29 °C Budapest
Közelkép egy férfiról és egy nőről, akik a családi jövedelemmel számolnak el. A kiadások felírása és kiszámítása. A pénzügyek figyelmes áttekintése. Számológép az asztalon. Gazdasági koncepció

Lassan tényleg kint vagyunk az alagútból? Fontos mutató érkezett a magyar gazdaságról

2024. június 25. 04:36

A GKI Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint júniusban az üzleti szféra derűlátóbbá vált, de a lakossági kilátások nem változtak érdemben májushoz képest. A GKI konjunktúraindexe 2 ponttal emelkedett. A cégek foglalkoztatási szándékai nem sokat változtak, áremelési tervei – a májusi jelentős esés után – kissé emelkedtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága nem változott az előző hónaphoz képest.

A vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a GKI konjunktúra index júniusban 2 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A GKI üzleti bizalmi index, a vállalkozói szektor kilátásait kifejező mutató tavaly július óta egy szűk sávban ingadozott. Az index ebből júniusban sem tört ki, bár az előző hónaphoz képest érezhetően, 3 ponttal emelkedett. Az aktuális hónapban csak az ipari cégek körében következett be markánsan kedvező változás (4 pontos emelkedés), az üzleti szolgáltatók kilátásai hibahatáron belül javultak.

A kereskedelemben és az építőiparban kissé romlottak a várakozások (ezen ágazatok bizalmi indexei 3-3 pontos esést produkáltak). Továbbra is az építőiparból érkeznek a leginkább pesszimista jelzések. Az iparban a saját termelésű készletek és a rendelésállomány megítélése, valamint a következő három hónapban várható termelési kilátás is javult.

Az építőiparban a rendelésállomány értékelése erősen romlott, a foglalkoztatási várakozások nem változtak. A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség lényegében nem változott, de a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések értékelése is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltató ágazatban az üzletmenet megítélése és a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási tervek enyhén javultak, míg a forgalmi várakozások nem változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága júniusban nem változott érdemben, a lét-szám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók csak a szolgáltató cégek körében alkotnak határozott többséget. Az üzleti szféra összesített ár-emelési tervei májusban jelentősen, hat havi mélypontjukra estek, s erről júniusban csak nagyon enyhén emelkedtek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága nem változott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GKI fogyasztói bizalmi index – a januári-februári jelentős kilengés után – a március-júniusi időszakban alig változott. Júniusban éppen hibahatáron belül nőtt. A lakosság az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét kissé romlónak, a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi helyzetét stagnálónak, az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét enyhén javulónak értékelte az előző hónaphoz képest. A nagy értékű fogyasztási cikkekre el-költhető saját pénz megítélése az előző havival összehasonlítva enyhén javult. A lakosság inflációs várakozása kissé csökkent, míg a munkanélküliségtől való félelme nem változott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 28. 13:45
Az amerikai kormányzat azután szólalt meg újra a Szuverenitásvédelmi Hivatal ügyében, hogy a Lánczi...
Bankmonitor  |  2024. június 28. 12:15
A legfrissebb kereseti adatok alapján idén áprilisban a kedvezmények nélküli nettó átlagkereset 429...
ChikansPlanet  |  2024. június 28. 11:24
Az erdők olyan életközösségek, ahol minden állatnak és növénynek megvan a maga elengedhetetlen szere...
Holdblog  |  2024. június 28. 08:12
A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem