Itt a kormány nagy bejelentése: így változik az otthonfelújítási program, itt vannak a részletek

Itt a kormány nagy bejelentése: így változik az otthonfelújítási program, itt vannak a részletek

2024. július 26. 09:33

A kormány a megszokottól igencsak eltérő módon, ezúttal pénteken délelőtt 9:00 órára hirdetett ki kormányinfót. Az eseményen Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter mellett dr. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, és Vitályos Eszter kormányszóvivő vett részt. 

Az eseményen Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter mellett dr. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, és Vitályos Eszter kormányszóvivő vesz részt.

A MÁV-késés is szóba került

Amikor 40 fok van, akkor lesznek késések a vasúton, ám szemben a légitársaságok késésivel, amelyet az ő felelőtlenségük okoz, a vasúti késések vis majornak számítanak. A MÁV-nak jobbnak kell lennie Gulyás szerint, de alapvetően az időjárás miatt vannak késések. A miniszter azt reméli, hogy a hosszú késések esetén van valamilyen kártérítés, ennek normálisnak kell lennie. Elmondta, hogy vissza kell térnie a MÁV-nak a korábbi pontossághoz, "amit lehet, hogy sokan pontatlanságnak neveznek" – mondta.

A meleg idő egyébként a mezőgazdaságban okozza a legnagyobb károkat, de ezt nem lehet még számszerűsíteni. Az öntözési rendszerek fejlesztése kulcsfontosságú.

Repülő késések

A profitmaximalizálás érdekében a légitársaságom úgy állítják össze a menetrendeket, hogy azok nem tarthatók – mondta Gulyás. 

Eltitkolt kínai hitel

Egy kérdés kapcsán a Portfolio cikkét idézték, amely szerint a magyar kormány egymilliárd eurós kínai hitelt vett fel. Gulyás Gergely elmondta, hogy ez a hitelfelvétel a normális hitelpolitika része, de a részletekről a Pénzügyminisztérium tud tájékoztatást adni. Kiemelte, hogy a hitelfelvételt nem titkolták el, a kormány hozta nyilvánosságra. A kamatszintre vonatkozóan szintén a Pénzügyminisztériumhoz irányította a kérdezőket. A hitel célja infrastrukturális beruházások finanszírozása, amelyekről a kormány a megfelelő időben tájékoztatást fog adni.

Az EU-s források lehívásában élen járunk, emiatt nem volt szükség kínai hitel felvételére. Ráadásul a kínai hitelt az EU-s hitelle kell összevetni, de van egy fontos különbség: ezt a hitelt arra használjuk, amire akarjuk, az EU-s hitelt meg nem, de a kamatozása nem jobb – és nem is lehet jobb –, mint az EU-s hitelé.

Kínai autógyárak ügye

A tagállamok között jelentős politikai vita folyik arról, hogy mi szolgálja legjobban az európai gazdaság érdekeit – mondta Bóka János a kínai autóiparra kivetendő európai vámok kapcsán. Bóka szerint ez a kérdés az EU egyik legfontosabb vitatémája lesz. Véleménye szerint a kínai részvétel nélkül nem lehet elképzelni az európai zöldipar megerősítését.

Ma kezdődik az olimpia

Magyarország 180 fővel képviselteti magát az olimpián, ami nemzetközi szinten is nagynak számít. Vitályos Eszter sok sikert kívánt a magyar delegációnak.

Felsőoktatási felvételi adatok

Vitályos Eszter ismertette a felsőoktatási felvételi adatait, elmondása szerint nőtt idénre a felvettek száma. A kritikus helyzetben lévő pedagógus képzések pedig ezüstérmes helyet értek el, a 2. legtöbben ide vettek fel hallgatókat, de még mindig a gazdasági képzések a térhódítóak. 

Otthonfelújítási támogatás könnyítései

A kormány tegnapi ülésén tárgyalta a családtámogatási programokhoz való hozzáférést a mezőgazdasági őstermelők és katások számára, a cél az, hogy a speciális adózást választók könnyen hozzájussanak a hitelhez, jelenleg ugyanis a hiteligénylésnél problémákba ütköznek, nem a teljes jövedelmüket veszik figyelembe. Bevételük 50%-át beszámolhatják, és 1 év TB viszonnyal rendelkezés elég lesz az otthonfelújítási programban résztvevőknek- magyarázta Vitályos Eszter. Ezzel igyekszik könnyíteni a felvételt. 

Ezen felül jelenleg nincs napirenden a családtámogatási programok kibővítése – mondta Vitályos Eszter egy kérdésre válaszul.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lukoil-ügy EU-s megoldási lehetőségei

Bóka János az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokról elmondta,

a Lukoil olajszállításainak blokkolásával Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait, valamint az energia chartát. A tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál, és ha ezek a konzultációk nem vezetnek eredményre, akkor bírósági eljárásra is lehetőség van.

Bóka hangsúlyozta, hogy a további fellépés jogát fenntartják magának a kormány, és a választott bírósági eljárás eredményétől függően számos lépésre ad lehetőséget a társulási megállapodás.

Az Európai Bíróság menekültüögyi szabályok megsértése miatt

Gulyás szerint a bíróság Magyarországgal szemben elfogult döntést hozott, Magyarország ugyanis saját forrásokból védte az EU külső határait, és ezért még meg is bírságoltak minket. Magyarország a Bizottsággal kíván megállapodni, és Magyarország határait a tárgyalástól függetlenül megvédi, de azt a kormány.

Ha a Bíróság azt várja, hogy Magyarország fizessen bírságot azért, mert Magyarország Európa külső határait védje, akkor annak következményei lesznek – mondta Bóka János. Elmondta, hogy a 2015-öshöz hasonló képeket is láthatunk, ha ez a helyzet így marad. Elmondása szerint a kormány szeptembertől tárgyalásokat kezd az ügyben a Bizottsággal.

Ukrajnai helyzet

A kormány a tegnapi ülésén új szempontból tárgyalta a háborút. Gulyás Gergely szerint Ukrajna az olajszállításon keresztül zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, utalva a Lukoil ügyre. Gulyás hangsúlyozta, hogy Ukrajna méltánytalanul zsarolja azokat az országokat, amelyek következetesen kiállnak a tűzszünet mellett, és ez ellentétes az EU-s megállapodásokkal.

Magyarország mentességet kapott az orosz olaj importtilalma alól, mivel orosz olaj nélkül nem biztosítható az ország ellátása. Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány léphet fel, bár szeptemberig még vannak tartalékok- hangsúlyozta  Gulyás. Bóka János miniszter ismertette az európai uniós lépések lehetőségét, ezek között említette a választottbíróságot is.

Nem kizárható, hogy Ukrajna lépése érinti az üzemanyagárakat is, hiszen az alternatív beszerzés érintheti az árakat is, ám ezt egyelőre nem lehet megmondani – mondta Gulyás, ismét kihangsúlyozva, hogy szerinte mennyire méltánytalan az ukránok lépése.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 18:40
A lap korábban több, Bese Gergő atyához köthető tartalmat le is törölt, most pedig nyilvánvalóvá tet...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17