11 °C Budapest
Vizeletvizsgálat, terhességi teszt és vizeletpohár a peteérés napjának, a magzatnak, az anyaságnak, a szülésnek, a születésszabályozásnak a nő számára.

Ennyi év után is 70 ezer terhes nő veszíti életét ebben a betegségben: a tudósok egyelőre tanácstalanok

2024. október 16. 14:45

A  pre-eclampsia, vagyis a terhességi toxémia évente több mint 70 ezer anya halálát okozza világszerte, mégis számos kérdés megválaszolatlan maradt a betegséggel kapcsolatban. A kutatók most új diagnosztikai módszerekkel és terápiás lehetőségekkel próbálják felvenni a harcot a terhességi szövődmény ellen- tudósított a BBC.

Allyson Felix olimpiai bajnok atléta saját bőrén tapasztalta meg a preeklampszia veszélyeit. Bár egész életében vigyázott az egészségére, a 32. terhességi héten súlyos preeklampsziát diagnosztizáltak nála, ami azonnali kórházi kezelést tett szükségessé. "Egész életemben vigyáztam a testemre, a testem volt az eszközöm, és soha nem hagyott cserben" - idézte fel Felix. Lánya végül két hónappal korábban, sürgősségi császármetszéssel jött világra.

A  pre-eclampsia (vagy hétköznapi nyelven terhességi toxémia) kialakulásának pontos okai még mindig rejtélyesek a kutatók számára. Annyi bizonyos, hogy a méhben kezdődő túlzott gyulladás megzavarja az anya és a magzat közötti kommunikációt, ami végül magas vérnyomáshoz és szervi károsodáshoz vezethet. A kockázati tényezők között szerepel az autoimmun betegség, a 40 év feletti életkor és a magasabb testtömegindex.

Különösen aggasztó, hogy a fekete bőrű nőknél 60%-kal magasabb a  pre-eclampsia előfordulási aránya. Garima Sharma, az Inova Health System kardiológusa szerint ebben szerepet játszhat a strukturális rasszizmus és az egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés is.

Az új diagnosztikai módszerek között szerepel egy olyan teszt, amely két fehérje arányát vizsgálja a vérben. Ez segíthet megjósolni, hogy egy magas vérnyomással kórházba került terhes nőnél kialakul-e súlyos preeklampszia a következő két hétben.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatók emellett új terápiás lehetőségeket is vizsgálnak. Az alacsony dózisú aszpirin mellett ígéretesnek tűnik a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszer alkalmazása is. Egy másik megközelítés az sFlt1 nevű fehérje termelődésének gátlása a méhlepényben. Erre fejlesztettek ki egy új készítményt, amelynek klinikai tesztelése már elkezdődött.

Lana McClements, a University of Technology Sydney kutatója szerint több beruházásra lenne szükség a preeklampszia kutatásában. "Ha összehasonlítjuk, hogy mennyi finanszírozás jut a rákra, a nők egészsége ennek csak 1-2%-át teszi ki" - mutatott rá. A szakember szerint a preeklampszia nemcsak az anyák, de a születendő gyermekek hosszú távú egészségére is hatással van, ezért kiemelten fontos lenne megoldásokat találni a betegség kezelésére és megelőzésére.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 16. szerda
Gál
42. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02