13 °C Budapest
Újfajta dohánytermék tarolhat Magyarországon is: tényleg kevésbé káros, mint a cigi?

Újfajta dohánytermék tarolhat Magyarországon is: tényleg kevésbé káros, mint a cigi?

2024. október 17. 10:15

A British American Tobacco (BAT) 2025-ben tervezi bevezetni az Egyesült Államokban a szintetikus nikotint tartalmazó Velo Plus nikotinpárnákat, amelyek többféle nikotinerősséget kínálnak. A szintetikus nikotin a dohányipar új trendje, amely kémiailag azonos a dohányból származó nikotinnal, és az FDA szabályozása alól korábban mentesült. A BAT arra számít, hogy a vape- és nikotinpárna-piac jelentősen növekedni fog a következő években, több milliárd font bevételt generálva.

A British American Tobacco (BAT) 2025-ben tervezi elindítani az Egyesült Államokban a Velo nikotinpárnák egy új verzióját, amely szintetikus nikotint fog használni – mondta David Waterfield, a vállalat amerikai leányvállalata, a Reynolds American elnöke a Reuters szerint. A nagy dohányipari cégek, köztük a BAT dohányzás alternatívái, például az e-cigaretták, általában a dohánynövényből származó természetes nikotint tartalmaznak, míg a szintetikus nikotint laboratóriumban, vegyszerekből állítják elő.

Waterfield elmondta, hogy a BAT új Velo terméke, a Velo Plus, amely 2025-ben kerül forgalomba, többféle nikotinerősséget kínál majd, és szintetikus nikotint tartalmaz – ez az egyik első egyértelmű példa arra, hogy egy nagy dohányipari cég szintetikus nikotint használ. „A dohányból származó nikotin és a szintetikus nikotin kémiai szempontból ugyanaz” – mondta Waterfield a befektetőknek egy tőkepiaci rendezvényen. Hozzátette, hogy a BAT a jövőben más lehetőségeket is keres a szintetikus nikotin területén.

Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre elterjedtebbé vált a szintetikus nikotin használata, hogy elkerüljék az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) által előírt hosszadalmas engedélyezési folyamatot, amelyet az új nikotintermékek forgalomba hozatalához kell lefolytatni. Eddig főként kisebb gyártók használták szintetikus nikotint, például az e-cigarettákban vagy a nikotinpárnákban, amelyeket a felhasználók az ajkuk alá helyeznek, hogy nikotinos hatást érjenek el.

Kezdetben az FDA csak a természetes nikotinra vonatkozóan rendelkezett hatáskörrel, így a szintetikus nikotint gyártó cégek nem voltak kötelesek követni az FDA engedélyezési eljárását. A törvényt azonban 2022 áprilisában megváltoztatták. Waterfield elmondta, hogy a Velo Plus egy olyan termék, amelyet a vállalat felvásárolt. Az FDA engedélyezési kérelmét a termék előző tulajdonosa nyújtotta be a 2022. májusi határidő előtt, így az a piacon maradhat, amíg az engedélyezési eljárás folyamatban van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BAT becslései szerint az amerikai vapekből származó iparági bevételek nagysága a jelenlegi körülbelül 9 milliárd fontból (kb. 4 048 milliárd forint) 14 milliárd fontra (kb. 6 300 milliárd forint) nőhet 2030-ig – mondta Waterfield. Az amerikai nikotinpárnák iparági bevételei pedig a jelenlegi 1,7 milliárd fontról (kb. 765 milliárd forint) akár 7 milliárd fontra (kb. 3 150 milliárd forint) nőhetnek ugyanezen időszak alatt. A BAT szerint az amerikai hagyományos dohánytermékek jelenlegi, mintegy 9%-os bevételcsökkenése „rendellenes”, és a BAT arra számít, hogy az amerikai iparági bevételek növekedése az évtized hátralévő részében körülbelül 1%-on fog stabilizálódni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 17. csütörtök
Hedvig
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?