Lampedusa, 2023. szeptember 17.Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyik célpontjává vált Lampedusa szigetén tett látogatásának végén tartott sajtóértekezleten 2023. szeptember 17-én. Von der Leyent Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, mert az elõzõ napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre.MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Újabb szankció van készülőben: Magyarországnak ezzel is szembe kell majd néznie

2024. július 25. 09:45

Az Európai Bizottság (EB) fontolóra veszi, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazza a kohéziós támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert – mondta el Didier Reynders igazságügyi biztos a Népszavának.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság több kifogásolni valót is talált Magyarország menekültügyi politikájával kapcsolatban, amiért komoly bírságot szabott ki az országra. Az idei jogállamisági jelentés kapcsán Reynders arra emlékeztetett, hogy több mint egy évvel ezelőtt hasonló döntést hoztak a gyermekvédelmi törvény és más, az EU alapértékeit sértő magyar jogszabályok miatt. Ennek következtében az EB jelenleg körülbelül 2,4 milliárd eurót tart vissza a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból.

Ez a pénzbefagyasztási eljárás csak egy a sok közül, amelyet Brüsszel a magyar kormánnyal szemben bevetett, és különbözik az EU költségvetési érdekeit védő jogállamisági procedúrától. Az új feltételrendszer szerint a tagállamok csak akkor részesülhetnek fejlesztési támogatásokból, ha betartják a közösen elfogadott szabályokat és az Alapjogi Charta előírásait.

Az EB szerdán elfogadott éves jelentése többször is kitér a szuverenitásvédelmi törvényre, kiemelve, hogy az aláássa a civil társadalom működését. Az Európai Bizottság februárban megállapította, hogy a törvény sérti az EU demokratikus értékeit és az Alapjogi Chartában foglalt alapvető jogokat, mint a magánélethez való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága, az egyesülési szabadság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog. Reynders utalt arra is, hogy a kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan az EB felfüggesztheti a kohéziós pénzek egy részét a törvény miatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17