24 °C Budapest
Magyarország pénze. Magyar forint bankjegyek. HUF bankjegyek. 500 forintos forintok. Üzleti, pénzügyi, hírháttér.

Bréking! Tényleg hozzányúlnak a távhős rezsicsökkentéshez: erre készül a kormány

2024. szeptember 21. 11:23

Új rendelettervezetet adott ki a kormány, amely módosítja a távhőszolgáltatásra vonatkozó árakat és támogatási rendszert. A lakosság számára az új rendszer alacsonyabb árakat hozhat, ami a költségvetés számára összesen 140 milliárd forintos idei hiánynövekedéssel járhat. A távhőszolgáltatók számára az új nyereségkorlátok és eszközértékelési szabályok jelentenek kihívást, különösen azok számára, akik nem fektetnek be energiahatékonysági projektekbe- derül ki a Portfolio cikkéből. 

Jó hír a lakossági felhasználók számára, ugyanis a kormány tervei szerint a 2024. szeptember 30-án érvényes távhőszolgáltatási díjakhoz képest 3,3%-kal alacsonyabb díjat kell majd fizetniük október 1-től. Ez az árcsökkentés a legmagasabb hatósági árra vonatkozik, amelyet a jövőben sem lehet túllépni – derül ki az Energiaügyi Minisztérium most társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetéből.

A rendelet a külön kezelt intézmények, például kórházak vagy iskolák esetében a távhőszolgáltatóknak fizetendő önköltségi hődíjakat határozna meg, a 2011. március 31-én érvényes díjaknál 4,2 százalékkal magasabb összeget fizethetnek. Korlátoznák a távhőszolgáltatók nyereségét is, különösen azokét, akik nem fektetnek be energiahatékonysági projektekbe.

A távhő lesz a rezsiemelés következő áldozata?

Milyen energia meglepetés vár ránk ezen a télen? - tette fel a kérdést legutóbbi, a Portfolión megjelent véleménycikkében Balogh József energiapiaci szakértő. Azt írta, van egy tél-specifikus probléma Magyarországon, amiről nem divat beszélni: a távfűtés. Pedig ez lehet idén télen az energiaszektor nagy meglepetése - írta.

Politikai szempontból a távfűtés egy igazi átok. A költségvetésnek sokba kerül, de nem lehet "elengedni", mert politikailag nagyon érzékeny: kerekített számokkal dolgozva kb. 100 településen van távhő, és kb. 650 000 lakossági fogyasztási hely van

- fogalmazott, majd emlékeztetett, a lakossági távhő ára igazi retró jelenség: 2014 óta nem változott. A magyar távhő kb. 70%-át földgázból állítják elő, aminek az ára az elmúlt évtizedben 9 és 340 euró/MWh között ingadozott. Balogh József kiemelte: a rezsicsökkentés egyik nagy abszurduma az, hogy a lakossági fogyasztónak kiszámlázott távhő megajoule-onként olcsóbb, mint a domináns alapanyag, a földgáz nagybani piaci ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nem kell semmilyen közgazdasági ismeret ahhoz, hogy valaki felismerje: ez a távhő elszámolási rendszer a szocializmusból jól ismert "keresztfinanszírozás" nélkül azonnal csődbe menne

- húzta alá. A cikk további részletei elérhetőek IDE kattintva. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
MEDIA1  |  2024. szeptember 20. 13:17
Országjárásra indul Kadarkai Endre, aki Párral szemben című színpadi talkshowjában legendás párosokk...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 20. 10:06
Azok, akik jobban megnézik az IB költségeit, rájönnek, hogy nem olyan könnyű árazási csomagot válasz...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?