14 °C Budapest
Egy villanyoszlop absztrakt és szürrealista ábrázolása, 2021. január elején, Düsseldorfban, Németországban készült.

Elképesztő, mennyi magyart ér súlyos baleset a saját otthonában: erre most nagyon figyelni kell, óriási baj lehet belőle

2024. október 21. 12:01

Bár az áramhálózatokat úgy tervezik, hogy a vezetékek biztonságos távolságra legyenek a talajtól, időről időre előfordulnak balesetek, melyeket nagy méretű, vagy kosaras, gémes járművekkel okoznak. A leggyakoribb, hogy mezőgazdasági munkagép vagy építési munkát végző jármű ütközik hálózati oszlopnak és kidönti azt, elszakítja a légvezetékeket, vagy a munkagép valamelyik eleme érintkezik a feszültség alatt lévő hálózattal.

Az E.ON Hungária Csoport, az MVM Csoport és az OPUS ENERGETIKA Csoport közösen hívja fel a figyelmet a szabadvezetékek közelében történő munkavégzés kockázataira. A veszélyforrások ismerete és az alapvető szabályok betartása életet menthet!

Alapszabály

A villamos vezetékeket minden körülmények között feszültség alatt lévőnek kell tekinteni, ezért azok érintése és megközelítése tilos és veszélyes!

Ne közelítse meg a villamos légvezetéket sem kézzel, sem semmilyen tárggyal, például horgászbottal, papírsárkánnyal.

Ha a vezeték közelében lévő fa eléri vagy megközelíti a vezetéket, ne másszon fel rá! Ha a vezeték a földre kerül valamilyen káresemény vagy vihar következtében, semmiképpen ne közelítse meg, akkor sem, ha útban van.

Nézzen körül!

Az áramszolgáltatók azt javasolják, hogy gépi munkavégzés előtt járja végig a szóban forgó területet. Nézzen körül, hogy vannak-e légvezetékek, amelyeket elérhetnek a munkagépek. Csak abban az esetben kezdje meg a munkát, ha az biztonságosan elvégezhető!

Tartson kellő távolságot!

A legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a jármű vezetője megtartja a kellő távolságot a vezetékektől. Kisfeszültségű hálózatnál 1 méter, középfeszültségű hálózatnál minimum 5 méter, illetve nagyfeszültségű hálózat megközelítésekor legalább 13 méter távolságot kell tartani. Erre azért van szükség, mert nemcsak a vezeték érintése okozhat bajt, a közép- és a nagyfeszültségű hálózatok esetében már a vezetékek túlzott megközelítése is életveszélyes.

Tartsa szem előtt a magassági korlátozásokat is!

A bálák, termények és egyéb magas rakományok szállításánál is fontos betartani a magassági korlátozásokat. Ha a rakomány hozzáér az áramvezetékhez, az a vezeték sérüléséhez vagy szakadásához vezethet. Amennyiben a baleset következtében zárlat keletkezik, a rakomány, vagy súlyosabb esetben a jármű is kigyulladhat. A mezőgazdasági területeken áthaladó vezetékek és az oszlopok közelében fontos, hogy a szántást, a gépi öntözést is kellő körültekintéssel végezze.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ne szálljon ki a feszültség alatt álló munkagépből, járműből!

Ha a munkagép – pl. a felemelt gémmel – elérné a légvezetéket, haladéktalanul értesítse az illetékes áramszolgáltatót. Ilyen esetben az egész jármű feszültség alá kerül, ezért a gépkezelőnek nem szabad kiszállnia a járműből, mert a jármű és a föld közötti feszültségkülönbség miatt áramütés érheti. A munkagép vezetője mindaddig biztonságban van, míg a járműben maradva semmilyen fém, tehát az áramot vezető felületet nem érint meg, így, ha teheti, maradjon a vezetőülésben ülve, amíg megérkezik a segítség.

A közelben tartózkodókat figyelmeztesse a veszélyhelyzetre: az áramütés veszélye miatt egyaránt tilos a munkagépet megközelíteni vagy a vezetéket megérinteni. A lelógó vagy a földön lévő vezetéket mindig feszültség alatt állónak kell tekinteni.

Ha mégis el kell hagynia a járművet, rendkívül óvatosan tegye!

Ha mindenképpen ki kell szállnia a járműből, mert pl. kigyullad, ne kapaszkodva tegye ezt, hanem óvatosan ugorjon le és talajérintés előtt mindenképpen engedje el a járművet. Fontos, hogy egyszerre ne érintse a jármű fémrészeit és a talajt. A járművőn keresztül ilyenkor az áram szétterjed a talajban, ami szintén áramütést okozhat. Ebben az esetben ne normál lépésekkel, hanem páros lábbal ugrálva távolodjon el legalább 20 méterre.

Baj esetén azonnal hívja az illetékes áramszolgáltató hibabejelentő vonalát!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?