 5%-ra csökken az alapvető élelmiszerek, a gyógyszerek, a könyvek és a folyóiratok, valamint az idegenforgalmi és étkeztetési szolgáltatásokban. A többi élelmiszerre és a villanyáramra 19 százalékos forgalmi adó vonatkozik majd.
  • A társasági nyereségadó 21%-ról 24%-ra emelkedik, a nagyobb, 5 millió euró feletti árbevételt elérő vállalatoknál, míg a kisebb cégek esetén csökken.
  • Bevezetik jövő áprilistól a tranzakciós illetéket az országban, amely vállalatokat és magánszemélyeket, illetve különböző egyéb szervezeteket egyaránt érint, mértéke elektronikus tranzakció esetén az utalt összeg 0,4 százaléka (de legfeljebb 40 euró) lesz, készpénzfelvétel esetén pedig ennek duplája. A pénzmozgások megadóztatása alól az állam részére történő befizetések, illetve az egészségügyi és szociális biztosítás jelentenek majd kivételt – jegyzi meg az MTI.
  • A fenti lépések együttes bevételnövelő hatása a kormány kalkulációi szerint 2,7 milliárd euró, mintegy 1000 milliárd forint lehet.
  • A kormány a fentiekkel párhuzamosan kiadásnövelő hatású intézkedésekről is döntött, mint például a nyugdíjak emeléséről, így az intézkedéscsomag nettó hatása a szlovák pénzügyminisztérium tervei szerint azt eredményezi, hogy az idén 6% körüli GDP-arányos deficit 4,7%-ra mérséklődhet.

A szlovák költségvetési tanács azonban a minap arra figyelmeztetett, hogy az utolsó pillanatos áfa-csökkentő lépések miatt az áfa-csomag nettó hatása nem 1 milliárd euró, hanem csak 712 millió euró többletbevételt eredményez majd, így az egyenlegjavító hatás se lesz akkora.

A most bejelentett költségvetési megszorító csomag komoly gazdasági növekedési áldozatokkal jár majd a költségvetési tanács kalkulációi szerint. A 2025-ös 3%-os GDP-növekedési előrejelzést 2%-ra rontotta a szervezet emiatt, és a júniusban 2026-ra vázolt 3,1%-os növekedési előrejelzést is 2,6%-ra mérsékelte.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Holdblog  |  2024. október 4. 07:55
A mai adásban megreformáljuk a mezőgazdaságot, de előtte röviden véleményt formálunk egyéb fontos do...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 4. 07:45
Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, m...
MEDIA1  |  2024. október 3. 22:27
A nemzeti médiahatóság e heti ülésén elmarasztalta az Open Air Radio nevű netes rádiót, valamint elj...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?