18 °C Budapest
Szárított dohánylevél

Ezt mindenkinek tudnia kell az itthon gyártott cigiről: döbbenetes hírt kaptak a magyar dohányosok

2024. augusztus 5. 16:31

A tavalyinál több mint 10 százalékkal nagyobb termőterületen, 1 106 hektáron kezdte meg a mesterséges szárítású Virginia dohány betakarítását az egyik hazaki dohányipari cég. Ugyan a munkálatokat több külső tényező – a száraz időjárás, a munkaerőhiány és a növényvédelmi nehézségek – is hátráltatja, a termelők elkötelezettek a minőségi dohánytermés biztosítása mellett.

Az idei szezonban az előző évek tendenciáinak megfelelően, a mesterséges szárítású Virginia dohány teszi ki a hazai dohánytermesztés jelentős százalékát: a szerződéses terület országszerte 2 448 hektárra bővült, amelynek 45 százaléka, azaz 1 106 hektár tartozik a Continental cégcsoporthoz.

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, kapálás, tetejezés, kacsozás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

A betakarítási szezon a kiemelkedően meleg tavaszi és koranyári időjárás miatt a megszokotthoz képest két héttel korábban kezdődött, a terméskilátást azonban több tényező is rontotta és rontja: a párás, trópusi levegő egy a dohánykultúrában 40 éve nem látott, elsősorban az érzékenyebb külföldi dohányfajtákat károsító peronoszpóra-fertőzést okozott, a védekezést a dohányban engedélyezett vegyszerek szűkös választéka jelentősen hátráltatta.

Néhány ültetvényben a kár mértéke már most elérte a 30-40%-ot. Mindemellett a munkaerőhiány is megoldandó probléma, amely a többi, szintén az év ezen szakaszában jellemző mezőgazdasági munka megjelenésével tovább fokozódhat. A legnagyobb kárt a folyamatos hőség és a termőterületek jelentős részét sújtó aszály okozza, még az öntözött területeken is terméscsökkenést eredményezve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bízunk benne, hogy augusztus hónap időjárása kedvezően alakul a dohánytermesztés szempontjából. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább jelentkeznek a termesztés során, a szélsőségesen száraz, szinte trópusi időjárás újra rávilágított az öntözés fontosságára. Ennek fejlesztése, támogatása változatlanul kiemelt feladat. Fontos az iparági szereplők együttműködése, a fenntartható termesztési gyakorlatok, például a jó minőségű gépi betakarítást lehetővé tevő termesztéstechnológia megosztása és oktatása, a fajtaválaszték körültekintő megválasztása és bővítése, a növényvédelmi technológiák fejlesztése és engedélyeztetése közös célunk kell, hogy legyen

– hangsúlyozta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 14:59
A Tisza Párt elnöke közleményben jelentette be hétfőn délután, hogy sajtópert nyert a Mandiner című...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?