33 °C Budapest
Ripe Peaches on Tree. Shallow DOF.

Máris indulhat a pálinkaszüret? Tarolt a hőség a magyar gyümölcsösökben: sok-sok barack mehet pocsékba

2024. július 18. 07:57

A jó ideje tartó hőség miatt több helyen elindult a szezonális gyümölcsök kényszerérése, amely alaposan feladja a leckét a termelőknek, akik igyekeznek az optimális időpontot megtalálni a szüretre. Nem segít ilyenkor az időnként túl erős UV-sugárzás sem, amely napégéses foltokat okoz a gyümölcsökön - írja az Agrárszektor. A magyar kajszi és őszibarack szüretnek is rosszat tett a hőség: bár mennyiségre megfelelő lehet a terméshozam, kisebbek a gyümölcsök, rosszabb a minőség.

A meggyszezonnak már vége van, ennek érése még megúszta a hőséget, viszont például a baracknál a gyümölcsméretekben máris érezteti a hatását a hőhullám és a mára rendszeresen jelentkező erős UV-sugárzás is. A tavaszi és nyár eleji esőzés sem tett jót a gyümölcsállományoknak.

"A kajszi esetében az idei közepes szezonnak számított, jobb, mint a tavalyi, de jóval rosszabb, mint a tavalyelőtti. Az őszibarack esetében kiegyensúlyozott szezonról, normális termésről beszélhetünk, szerencsére kevésbé érintették az őszibarackot a fagykárok" - mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc. A FruitVeB, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ugyanakkor hozzátette: az őszibarack esetében a gyümölcsméretek egy kategóriával kisebbek.

A szakértő a lapnak arról is beszészlt, hogy az idei, szokatlanul enyhe tavasz miatt minden gyümölcsfajra igaz, hogy hozzávetőleg három héttel előrébb tart a szezon, mint ahogy szokásosan alakulna. Ilyen esetekben a szürettel kapcsolatban felmerülnek problémák, egyre nehezebb időzíteni.

Így hat a hőség a gyümölcsökre

Amikor ilyen meleg van, akkor a gyümölcsök méretnövekedése szinte megáll, hiszen a növény energiái a túlélésre mennek el. Az érési folyamatok eközben felgyorsulnak, de az nem egy rendes, normális lefolyású átalakulás, hanem egyfajta kényszerérés. Így nem alakulnak ki a megfelelő zamatanyagok, a megfelelő cukortartalom. Apáti Ferenc szerint ráadásul akárhogy öntözünk, legfeljebb enyhíteni tudjuk a növény problémáit, de abszolút megszüntetni nem vagyunk képesek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hőség mellett a néha szokatlanul erős UV-sugárzás is kifejezetten nagy problémát okoz a gyümölcsösökben, hiszen ez is komoly stresszhatást jelent a növényeknek és magának a termésnek is. A sugárzás következtében megég a gyümölcs felülete, világosbarnás foltok keletkeznek rajta, az pedig innentől kezdve legfeljebb ipari gyümölcs lehet. További probléma az is, hogy ilyenkor már sok idő nincs: az égett gyümölcs egy bizonyos idő után gyakorlatilag rothadni kezd, amely már totális kárt jelenthet, hiszen az ilyen gyümölcsöt már ipari célokra sem lehet hasznosítani. A napégés egyre komolyabb problémát jelent, ráadásul minden gyümölcsfajt érint - írta a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. augusztus 30. 11:46
Ungváry Zsolt állami kitüntetésben részesült egy nappal azután, hogy megjelent a cikke a Fidesz-köze...
Holdblog  |  2024. augusztus 30. 08:50
Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése főképp hazánkban. Csak...
KonyhaKontrolling  |  2024. augusztus 30. 07:50
Nem tartom titokban, hogy a nem túl távoli jövőbeli célom a FIRE (anyagi függetlenség, korai nyugdíj...
Bankmonitor  |  2024. augusztus 29. 23:14
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a tervek szerint a speciális adózású vállalkozók – átalán...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 30. péntek
Rózsa
35. hét
Augusztus 30.
Az eltűntek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?