19 °C Budapest
Oil industry equipment. On backdrop of blue sky and oil well pump jack adult engineer in protective construction helmet checking pipeline with kid boy. They interesting spending time in borehole.

Elképesztő üzletett ütött nyélbe Warren Buffett: ez lehet a befektetőkirály legújabb pénzcsapja?

2024. június 18. 18:14

Warren Buffett vállalata, a Berkshire Hathaway további 2,95 millió Occidental Petroleum részvény megvásárlásával növelte részesedését az amerikai olajtermelő cégben közel 29%-ra, ezzel mintegy 15,37 milliárd dollár értékű részesedést szerezve - írta meg a Reuters.

Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway Inc. újabb részvényvásárlást hajtott végre az Occidental Petroleum vállalatnál, amelynek köszönhetően a részesedése az olajtermelő cégben közel 29%-ra emelkedett. A hatósági bejelentések alapján a Berkshire további 2,95 millió Occidental részvényt szerzett meg.

A vásárlást hétfőn jelentette be a vállalat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet felé benyújtott dokumentumokban. Ezek szerint csütörtöktől kezdve három különböző tranzakció során összesen mintegy 176 millió dollár értékben vásároltak részvényeket.

Ezen tranzakciók eredményeként a Berkshire Hathaway mostanra mintegy 255,3 millió Occidental törzsrészvény tulajdonosává vált, ami a cég hétfői állapota szerint körülbelül 29%-os részesedést és mintegy 15,37 milliárd dollár értéket képvisel. A hónap során végrehajtott összes vásárlás így 5,5 millió részvényre rúg.

2022 augusztusában a Berkshire engedélyt kapott arra, hogy akár az Occidental Petroleum 50%-os tulajdonrészét is megszerezze. Buffett ugyanakkor kijelentette, nem tervezi a houstoni székhelyű vállalat teljes felvásárlását. Elemzők szerint egy esetleges akvizíció bővíthetné a Berkshire energiaipari portfólióját, amely jelenleg több közműszolgáltatót és megújuló energiaprojektet foglal magában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Occidental tavaly egy jelentős ügyletet zárt be, 12 milliárd dollárért felvásárolta a CrownRock nevű palaolajtermelő céget, ezzel erősítve pozícióját az Egyesült Államok legnagyobb olajmezőjén.

Buffett kezében további lehetőségek is maradtak az Occidental-ban való további befektetésre: 83,5 millió részvény megvételére jogosító opciós utalványokkal rendelkezik darabonként 59,62 dollár áron. Ez az ár alacsonyabb az Occidental hétfői záróáránál (60,20 dollár). Az Occidental részvényei idén eddig körülbelül 1%-os növekedést mutattak és kedden enyhe emelkedést könyvelhettek el a tőzsdei kereskedés során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 26. 18:28
Friss fotókat posztoltak az RTL Dózsa Györgyi úti új székházában lévő munkakörnyezetről.
Kiszámoló  |  2024. június 26. 12:37
Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. A...
Bankmonitor  |  2024. június 26. 10:39
A hazai kiskereskedelmi ágazat is nehéz éveket tudhat maga mögött. A 2022 óta tartó hosszas mélyrepü...
Buxelliott  |  2024. június 26. 10:39
Megérkezett a célzónába az árfolyam, megszületett az újabb ATH, nagy esélye van annak, hogy elindult...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem