17 °C Budapest
A Magyar Nemzeti Bank külseje Budapesten. A Magyar Köztársaság központi bankja MNB néven ismert.

Virág Barnabás: óvatos, türelmes monetáris politikára lehet számítani

2024. szeptember 24. 16:10

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke háttérbeszélgetést tartott a monetáris politika aktuális kérdéseiről. A beszélgetésen elhangzott legfontosabb kijelentéseket a Portfolio gyűjtötte össze.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke háttérbeszélgetést tartott a monetáris politika aktuális kérdéseiről.

Vágtak a nagy jegybankok

A külső monetáris közeg némileg lazábbá vált, mivel a Fed és az EKB is kamatcsökkentést hajtott végre, ennek ellenére az MNB óvatos marad majd – mondta Virág Barnabás. A nagy piacok lezajlott piaci eseményeket ismertette ezután.

2025 első negyedévétől folytatódik a dezinfláció

2025 elejétől a dezinfláció folytatódására számít a Magyar Nemzeti Bank, az inflációs kilátások tekintetében az MNB-nek nem változott a képe. Szeptemberben az infláció tovább csökkenhet, az év végi hónapokban pedig enyhén emelkedhet, és valahol 4% körül zárhatjuk az évet. A dezinflációs trend 2025 első negyedévétől folytatódhat.

2025-ben a jegybank nem számít a szolgáltatásinfláció olyan jelentős emelkedésére a visszatekintő árazás miatt, mint idén év elején.

Az idei éves infláció 4% alatt alakulhat, 2025-ben 2,7-3,6% között, 2026-ban 3% körül lehet majd az éves átlagos infláció – ismertette Virág az előrejelzésben foglalt számokat.

A növekedési prognózisokat a bejövő adatok és az európai konjunktúra hatására mérsékeltük, 2024-ben 1,4%-os növekedést várnak, 2025-re 3, 2026-ban 3% feletti növekedést várnak. A jegybank azt várja, hogy a fogyasztás pályája egyre élénkülhet.

A külső egyensúly javulása az idei és a következő évben is folytatódhat, ebben meghatározó a cserarányak javulása, a beruházásokban látott erőteléjes elhalasztása, az energiaárak csökkenése. A folyó fizetési mérleg javítása szükségszerű, és ez a következő években is jellemző maradhat.

A jegybank az árstabilitással és pénzpiaci stabilitással tudja elérni a gazdasági növekedést

Ami a döntést illeti, Virág elmondta, hogy az infláció tovább csökkent, és a várakozások szerint szeptemberben tovább csökkenni fog. Év közepétől ugyanakkor várható némi átmeneti emelkedés az inflációban, tehát most változékonyabb szakasza lesz az infláció alakulásának.

Összességében mind az inflációs és a reálgazdasági folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybank az árstabilitás elérésével és a pénzpiaci stabilitással tud leghatékonyabban hozzájárulni a szereplők fokozott óvatosságának oldódásához és a növekedés beindulásához.

A pénzügyi piacok változékonyak, a geopolitikai feszültségek továbbra is velünk vannak.

Virág Barnmabás kitért a jegybank négy kritériumára, a monetáris poltikai döntés alapfeltételeire. Ezek mindegyike támogatta a kamatcsökkentést, de továbbra is óvatos, türelmes monetáris politika indokolt ebben a közegben. A jegybank a jövőben is ülésről ülésre, adatvezérelt üzemmódban dönt majd.

Nyugaton tovább csökkennek a kamatok

Az MNB alelnöke elmondta, hogy a Fed kamatpályájára vonatkozó várakozások lejjebb tolódtak, és arra lehet számítani, hogy a nagy jegybankok kamatai a jövőben tovább csökkennek majd. A kockázati megítélésben volt egy pici volatilitás, szeptember első felében némileg romlottak az indexek, ám a Fed bázispontos kamatcsökkentése után javult a kockázati megítélés.

A munkaerőpiac erős, de a nyitott álláshelyek száma csökken

A foglalkoztatottság magas szinten, a munkaerőpiac historukusan alacsony szinten áll – mondta Virág Barnabás. Ám eközben az is látszik, hogy a versenyszférában csökken a nyitott álláshelyek száma. Tavaly ősz óta jelentős reálbér-emelkedést látunk a gazdaságban, ami historikus érteélmezésben is magas. Ez az erőteljes reál-béremelkedés a következő időszakban lassulgat, a következő években 4-5% körüli reálbér-emelkedés van benne a gazdaságban, ami támgoathatja a növekedést – mondta az alelnök.

Várható a lakossági fogyasztás helyreállása

A hazai fogyasztás a régiós adattal együtt növekszik, 2024 második negyedévében 10%-kal magasabb a fogyasztás, mint 2019 második negyedévében, a lakossági fogyasztás az EU átlag felett áll helyre – mondta Virág. Az látszik, hogy a kulcsa továbbra is az a folyamatnak, hogy a lakossági megtakarítási hányad miatt a fogyasztási pálya a reálbérek emelkedésétől elmaradó ütemet mutatott, de ez a várakozások szerint tovább fog oldódni.

A tranzakciós illeték kissé megemeli az inflációt

Az inflációs pálya megfelelően alakul a korábban előrejelzettnek, az egyedüli kis különbséget az magyarázza, hogy a tranzakciós illetéknek mekkora hatása lesz az inflációra, ez néhány tizedet jelent – mondta.

Az inflációs probléma nem múlt el

A vállalatok továbbra is komoly problémának ítélik meg az inflációt – mondta Virág Barnabás. Megismételte, hogy ezért a jegybanknak fontos feladata, hogy fenntartsa az árstabilitást, ezzel javítva a gazdasági szereplők bizalmát.

Itt az előretekintő iránymutatás

A monetáris politika kilátásai változatlanok – mondta Virág, hozzátéve, hogy nagy kérdés, hogy a nagy jegybankok globális kamatcsökkentései párosulnak majd egy recessziós környezettel, amit egyelőre nem tudunk. Geopolitikai kockázatok továbbra is vannak. Az inflációs érzékelés lassan követi le a dezinflációt, így arra van szükség, hogy az inflációs érzékelést horgonyozzuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az augusztusban jelzett tényezőkkel kapcsolatban jelezte, hogy jelentősen csökkentek a bizonytalanságok, a fogyasztói bizalom lassú, óvatos helyreállását látjuk.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa elkötelezett az infláció szinthez való leszorításához, ebben nagy lépés, hogy az infláció már toleranciasávon belül van, de a következő lépés az lenne, ha a 3%-os elérné.

A jegybank az inflációs kilátások alakulását, főleg a szolgáltatószektor árazásának alakulását; az országkockázati megítélést (költségvetési célok elérhetősége és a külső egyensúlyi pozíció változása); a harmadik szempont a pénzpiaci stabilitás elérése. Ehhez továbbra is pozitív reálkamatokra van szükség. Globálisan visszatért a pozitív reálkamatok kora, ehhez kell mindenkinek igazodni – mondta Virág Barnabás.

Nem dőlhetünk hátra, és nem is fogunk hátradőlni

– mondta.

Óvatos és türelmes lesz a monetáris politika, a jegybank körültekintően és adatvezérelten dönt majd a kamatokról.

Elérhetők a költségvetési célok

Az elmúlt hónapokban meghozott döntések javították a költségvetési hiánycélok elérhetőségét, ez tükrözik a jegybank előrejelzései is – mondta Virág.

Nem változott az előretekintő iránymutatás

A jegybank hónapról-hónapra hoz döntést, és minden hónapban két opció van az asztalon: a kamatok tartása vagy kis mértékű csökkentése. Júniusban és júliusban ez csökkentést, augusztusban szinten tartást jelentett.

A kommunikációs iránymutatás nem változott: a következő üléseken is ezt a két opciót fogja a jegybank mérlegelni.

Három tényezőt kell majd értékelni, ahogy azt már korábban is ismertette az alelnök.

A Fed lépését nem szabad túlreagálni

A Fed 50 bázispontos kamatcsökkentését nem szabad túlreagálni – mondta Virág. Elmondta, hogy jelenleg a jegybank nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen változtatást hajtson végre a kommunikációban.

Jelen pillanatban nem lehet megítélni, hogy októberben, novemberben és decemberben milyen döntések születnek majd, ez az infláció, a külső kamatkörnyezet változásán múlik majd – mondta. Virág Barnabás elmondta, hogy nem szeretne és nem is tud ennél pontosabb iránymutatást adni.

Az EU-s pénzek feloldása nincs benne a jegybank növekedési előrejelzésében

Arra a kérdésre, hogy az MNB a növekedési prognózisában számolt-e az EU-s források feloldásával, Virág Barnabás azt mondta, hogy erről még nem született döntés, azaz ezzel nem számolhatott a jegybank.

A személyi változásokat nem kommentálja

Virág Barnabás kérdést kapott a jegybankelnök személyével kapcsolatban, de nem kommentálja az ezzel kapcsolatos pletykákat, megszólalásokat.

Matolcsy György jegybankelnök mandátuma jövőre jár le, az utódának személyéről már elindultak a találgatások.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 24. 16:47
Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok sportolóról, Kovács Kokó Istvánról szóló KOKO című dokumentumf...
Holdblog  |  2024. szeptember 24. 07:35
Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak r...
MNB Intézet  |  2024. szeptember 23. 10:19
Mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciáról? Félnek tőle, vagy szeretik? A BIS friss tan...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?