27 °C Budapest
European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Brüsszel benyújtotta a számlát Magyarországnak: belereccsen a költségvetés a gigabírságba?

2024. július 24. 12:37

Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi bírságot - írja a Népszava. Az Európai Bizottság (EB) friss levelében felszólította Magyarországot, hogy hajtsa végre az Európai Unió Bíróságának ítéletét és 45 napon belül fizesse ki a menekültügyi pénzbírságot. Az EB július 16-án küldött levelet és fizetési felszólítást a magyar kormánynak – tájékoztatta a lapot Christian Wiegand szóvivő.

A levélben az EB egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván megfelelni a 2024. június 13-án és 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt egy 200 millió eurós bírság kifizetésére szabott meg határidőt. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amiért nem teljesítette egy korábbi ítéletét. A bírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió eurót kell fizetnie az EU kasszájába, másrészt naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyar hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

A napi egymillió eurós bírsággal kapcsolatban az EB levelében érdeklődik Budapesttől, hogy miként kívánja törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival. A válasz függvényében döntenek majd a további lépésekről. Az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához: először tájékozódnak, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás történik. A különbség annyi, hogy

a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg Magyarország nem hozza meg a szükséges törvényeket.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügy gyökerei 2020 decemberére nyúlnak vissza, amikor egy európai bírósági döntés megállapította, hogy Magyarország menekültügyi szabályai több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bíróság kifogásolta többek között azt is, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak hozzáférését a menedékjogi eljáráshoz és nem tartotta tiszteletben jogorvoslati jogaikat. Bár időközben bezárták a tranzitzónákat, az ítéletben foglaltakat nagy részben még mindig nem teljesítették.

Ezért az Európai Bizottság 2022 februárjában keresetet nyújtott be, amelyben kérte az EU bírói testületétől átalányösszeg és napi pénzbírság megállapítását. A jogerős ítélet alapján – amelyet idén júniusban hoztak – az átalányösszeg 200 millió euró lett, míg a napi bírság egymillió euró - írja a lap.

Ez volt az első eset, hogy pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra ilyen ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök júniusban felháborodását fejezte ki Facebook-bejegyzésében: "Nem engedünk a brüsszeli bürokraták zsarolásának." Bóka János Európa-ügyi miniszter július 10-i brüsszeli sajtókonferenciáján elmondta: "Megkaptuk a bíróság ítéletét és megvizsgáljuk annak jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
MEDIA1  |  2024. szeptember 6. 13:38
Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének magyarországi átültetését követően ki...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?