18 °C Budapest
Rising stock market chart on a trading board background.

Szemünk előtt zajlik az újabb történelmi összeomlás? Nagyon megjárta, aki ide tette a pénzét

2024. augusztus 5. 15:44

Az elmúlt hetekben jelentős esésnek indultak a globális tőzsdék, amely különösen múlt pénteken és ma hajnalban gyorsult fel. Az amerikai recessziós kockázatok növekedése, a japán jegybank monetáris szigorítása és az AI-val kapcsolatos bizonytalan hírek együttesen járultak hozzá a piacok zuhanásához egy olyan helyzetben, amikor azok amúgy is túlvettek voltak, és a részvénypiaci emelkedést már csak néhány cég vitte a hátán. Érdemes megvizsgálni, milyen okok vezettek az eséshez és mi lehet ennek a következménye - írja a Portfolio.

Az elmúlt másfél év csodálatosnak tűnt a részvénypiaci befektetők számára. A kínai tőzsdén kívül szinte minden részvényindex fantasztikus hozamokat produkált. A Nasdaq 100 index 2023 eleje óta 80%-ot emelkedett, míg a japán Nikkei nagyjából 65%-kal került feljebb másfél év alatt. Az elmúlt hetekben azonban az előbbi közel 20%-ot, az utóbbi pedig több mint 30%-ot vesztett értékéből.

Érdemes leszögezni, hogy egy ekkora emelkedés után a Nasdaq 100 20%-os esése kellemetlen, de természetes jelenség. A Nikkei 30%-os esése viszont már inkább amputációval ér fel, ezért alaposabb magyarázatért kiált.

Az esés okainak megértéséhez - mint mindig - az USA-n keresztül vezet az út. Eddig a piaci narratíva középpontjában az erős amerikai fogyasztó állt. Amíg ő magabiztosan költött, addig a vállalatok árazási képessége kiváló volt. Ilyenkor a gazdaság és a részvénypiacok is ellenállóbbak voltak a külső sokkokkal szemben. Azonban az elmúlt hónapokban már egyértelmű jelei vannak annak, hogy ez nem igaz többé. A kiskereskedelmi forgalom határozottan lassul, az előretekintő ISM beszerzésimenedszer-indexek már bőven recessziós tartományban vannak, és a koronavírus alatt felhalmozott megtakarítások kimerültek. Emellett a korábbi fiskális lazítások gazdaságösztönző hatásai is elkezdtek kifutni.

Ez pedig érdemben ellentmond annak, amit eddig gondoltak: hiszen még múlt szerdai kamatdöntés során is azt kommunikálták, hogy "az infláció szépen jön le" és "a munkaerőpiac túlfűtött állapotból egyensúlyba került". Azonban júliusi munkapiaci adatok alapján hirtelen romlani kezdtek ezek az adatok és gyorsan emelkednek recessziós kockázatok.

Hónapok óta sérülékeny volt az amerikai indexek struktúrája. Egy egészséges részvénypiaci emelkedés akkor valósul meg, amikor több részvény hasonló ütemben képes növekedni. Az elmúlt hónapokban ennek épp ellenkezőjét látták: alig volt olyan részvény az S&P 500 indexen belül (a Fantasztikus-7-esen kívül), amelyik érdemi emelkedést tudott produkálni.

Ráadásul mostani jelentési szezonban sem érkeztek jó hírek AI-val kapcsolatban: cégek még nem látják pontosan mikor térülnek meg beruházásaik; biztos abban mindenki volt azonban hogy többet kell költeni ilyen jellegű beruházásokra – ami költségnövekedést jelent profitabilitás bizonytalanságával együtt – amit befektetők nem szeretnek hallani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eközben japán jegybank szigorítása is problémát okozott piacokon: korábban alapfeltevés volt gyengülő jen miatt érdemes jenben hitelt felvenni magasabb kamatozású/hozamú eszközbe fektetve – ez tézis japán jegybank szigorításával dőlhet meg hosszú kötvényhozam csökkenése mellett – emiatt befektetők kénytelenek eladni minden olyan eszközt amit jen hitelből finanszíroztak.

A fentiek mellett fontos látni: amerikai háztartások rekord részvénykitettséggel rendelkeznek pénzügyi vagyonukon belül; optimisták részvénypiacokra extrém pesszimisták reálgazdasági kilátásokra nézve – sosem volt ekkora különbség aközött amit háztartások reálgazdaságról/részvénypiacokról gondoltak.

Összességében három tényező nagyjából egyszerre történt: lassuló amerikai gazdaság; túlvett állapot bizonytalan AI-hírekkel; bezáródik japán jen carry trade – mindezek együttese nagy eladási hullámot indított el piacokon sérülékenységet mutatva Donald Trump elnökjelölt esélyeinek javulásával már megértették befektetők létezhet alternatíva ilyen rossz hírek esetén nagy eladási hullám indulhat el újra volatilitás csökkent vissza kissé pozitív esemény nélkül nehéz általános részvénypiaci emelkedést várni reálgazdasági adatok romlása begyorsulhat további piacesések következhetnek S&P 500 index nagyjából 10%-ot esett főként túlvett tőkeáttétellel finanszírozott részvényeket adják el kevésbé követett papírokat kevésbé adják el

Általános ökölszabály szerint:

  • 5-10% esés bármikor bekövetkezhet
  • 10-20% ha befektetők megijednek recessziótól
  • 20% feletti ha bekövetkezik recesszió

Fontos változás történt még: korábban részvénypiacok akkor estek ha kötvényhozamok emelkedtek infláció miatt aggódva mostantól jó reálgazdasági adatokra emelkedhetnek rosszakra eshetnek hosszú kötvények menedéket jelentenek alternatívát nyújtanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 14:59
A Tisza Párt elnöke közleményben jelentette be hétfőn délután, hogy sajtópert nyert a Mandiner című...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?