18 °C Budapest
Papírdollár bankjegyek hevernek az asztalon - Közelkép.

A fekete hétfő csak a kezdet? Köhög az amerikai gazdaság, ezt Magyarország is megérezheti

MTI
2024. augusztus 5. 19:37

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése júliusban enyhén lassult, miután júniusban 26 hónapja a leggyorsabb ütemben emelkedett. Az S&P Global Market Intelligence kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei szerint a gazdaság mind a feldolgozó-, mind a szolgáltatóiparban kisebb mértékben nőtt az előző hónaphoz képest. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a kompozit BMI és a szektorokra lebontott BMI adatok változását és azok okait.

Az amerikai gazdasági aktivitás növekedése kissé lassult júliusban, miután egy hónappal korábban, júniusban 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn közzétett végleges értékei alapján.

Az amerikai feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke az előzetes becslés alapján közölt 55,0 pont helyett 54,3 pontra csökkent a júniusi, 2022 áprilisa óta a legmagasabb szintet jelentő 54,8 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig annak növekedését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI a júniusi, 2022 áprilisa óta a legmagasabb 55,3 pontról - az előzetesen becsült 56,0 ponttól elmaradva - 55,0 pontra csökkent az év hetedik hónapjában. A szolgáltatószektorban az új megrendelések további növekedésének hatására a kibocsátás nőtt, miközben a foglalkoztatás bővülése június után júliusban is fokozódott. Emellett az új exportmegrendelések hat hónapja először mutattak szerény mértékű bővülést. A szolgáltatóipari vállalatok egyéves időtávú növekedési kilátásai optimisták maradtak, bár a bizalom nyolchavi mélypontra mérséklődött.

Az amerikai feldolgozóipari BMI csütörtökön közzétett végleges értéke júliusban 49,6 pontra, idei mélypontjára csökkent a júniusi 51,6 pontról az előzetes becslés alapján közölt 49,5 pont helyett. Az S&P Global gazdaságkutató intézet által közzétett amerikai feldolgozóipari BMI idén egészen júliusig nem csökkent 50 pont alá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az S&P Global felmérésének megállapítása szerint a feldolgozóipari indikátor csökkenéséhez elsősorban az vezetett, hogy az új megrendelések három hónapja először csökkentek, miközben a termelési volumen marginálisan ugyan, de tovább nőtt. Ugyanakkor a feldolgozóipari szektor kilátásai javulást mutattak, a foglalkoztatás pedig lassuló ütemben bővült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 14:59
A Tisza Párt elnöke közleményben jelentette be hétfőn délután, hogy sajtópert nyert a Mandiner című...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?