Egy skót kutatás szerint nem a tiszta víz a leghatékonyabb folyadékpótló ital, hanem azok a folyadékok, amelyek kis mennyiségű cukrot, zsírt vagy fehérjét is tartalmaznak.

Rémisztő, ami kiderült a magyarok kedvenc italáról: naponta mérgezzük magunkat úgy, hogy nem is tudunk róla
A természetes cukrok és a hozzáadott cukrok közötti különbség kulcsfontosságú az egészségtudatos táplálkozásban. Míg a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek természetes cukortartalmuk mellett hasznos tápanyagokat és rostokat is biztosítanak, amelyek lassítják a cukor felszívódását, addig a feldolgozott élelmiszerekhez adott cukrok üres kalóriák formájában terhelik a szervezetet, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek - írja a National geographic.
Az egészségtudatos táplálkozás egyik kulcsa a hozzáadott cukrok fogyasztásának mérséklése. Bár sokan tudják, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros lehet, kevesen ismerik, hogy már rövid távon is számos pozitív hatást érhetünk el a cukorbevitel csökkentésével. A szakértők szerint akár néhány nap vagy hét alatt javulhat a hangulat, a bőr állapota és a kognitív funkciók.
Természetes és hozzáadott cukrok: mi a különbség?
Fontos különbséget tenni a természetes és a hozzáadott cukrok között. A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben található természetes cukrok mellett értékes tápanyagokat és rostokat is elfogyasztunk, amelyek lassítják a cukor felszívódását. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerekhez adott cukrok üres kalóriát jelentenek, és fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázatokkal jár.
Mennyi az ajánlott napi hozzáadott cukorbevitel?
A hozzáadott cukrok olyan cukrok, amelyek feldolgozás, főzés vagy az asztalnál kerülnek az ételekbe vagy italokba. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala napi 50 grammos felső határt javasol.
A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és bizonyos daganatos megbetegedésekkel. A nem felhasznált cukor zsírként raktározódik el, ami súlygyarapodást és inzulinrezisztenciát eredményezhet.
Jobb életminőség kevesebb cukorral
A hozzáadott cukrok elhagyása vagy korlátozása nemcsak a betegségek megelőzésében segíthet, hanem az életminőséget is javíthatja. A felesleges cukor károsíthatja a kollagént és az elasztint, ami a bőr öregedéséhez vezethet. A cukorfogyasztás csökkentése javíthatja az alvást, a hangulatot és a sportteljesítményt. Már néhány napon vagy héten belül érezhető pozitív változások következhetnek be.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Hogyan kezdjük el?
A szakértők szerint az első lépés a cukrozott italok kerülése, valamint az élelmiszerek címkéjének ellenőrzése. Fokozatosan csökkenthetjük a receptekben használt cukormennyiséget is. Az apró, következetes változtatások hosszú távon is jelentősen javíthatják az egészséget és az energiaszintet.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Ezt nézik meg most a magyarok a hitelfelvételkor
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink mi alapján választanak hitelt.


