19 °C Budapest
Large cargo ship full loaded with containers moored to a container terminal on a sunny summer day. Rotterdam, Netherlands.

Óriási sztrájk készülődik októberben: sok rendelést érinthet, karácsonyra ide sem ér az ajándék?

2024. szeptember 24. 14:46

A tengerészeti dolgozók nagyszabású sztrájkja fenyeget az Egyesült Államokban, ami súlyos következményekkel járhat az ország gazdaságára nézve - közölte a Business Insider. A Nemzetközi Hosszútávú Tengerhajósok Szövetsége (ILA) október 1-jére tervezi a munkabeszüntetést, amennyiben nem teljesülnek követeléseik, elsősorban a béremelés tekintetében.

Harold Daggett, az ILA elnöke figyelmeztetett: "Egy alvó óriás készen áll arra, hogy 2024. október 1-jén, kedden felüvöltsön, ha nem születik új fő szerződéses megállapodás". A szakszervezet közleménye szerint tagjaik küzdenek a mindennapi kiadások fedezésével, ezért elengedhetetlen a béremelés.

Egy esetleges sztrájk jelentős fennakadásokat okozna az ellátási láncban. Abe Eshkenazi, az Association for Supply Chain Management vezérigazgatója szerint "egy elhúzódó sztrájk hetekig, vagy akár hónapokig tartó szállítási késedelmekhez és elmaradásokhoz vezethet". A National Association of Manufacturers adatai alapján a keleti és öböl-menti kikötőkön keresztül bonyolódik az import és export több mint fele, napi átlagosan 2 milliárd dollár értékben.

Az Egyesült Államok Tengerészeti Szövetsége (USMX) közölte, hogy a tárgyalások folytatására tett kísérleteik eddig sikertelenek voltak. Az ILA szerint azonban a felek kommunikáltak egymással, de a patthelyzet alakult ki a bérajánlatok ügyében.

A sztrájk minden iparágat érintene, de különösen súlyos lenne a hatása az időérzékeny szektorokra, mint az autóipar vagy a gyógyszeripar. A kiskereskedelmi szektor is felkészül a lehetséges fennakadásokra. Jonathan Gold, a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség alelnöke figyelmeztetett: "A globális ellátási lánc összetett rendszer, és még egy kisebb zavar is negatív hatással lenne."

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kikötői hatóságok igyekeznek felkészülni a lehetséges sztrájkra. A New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság arra ösztönzi a szállítmányozókat, hogy a lehető legtöbb rakományt vigyék ki a kikötőkből. A Mitre nonprofit kutatócsoport elemzése szerint a sztrájk napi 640 millió dolláros veszteséget okozna csak ennek a kikötőnek.

Közben kereskedelmi csoportok felszólították a Biden-kormányt, hogy avatkozzon be és segítsen tárgyalni egy megállapodásról. Figyelmeztetnek, hogy a munkabeszüntetés ártana a gazdaságnak és a fogyasztóknak egyaránt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 24. 11:21
Átadja a Telegram azoknak a felhasználóknak az IP-címét és telefonszámát a hatóságoknak, akik megsér...
Holdblog  |  2024. szeptember 24. 07:35
Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak r...
MNB Intézet  |  2024. szeptember 23. 10:19
Mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciáról? Félnek tőle, vagy szeretik? A BIS friss tan...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?