25 °C Budapest
Magyarország bankjegye, amelyen Deák Ferenc de Kehida prominens magyar államférfi látható, húszezer forintot ér készpénzben.

Zöld az út a komoly kamatcsökkentés előtt? Nagy húzásra készülhet az MNB, ezt minden magyar megérzi

2024. szeptember 23. 09:02

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben ismét kamatot csökkenthet, a megkérdezett elemzők mindegyike 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Sőt, sokak szerint még egy ilyen csökkentés is kilátásban van, mert az amerikai jegybank is megkezdte a kamatcsökkentést.

Holnap az MNB 25 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, így 6,5% lesz a jegybanki alapkamat - mondták a Portfolio által megkérdezett elemzők. A legtöbben abban is egyetértenek, hogy az év végén 6,25% lehet az irányadó ráta, még további egy kamatcsökkentésre lesz lehetősége az MNB-nek.

Bár az augusztusi infláció a várnál kjóval kedvezőbben alakult, de a kép vegyes - mondta Nyeste Orsolya, az Erste közgazdásza. Ugyanis bár a headline index a vártnál jobban alakult, a maginfláció továbbra is magas. Az infláció alakulása miatt feltehetően továbbra is az óvatosságot hangsúlyozza a jegybank a kommunikációjában. Árokszállási Zoltán és Balog-Béki Márta, az MBH Bank elemzői szerint az infláció csökkenése tartós maradhat: év végéig várhatóan növekedést látunk majd szeptembert követően, de decembertől követően jövőre némi dezinfláció prognosztizálható.

A lap emlkéeztet: a legutóbbi ülés során még bizonytalanabbak voltak a dollár- és eurókamatok kilátásai, ám azóta a két nagy jegybank is kamatdöntő ülést tartott. Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, az amerikai Federal Reserve (Fed) pedig egy 50 bázispontos kamatcsökkentéssel nyitott. Utóbbi nem volt biztosra vehető, a 25 bázispontos vágásra is nagy esély volt. Az MNB többször jelezte, hogy a külső folyamatok szempontjából kulcsfontosságúnak tartja a nagy jegybankok, kiemelten a Fed kamatlépéseit – emlékeztetett Trippon Mariann, a CIB Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint a Monetáris Tanács ülésére ezen a téren is eloszlott a bizonytalanság. Az amerikai jegybanktól év végéig még további 50 bázispontnyi kamatcsökkentés várható. “A Fed lépése egyrészt a globális piacokon javította a kockázati étvágyat, másrészt pedig megnövelte az MNB mozgásterét is, hiszen így anélkül indíthatja újra lazítási ciklusát, hogy a fejlett kamatokhoz viszonyított különbözet szűkülne” – közölte.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. szeptember 23. 10:19
Mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciáról? Félnek tőle, vagy szeretik? A BIS friss tan...
MEDIA1  |  2024. szeptember 23. 10:13
Hiába próbált kérdést feltenni az egyik lap Gál Kinga fideszes EP-képviselő sajtótájékoztatóján az E...
Holdblog  |  2024. szeptember 22. 08:07
A legrégebbi, forgalomban lévő pénznemek. Azt sokan tudják, hogy forint nevű pénznemek a középkori M...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?