15 °C Budapest
Whooping cough bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Alig fertőz már a szamárköhögés: az őszi covid-hullám lépett a helyébe, itt van most a legtöbb beteg

2024. október 21. 10:45

A múlt héten nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt - közölte az NNGYK. A szamárköhögéses és nyugat-nílusi lázas esetek száma is csökkent a megelőző hetekhez képest. Jelentettek azonban több ritkább fertőző megbetegedést.

A 2024. október 7. és 13. közötti időszakban egy 48 éves Pest vármegyében élő férfi botulizmus ("kolbászmérgezés") megbetegedésének gyanúját jelentették, a lezárult laboratóriumi vizsgálatok a klinikai diagnózist nem erősítették meg. A 41. héten jelentették és laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták továbbá egy Hajdú-Bihar vármegyében egyetemi tanulmányokat folytató 18 éves pakisztáni férfi import eredetű typhus abdominalis (hastífusz)megbetegedését.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 24 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásban, bejelentések a fővárosból és 11 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 5 volt csecsemő, egy fő az 1-2 éves, egy fő a 3-5 éves, két fő a 10-14 éves, egy fő a 15-19 éves, három fő a 20-29 éves, három fő a 30-39 éves, négy fő a 40-49 éves, két fő az 50-59 éves, két fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 7 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A 41. héten továbbá egy Hajdú-Bihar vármegyében élő 8 éves, német állampolgárságú fiúgyermek parotitis epidemica (mumpsz) megbetegedésének gyanúját jelentették. A mumpsz elleni védőoltásban részesült betegnél a klinikai diagnózist a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá.

A 41. héten egy nyugat-nílusi láz megbetegedést jelentettek a fővárosból, ezzel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 109-re nőtt. Budapest (22 fő), Bács- Kiskun (2 fő), Békés (1 fő) Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (23 fő), Győr-Moson-Sopron (10 fő), Hajdú-Bihar (12 fő), Heves (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (6 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (11 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő), Vas (2 fő), Veszprém (5 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 67%-a férfi, az átlagéletkor 63 év (2-86 év). A betegek 94%-a kórházi ellátásban részesült - közölte az NNGYK.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szamárköhögéshez hasonlóan a nyugat-nílusi láz is visszaszorulóban van.

A 40. héten még 5, a 39. héten 4, a 38. héten 14, a 37. héten 19, a 36. héten 22 eset volt még. A nyugat-nílusi láz hazai terjedéséről szóló összefoglaló cikkünk itt olvasható.

A nyáron jobban terjedő fertőző megbetegedések közül több visszaszorulást mutat. Ez azonban nem meglepő, hiszen ősszel a felsőlégúti megbetegedések szezonja következik, amikor jóval nagyobb arányban betegít az influenza, covid, nátha, stb. A legutolsó szennyvízadatok, illetve a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok legutóbbi jelentése is azt mutatja, hogy hamarosan elérhetjük a járványküszöböt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?