14 °C Budapest
A farmer sits helplessly on his parched meadow with a bottle of water in his hand and looks thoughtfully at the sky. Climate change is causing his farmland to dry out more every year.

Ebbe a válságba roppanhatnak bele a magyar családok: sokan alábecsülték azt, ami még jönni fog

2024. augusztus 29. 16:02

A HungaroMet adatai szerint idén júliusban már a tizenharmadik olyan egymást követő hónap ért véget, ami az ERA5 adatbázisban a legmelegebb volt az adott hónapok sorozatában. Bár szokatlan, de hasonló havi globális hőmérsékleti rekordsorozat korábban 2015/2016-ban fordult elő. Európában a júniusi átlaghőmérséklet 1,57 Celsius fokkal haladta meg az 1991–2020-as időszak júniusra vonatkozó átlagát, ezzel a második legmelegebb június lett az európai adatsorban. Ebben a cikkben azt vizsgáltuk meg, milyen hosszútávú következményei lesznek a gazdaságra nézve ezeknek az időjárási szélsőségeknek.

A klímaváltozás gazdasági hatásai egyre súlyosabbá válnak világszerte, és a legújabb kutatások szerint ezek a hatások a következő évtizedekben drámaian fokozódni fognak. Egy friss tanulmány szerint a világ gazdasága a következő 26 évben átlagosan 19%-os jövedelemcsökkenés elé néz a klímaváltozás miatt, függetlenül attól, hogy milyen mértékben csökkentjük a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátást. Ez a becsült veszteség messze meghaladja a globális felmelegedés 2°C-ra történő korlátozásához szükséges mérséklési intézkedések költségeit.

A tanulmány több mint 1600 régió adatainak elemzésével vizsgálta a klímaváltozás gazdasági hatásait az elmúlt 40 év során. Az elemzés során figyelembe vették a napi hőmérséklet és csapadék változásait, valamint ezek szélsőséges kilengéseit. Az eredmények szerint az átlagos hőmérséklet emelkedése gyakorolja a legnagyobb hatást a gazdaságra, de más tényezők, mint például a csapadék mennyisége és annak intenzitása is jelentős szerepet játszanak. Az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági károk nagy része már elkerülhetetlen.

A klímaváltozás már eddig is komoly hatással volt a gazdasági növekedésre, különösen a mezőgazdasági szektorban, ahol az aszályok jelentős terméskiesést okoztak. A tanulmány szerint a klímaváltozás okozta gazdasági károk akár 50%-kal is növekedhetnek, ha figyelembe vesszük a szélsőséges időjárási események gyakoriságát és intenzitását. Az eredmények azt sugallják, hogy az ipari országoknak sürgős lépéseket kell tenniük a kibocsátások csökkentése érdekében, különben a gazdasági veszteségek tovább súlyosbodnak.

Így pusztít az aszály Magyarországon

Amellett, hogy a magyarországi aszályok nyilvánvaló következményei egy globális trendnek, a klímaváltozásnak, több más tényező is szerepet játszik abban, miért sújtja országunkat egyre növekvő erővel az aszály.

Az ELTE kutatói még idén a Land című tudományos folyóiratban tettek közzé egy összefoglaló cikket, amelyben a 2022-es aszályt vizsgálták az ország keleti részén. Elemzésük szerint az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások okozzák, hogy a nyári hőhullámok során kevés a felszín közeli légrétegek páratartalma, így a hidegfrontok a szokásos zivatarok és csapadék nélkül "robognak át" az Alföldön.

Felidézték, hogy 2022-ben a június közepétől kezdődő hét hetes periódus során hetekig szinte egy csepp eső sem esett az Alföldön, az ország keleti részén az őszi aratású növények termésvesztesége szinte teljes volt. A Dunántúlra még zivatarokat és esőt hozó hidegfrontok az Alföldre érve "kiszáradtak", csapadék nélkül, erős széllel haladtak tovább, súlyosbítva az aszályt.

Elemzésük szerint a légkörből hiányzott a víz, így a felszín közeli párás légréteg sem jött létre, ami a zivatarok kialakulásának egyik feltétele lett volna. Emiatt a nyári csapadék nagyobb részét adó zivatarok elmaradtak, tovább súlyosbítva a helyzetet, vagyis egy többhetes időszakban kizárva újabb viharok kipattanását.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magyar földek víztároló képessége jelentősen visszaesett a vízszabályozásokat követő intenzív mezőgazdasági művelés következtében, ami a szárazság fennmaradásához vezetett. A nagyüzemi művelés, a nehéz gépek hatására a talajban sok helyütt létrejött egy másodlagos, majdnem vízzáró réteg, amely megakadályozza, hogy az őszi-téli, kora tavaszi és nyár eleji csapadékot a talaj mélyebb rétegei eltárolják, így ez tovább súlyosbította az amúgy is csúfos helyzetet.

Roham léptekkel iparosodunk

Magyarországon is egyre hangsúlyosabbá válik az iparosítás. Az utóbbi években hazánk leginkább az akkumulátorgyártásban látja a gazdaság motorját, ám még kérdéses, mennyire fogja ez beváltani a hozzá fűzött reményeket. Emellett a járműgyártásra is egyre nagyobb mértékben támaszkodik a magyar gazdaság. A magyar vidékre különösen igaz, hogy főleg a gyáripari termelésben koncentrálódik rengeteg munkaerő, miközben a hazai mezőgazdasággal kapcsolatban évről évre egyre aggasztóbb hírek kerülnek napvilágra.

Pontosan milyen gazdasági hatások várhatók?

A klímaváltozással járó egyre súlyosbodó szélsőséges időjárási események többféleképpen is befolyásolhatják a gazdaságot. Talán csak egyszeri erőforrás-veszteségeket okoznak – például elárasztott városokat vagy leégett otthonokat –, amelyekből a gazdaságok kormányzati kiadások révén felépülhetnek. Ám a magasabb hőmérsékletek sok országot hosszú távon is az optimálisnál forróbb éghajlatba taszítanak, és tartósan lassíthatják a gazdasági növekedésüket.

Ezt a lehetséges kimenetelt sugallja egy 2015-ös tanulmány, amely arra a következtetésre jut, hogy a gazdasági tevékenységnek lehet egy optimális körülményrendszere, amely hőmérsékletet tekintve egy körülbelül 13 Celsius-fokos éves átlagszinten van. Ennek egyik oka, hogy a magas hőmérséklet csökkentheti a munkaerő termelékenységét. Például egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak körülbelül egy órával kevesebbet dolgoznak azokban a napokban, amikor a hőmérséklet meghaladja a 37 Celsius fokot, mint azokon, amikor csak 26 Celsius fok körüli az idő.

Egy Frances Moore, ökológiai közgazdász által vezetett munkatanulmány szerint például a klímaváltozás által okozott károk tartóssága és gazdasági növekedésre gyakorolt hatása az egyik legfontosabb tényező.

Világos, hogy a magasabb hőmérsékletek növekedésre gyakorolt negatív hatásai hosszú idő alatt felhalmozódva nagyon nagy összegeket eredményeznek, és alapvető fontosságúak a klímapolitika előnyeinek bármilyen elemzése során.

Nem a hőmérséklet az egyetlen probléma

Számos tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a klímaváltozás hatással van-e a gazdasági növekedésre, csak egyetlen változót vesz figyelembe – például a hőmérsékletet –, ahogy azt a 2015-ös tanulmány is tette. Kotz 2024-es tanulmánya azonban öt változót vett figyelembe, amelyek a regionális hőmérséklet- és csapadékváltozásokhoz kapcsolódnak, és nagyon jelentős fenyegetéseket talált a gazdaságra nézve. Hasonlóképpen, más tanulmányok azt is megállapították, hogy a hurrikánok, folyóárvizek és az El Niño intenzitása szintén jelentős káros gazdasági hatásokat okozhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár azt várhatnánk, hogy a főként beltéri, légkondicionált létesítményekben működő iparágak nagyrészt védettek a klímaváltozás hatásaitól, egyes kutatások azt sugallják, hogy ez nem feltétlenül igaz. Például egy 2012-es tanulmány az amerikai autógyárakról kimutatta, hogy

Ha egy héten belül hat vagy több nap 32º C feletti hőmérsékletet vagy egy további nap erős szelet tapasztalnak, az a hét termelését körülbelül 8%-kal csökkenti. Hat vagy több esős nap esetén a termelés a csapadékmentes időszakhoz képest 6%-kal csökken.

Emellett a rossz időjárás késleltetheti az ellátási lánc szállításait és befolyásolhatja a munkavállalók hangulatát és termelékenységét is. Egy 2021-es tanulmány becslése szerint a 32 °C F fölötti napok növekedéséből eredő bérkiesés az Egyesült Államokban néhány évtizeden belül évente több tízmilliárd dollárra nőhet.

Mekkora károkra lehet számítani?

Még a klímaváltozás hatásainak tartósságát és gazdasági növekedésre gyakorolt hatását figyelembe vevő tanulmányok között is nagy eltérések vannak a becslésekben. Egyes tanulmányok szerint a kedvezőtlen klímaforgatókönyvek a globális GDP-t 2100-ra 5-15%-kal csökkenthetik, és a szén-dioxid-szennyezés által okozott károk, amelyeket a „szén társadalmi költségének” neveznek, tonnánként körülbelül 100-200 dollárt tehetnek ki.  Egy német kutatás szerint ugyanakkor 2050-re a klímaváltozás okozta károk a globális GDP 10-20%-át is elérhetik, és a szén társadalmi költsége meghaladhatja az 1 000 dollárt tonnánként.

Van miben reménykedni

A szélsőséges események gazdaságra gyakorolt káros hatásai nem feltétlenül maradnak meg örökre – ezt ugyancsak a közgazdász Moore állítja. 

Szerinte a hőmérséklet gazdaságra gyakorolt hatása több mint 10 évig fennmaradhat, míg a csapadékváltozások gazdasági hatásai körülbelül négy évig maradnak fenn tartósan.

Ez azt jelenti, hogy amint elérjük a nettó nulla kibocsátást, a klíma gazdasági növekedésre gyakorolt hatásai egy évtizeden belül megszűnnek

– mondta el

Ez alapján úgy tűnik, hogy ha a világ eléri a párizsi klímacélokat, vagyis a globális felmelegedés 2°C fok alatt tartását, akkor a klímaváltozás okozta károk stabilizálódnak a század második felében.

Ennek ellenére klímaváltozás súlyosbodásának megelőzése sokkal olcsóbb lenne, mint a költséges károkkal való megbirkózás. De nagyon kevés ország tesz eleget annak érdekében, hogy a párizsi célokkal összhangban csökkentse a klímaszennyezést. Ezért az országoknak sokkal ambiciózusabb klímapolitikákat kell megvalósítaniuk, hogy elérjék a legjobb gazdasági eredményeket

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02