construction warehouse with cement bags for industry use

Csak nem jön a gazdasági fellendülés: egyelőre elkerüli Magyarországot a fejlődés

2024. augusztus 14. 10:59

Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. által 2018 óta negyedévente megjelentetett Intrum fizetőképességi index a magyar lakosság fizetőképességét vizsgálja. Az index 5,7 százalékos növekedést produkált a második negyedévben és elérte a 12,63-as szintet, de így is elmaradt a korábbi növekedési ütemtől. A havi adatokat elemezve az index ugyan ingadozást mutatott, összességében azonban javult a magyar családok helyzete. Az idei év hátralévő részébenben viszont nem várható jelentős emelkedés, így továbbra is messze jár a 2019-ben beállított 40-es indexérték feletti csúcstól.

Magyarország gazdasági elszigetelődése és a költségvetési hiány miatt hozott intézkedések a befektetéseknek kedvezőtlen piaci helyzetet teremtenek. Bár az Intrum index növekedett az elmúlt negyedévben, az állami intézkedések közvetetten negatívan befolyásolják a háztartások fizetőképességét. Emellett a GDP növekedés elmaradt a várttól az ipar gyengélkedése miatt.

Hiába a növekedés- Magyarország gazdasági elszigetelődése és a külföldi befektetésekre nézve kedvezőtlen piaci környezet rövid távon várhatóan negatívan hat a háztartások fizetőképességére. Annak ellenére, hogy idén globálisan gazdasági fellendülés várható, hazánknak ez nem feltétlenül jelenti a nehézségek végét. Az elmúlt évek gazdaságpolitikája kimerítette a magyar gazdaság tartalékait, és ezt ellensúlyozva az állam jelenleg a kiadások visszafogására, valamint a költségvetési bevételek növelésére törekszik. Ezek azonban tovább fokozzák az inflációs nyomást, így további terheket róva a magyar háztartásokra. Például a költségvetési hiány csökkentésére kiszabott extra adókat a vállalatok a fogyasztókra hárítják, ezzel csökkentve a magyar háztartások fizetési képességét. Ezeken felül folytatódik a külföldi cégek felvásárlása is, így újra állami kézbe került többek között a Budapest Airport. Azonban ezek az akvizíciók bizonytalanná teszik a piaci környezetet a befektetők számára, és közvetetten lassítják a gazdasági fellendülést is.

Régiónk gazdasági kilátásait leginkább Nyugat-Európa gazdasági helyzetének alakulása, valamint az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának a következményei határozzák meg. Továbbá a globális konfliktusok, mint a gázai övezetben zajló háború és a Szuezi-csatornánál lévő feszültségek is kockázatot jelentenek. Magyarország gazdasági kilátásai szempontjából a járműipar és az akkumulátor ipar nemzetközi kereslete, valamint az EU ezen ágazatokat érintő szabályozásai lehetnek a legmeghatározóbbak.

Az ipar teljesítménye visszafogja a gazdaságot

1,1 százalékkal haladta meg a GDP az előző év azonos időszakát 2024 első negyedévében, ami a korábban vártnál kissé alacsonyabb érték. A GDP jelentősebb növekedése idén az ipar gyenge teljesítménye miatt maradt el a várakozásoktól: a KSH adatai szerint az első negyedévben az ipar teljesítménye 4,2 százalékkal, azon belül a feldolgozóiparé 4,8 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Utóbbihoz a villamos berendezések gyártása és az autógyártás járult hozzá negatívan, míg az élelmiszeripar pozitívan befolyásolta a teljesítményét. Az ágazatokat tekintve az építő-, és a mezőgazdasági ipar teljesített jobban a tavalyi évhez képest.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kettősség látszik a kereskedelemben: az import csökkenése ugyan meghaladta az export csökkenését, ami pozitívan járult hozzá a gazdaság növekedéséhez, ugyanakkor az utóbbi csökkenése intő jel a hazai gazdaság versenyképessége szempontjából. A külkereskedelem négyötödét kitevő áruforgalomban a behozatal 10,8 százalékkal, míg a kivitel 6,2 százalékkal csökkent. A behozatal csökkenése elsősorban a kedvező energiaáraknak köszönhető, amely támogatja a gyártást.

A múlt döntései akadályozzák a jelenlegi gazdasági fellendülést Magyarországon. Az elmúlt évek gazdaságpolitikája révén jelentős hiány alakult ki a költségvetésben, amely miatt a gazdaságra káros intézkedéseket kell hoznia az államnak. Amíg a stabilitás vissza nem áll, addig a hazai gazdaság sem tudja követni a globális fellendülést.” - mondta Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?