18 °C Budapest
fresh tasty burger on black background big mac mcdonalds hamburger

Durva fertőzéshullám tarol McDonald's éttermekben: ettől a burgertől betegedtek le sokan, halálos áldozat is van

2024. október 23. 10:18

Az Egyesült Államokban E. coli járvány tört ki, amelyet a hatóságok a McDonald's sajtos McRoyal szendvicseihez kötnek. Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) élelmiszer-biztonsági riasztást adott ki, miután 10 államból 49 megbetegedést jelentettek, köztük egy halálesetet - jelentette a CNN. A vizsgálat szerint a fertőzés valószínű forrása a szeletelt hagyma.

A CDC jelentése szerint a járvány elsősorban Colorado és Nebraska államokat érinti. A megbetegedettek közül tízen kórházi kezelésre szorultak, köztük egy gyermek, akinél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, amely az E. coli fertőzés súlyos szövődménye.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által áttekintett információk alapján a szeletelt hagyma lehet a fertőzés forrása. Erre reagálva a McDonald's több államban felfüggesztette a hagyma és a negyedfontos marhahúspogácsák használatát.

A gyorsétterem-lánc közleményben reagált a helyzetre: "Szoros együttműködésben dolgozunk a beszállítóinkkal, hogy az elkövetkező hetekben pótoljuk a Sajtos McRoyal készletét. Az időzítés helyi piactól függően változik." A vállalat hangsúlyozta, hogy más marhahústermékeik, például a sajtburger, a Hamburger, a Big Mac, a McDouble és a dupla sajtburger nem érintettek a járványban.

Az FDA tájékoztatása szerint a McDonald's eltávolította a szeletelt hagymát és az érintett húspogácsát Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, valamint Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Új-Mexikó és Oklahoma egyes részein található üzletekből. A CDC azonban figyelmeztet, hogy a járvány az említett államokon túl is terjedhet.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A McDonald's közleményében hangsúlyozta: "A vásárlók biztonságos kiszolgálása minden egyes étteremben, minden egyes nap a legfőbb prioritásunk." A vállalat továbbra is együttműködik a CDC-vel a vizsgálatban. A járványról szóló hírek hatására a McDonald's részvényeinek árfolyama meredeken esett a zárás utáni kereskedésben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 23. szerda
Gyöngyi
43. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?