Young pregnant couple in diy store. Repair, building, renovation and home concept

Szörnyű dolog derült ki az egyre gyakoribbá váló vetélések kapcsán: ezzel eddig nem foglalkoztak

2024. október 28. 16:46

Az éghajlatváltozás súlyos következményeire figyelmeztet egy új jelentés, amelyet a novemberi Cop29-es csúcstalálkozón részt vevő döntéshozóknak címeztek - számolt be a The Guardian. A dokumentum rávilágít arra, hogy az éghajlati válság okozta vetélések, koraszülések és az anyák egészségében okozott károk "vakfoltot" jelentenek a jelenlegi cselekvési tervekben.

A jelentést 45 ország 80 vezető tudósa készítette, összegyűjtve a fizikai és társadalomtudományok legfrissebb eredményeit. A dokumentum célja, hogy segítséget nyújtson az ENSZ azerbajdzsáni éghajlat-változási csúcstalálkozóján folytatott tárgyalásokhoz.

Johan Rockström professzor, az Earth League társelnöke hangsúlyozta: "A világ bolygóméretű kihívásokkal néz szembe, a metánkibocsátás növekedésétől a kritikus infrastruktúrák sebezhetőségéig." A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a növekvő hőség, az óceánok instabilitása és az amazonasi esőerdő rendszerek összeomlása bolygónk egyes részeit a lakhatóság határán túlra sodorhatja.

A jelentés kiemeli, hogy a növekvő éghajlati szélsőségek több elvesztett csecsemőt, koraszülést és kognitív károsodást okoznak az újszülötteknél.

Egy indiai tanulmány például kétszeres vetélési kockázatot állapított meg a hőstressztől szenvedő terhes nőknél, míg egy kaliforniai kutatás jelentős összefüggést talált a hosszú távú hőterhelés és a halvaszületés, valamint a koraszülés között. Jemilah Mahmood professzor, a malajziai Sunway Centre for Planetary Health munkatársa figyelmeztetett: "A globális hőmérsékleti rekordok továbbra is folyamatosan dőlnek, ami súlyosbítja az egészséget fenyegető veszélyeket." Hozzátette, hogy az egészségügyi szolgáltatások, a higiénia és az élelmiszerellátás összeomlása a szélsőséges időjárás idején súlyosbítja a terhes nők problémáit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A jelentés rámutat arra is, hogy az Atlanti-óceáni Meridionális Áramlás Rendszer (AMOC) lassulása és az amazóniai esőerdő ellenálló képességének csökkenése további súlyos kockázatokat jelent. A dokumentum szerint a Cop29-nek előrelépést kell elérnie a Brazília által javasolt, évi 250 milliárd dolláros trópusi erdők alapjának létrehozásában.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a mai infrastruktúrát egy olyan éghajlatra építették, amely már nem létezik. Jelentős finanszírozásra van szükség ahhoz, hogy ezt az infrastruktúrát felkészítsék a szélsőséges időjárási viszonyok súlyosbodására. A jelentés végül kiemeli az éghajlat-politikák méltányosságának fontosságát.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

NAPTÁR
Tovább
2024. október 28. hétfő
Simon, Szimonetta
44. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?