Exhausted businesswoman having a headache in modern office. Mature creative woman working at office desk with spectacles on head feeling tired. Stressed casual business woman feeling eye pain while overworking on desktop computer.

Ebbe belereccsenhet a magyar gazdaság is: egyre több dolgozó elégedetlen, készek az asztalra csapni

2024. június 18. 19:00

A Gallup "State of the Global Workplace" jelentése szerint a munkavállalók alacsony elkötelezettsége évente 8,9 milliárd dollár veszteséget okoz a globális gazdaságnak, ami a globális GDP 9%-át teszi ki, rámutatva arra, hogy a negatív érzelmek és a elégedettség hiánya jelentős gazdasági hatással bír.

A Gallup legújabb jelentése, a "State of the Global Workplace" szerint a munkavállalók alacsony elkötelezettsége jelentős gazdasági veszteséget okoz - derül ki a CNN jelentéséből. Ez az összeg eléri a 8,9 milliárd dollárt, ami a globális GDP 9%-át teszi ki. A jelentés a World Poll éves felmérésén alapul, amely több mint 140 országban kérdezett meg 128 278 munkavállalót.

A tavalyi évben közöltük azt a cikket, ami ugyanezt a jelenséget kifejezetten magyarországi kontextusban vizsgálta.

A Gallup mostani felmérésből az derült ki, hogy világszerte a munkavállalók körülbelül 20%-a érzi magát magányosnak, dühösnek vagy szomorúnak. További 41% nyilatkozik úgy, hogy naponta él át stresszt. Különösen érintett ebben a fiatalabb korosztály, a távmunkát végzők és azok, akik elszigetelt munkát végeznek a munkahelyükön.

A jelentés rámutat arra, hogy bár nem minden negatív érzelem forrása a munka, a munkáltatóknak figyelemmel kell lenniük az alkalmazottaik mentális egészségére. Pozitív hatású lehet, ha a munkavállalók értelmesnek találják tevékenységüket és kapcsolataikat a munkahelyen. Az elkötelezett dolgozók általában az életben is nagyobb eséllyel teljesednek ki.

Azonban az elkötelezettség hiánya súlyosan befolyásolhatja az egyén jóllétét, olyannyira, hogy ez rosszabb lehet mint a munkanélküliség. A nem elkötelezett alkalmazottak gyakran magas szintű stresszt és egyéb negatív érzelmeket tapasztalnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Gallup szerint tavaly a dolgozók mindössze 23%-a volt igazán elkötelezett munkahelyén. Azok aránya, akik nem kötődnek pszichológiai szinten sem a közvetlen munkahelyükhöz sem a vállalathoz, 62%-ra nőtt.

A vezetők elkötelezettsége ugyancsak kulcsfontosságú tényező lehet az alkalmazottak jóllétére és teljesítményére nézve is. Ahol a vezetők maguk is elkötelezettek, ott nagyobb valószínűséggel találkozhatunk elkötelezett alkalmazottakkal.

Regionális szinten eltérések figyelhetőek meg az elkötelezettség és jóllét terén. Az Egyesült Államokban és Kanadában például viszonylag magas az elkötelezettség és jóllét szintje, Európában viszont alacsonyabb ezek aránya. A napi stresszt tekintve az USA és Kanada áll második helyen. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy fontos figyelemmel kísérni és javítani a munkavállalók elkötelezettségét és ezáltal csökkentve az említett tényezők gazdaságra gyakorolt negatív hatásait is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 27. 19:32
Fodor Gábor szerint a függetlenség távol áll a cenzúrától, és ami a Tilos Rádióban történt a Gyökérk...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 27. 13:40
A hőmérsékleti rekordoknak alapvetően nem is a fejlett országok egészséges városlakói isszák meg a l...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 27. 11:37
Az alábbi írás Imrétől származik, az elszálló árak miatt akart spórolni a bevásárláson. Sokan extrém...
Holdblog  |  2024. szeptember 27. 08:41
Alaposan kielemezzük a kéz a kézben hanyatló woke, Kína, Trump, MÁV és forint jelenségét. Lehet, hog...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?