Engineer talking on phone while working in refinery oil

Hihetetlen, rengeteg kőolajat talált a Mol Magyarországon: kiváló minőségű, ennyit termelnek ki belőle naponta

2024. május 10. 18:03

Olajat talált a Mol és az O&GD Tura közelében, a napi kb. 1000 hordó kitermelésére alkalmas találat az egyik legjelentősebb hazai olajkút lehet, az innen felszínre hozott olaj a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában kerül feldolgozásra - írja a Portfolio. Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol több fontos kérdésünkre is válaszoltak a társaság vezetői.

A Mol kőolajat talált Tura közelében: a sikeres fúrást azután kezdték meg, hogy 2023 nyarán a társaság 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD vonatkozó kutatási koncesszióiban - a turai munkálatok operátora tehát az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

A Tura-D-3 nevű kútnál 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százalléka és a Mol magyarországi kőolajtermelésének 5 százaléka.

A Mol emlékeztetett: az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fontos részletek

A portál munkatársainak lehetőségük volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés üzletágért felelős igazgatója és Csapó András, az O&GD ügyvezető igazgatója kérdésekre is válaszoltak. A következő kérdések és válaszok hangoztak el:

  • Várható a későbbiekben a termelés felfuttatása? Mi a maximum kapacitás? A jelenlegi napi ezer hordó felhozatala egy 6,5 milliméteres fúvókán keresztül történik, ilyen specifikációnál elméletileg lehetne növelni a termelést, azonban az olajtelep nyomásviszonyai nem feltétlenül engedik meg a jelentős bővítést, emellett a magas dermedési pont jelenti a kihívást. Jelenleg is folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy mekkora termelés tekinthető biztos hozamnak. Jelen állapotban úgy tűnik, hogy hosszú távon a napi 1 000 - 1 100 hordó kitermelése lesz megvalósítható.
  • A Dunai Finomító tudja kezelni az új mennyiséget? Igen, tudja. Napi 6 tartálykocsis szállításra elegendő mennyiséget termel a kút, amit tehát nem csővezetéken, hanem járművekkel oldanak meg, a finomító közelsége miatt.
  • Mennyi időn belül állhat termelésbe az új kút? Pár hónap múlva fejeződhet be a próbatermeltetés, ezt követően indulhat a teljes volumenű termelés.
  • Milyen lehet a projekt megtérülése? A magas termelési hozam viszonylag gyors megtérülést eredményez. A magas termelési szintet legalább 4-5 évig tervezi fenntartani a Mol, de ezt követően is folytatható lesz a gazdaságos termelés, amit a finomító közelsége is elősegít.
  • Milyen minőségű olajról van szó? 0,83 kg/dm3 sűrűségű az olaj, ami összességében sem túl nehéz, sem túl könnyű kőolajnak nem nevezhető, így alapvetően jó minőségű a nyersanyag, nem feltétlenül kell könnyebb olajakkal keverni, mint például az Urali típusú olajok esetében. Megközelítőleg 60°C-os hőmérsékleten termelik az olajat.
  • Milyen egyéb, folyamatban lévő projektek vannak a Kutatás-Termelés üzletágnál? A vecsési program továbbra is folytatódik, jelenleg is zajlanak munkálatok, ez lehet az egyik legnagyobb, legígéretesebb mező, ahol folytatja a fejlesztéseket a Mol. Ezen felül további három sekélygáz fúrás várható idén, a jövőre tekintve pedig az új koncessziós lehetőségek lesznek majd érdekesek a társaság számára. A szénhidrogéneken felül jelentős potenciál van még a geotermia és a lítium területén is - emelte ki Bacsa György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
MEDIA1  |  2024. szeptember 20. 13:17
Országjárásra indul Kadarkai Endre, aki Párral szemben című színpadi talkshowjában legendás párosokk...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 20. 10:06
Azok, akik jobban megnézik az IB költségeit, rájönnek, hogy nem olyan könnyű árazási csomagot válasz...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?