Psilocybin mushrooms in mans hand on grey background. Psychedelic magic Golden Teacher mushrooms. Medical usage. Microdosing concept.

Végleg leáldozott az antidepresszánsoknak? Ez az új csodaszer lehet a depresszió, szorongás ellenszere

2024. október 15. 16:17

A pszichedelikus gombákban található pszilocibin ígéretes lehetőségeket rejt számos mentális betegség kezelése esetén: a szakértők szerint ez az anyag áttörést hozhat a depresszió, a szorongás vagy a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) terápiája során is. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a pszilocibin képes lehet gyors és hosszan tartó javulást előidézni olyan betegeknél is, akiknél a hagyományos antidepresszánsok hatástalanok - tudósított a CNN.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a pszilocibint áttörést jelentő gyógyszerként jellemezte, ugyanis a klinikai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy terápiás környezetben adagolva drámai és hosszan tartó változásokat hozhat a hagyományos kezelésre rezisztens, major depresszióban szenvedő betegeknél.

Viselkedjünk felnőttként ebben a kérdésben, hisz ezek az anyagok nem csak „gombák”, nem a fiatalok partidrogjai. A pszilocibin gomba egy függőséget nem okozó, az életünket megváltoztató anyag

- nyilatkozta a CNN-nek Paul Stamets, vezető mikológus, aki szerint itt az ideje, hogy a pszilocibin gombákat, mint potenciális gyógyszeralapanyagokat komolyan vegyük.

A pszilocibin más betegségek kezelésében is ígéretesnek tűnik

Richard Isaacson neurológus, a Florida Atlantic Egyetem Agyegészségügyi Központjának Alzheimer-megelőzési klinikájának igazgatója szerint az eddigi eredmények meggyőzőek a depressziótól a PTSD-n át a klaszteres fejfájásig, ami nem más, mint a legfájdalmasabb probléma, amelyről a szakértőnek tudomása van. A hagyományos antidepresszánsokkal ellentétben, amelyek hetekig tartó szedést követően fejtik ki hatásukat, a pszichedelikus szerek gyors változásokat idézhetnek elő az agyban.

A pszilocibin és más klasszikus pszichedelikus szerek, mint az LSD, ugyanazokon a receptorokon keresztül jutnak be az agyba, mint a szerotonin, a szervezet jó közérzetért felelős hormonja. A depressziós vagy szorongó embereknek gyakran alacsony a szerotoninszintje, csakúgy, mint a PTSD-ben, klaszteres fejfájásban vagy kábítószer-függőségben szenvedőknek.

Drámai hatást fejtenek ki az agyra

Amikor valaki pszilocibint szed, az agya olyan területei között, amelyek normális esetben nem kommunikálnak jól egymással, összességében megnő az összeköttetés

- magyarázta Matthew Johnson, a Johns Hopkins Medicine pszichedelikumok és tudatosság professzora, aki szerint a pszichedelikus szerek drámai hatással vannak az agyi rendszerek szinkronizációjára.

David Nutt, az Imperial College London agytudományi részlegének neuropszichofarmakológiai egységének igazgatója szerint ez a dezorganizáció terápiás hatású lehet.

A depressziós emberek folyamatosan önmagukat kritizálják, rágódnak, újra és újra ugyanazokat a negatív, szorongó vagy félelmetes gondolatokat járják körül. A pszichedelikus szerek ezt megzavarják, ezért az emberek az utazás során hirtelen kiutat látnak a depressziójukból

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- árulta el Nutt. A szakember egy 2022-es vizsgálat során, ahol a pszilocibint a hagyományos antidepresszánssal, az eszcitaloprammal hasonlították össze, úgy találta, hogy a pszilocibin jobban növelte az agyi összekapcsolódást és javította a jólétet.

Fokozzák az agysejtek közötti kommunikációt

Johnson hangsúlyozta azonban azt is, hogy a pszichedelikus szerek nem mindenkinél működnek, ám amikor igen, akkor drámai változásokat idézhetnek elő. A hatás tartóssága változó lehet, néhány embernél akár évekig is tarthat, míg másoknál néhány hónap után visszatérhetnek a tünetek.

A kutatók szerint a pszichedelikus szerek segíthetnek az agyban fokozni a sejtek közötti kommunikációt - ez a neuroplaszticitás pedig segíthet új, pozitívabb gondolati mintákat kialakítani és megszilárdítani azt az agyban.

A mikrodózisok alkalmazása egy lehetséges megoldás lehet a hatás fenntartására: Paul Stamets szerint egy kismennyiségű pszilocibin rendszeres bevitele segíthet fenntartani az agy egészségét és a kreatív életszemléletet, azonban a tudományos vizsgálatok eddig nem találtak egyértelmű bizonyítékot a mikrodózisok előnyeire.

Nem veszélytelen a használatuk

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a pszichedelikus szerek használata nem veszélytelen: különféle mellékhatások, például vérnyomás-emelkedés, szívritmus-növekedés és testhőmérséklet-emelkedés is előfordulhatnak az alkalmazásuk közben, emellett nem mindenki alkalmas a pszichedelikus kezelésre – ez különösen igaz a bipoláris zavarral vagy skizofréniával diagnosztizált emberekre.

A kutatók most olyan új vegyületek azonosításán dolgoznak, amelyek a pszichedelikus szerek előnyeit utánozhatják a pszichedelikus élmény nélkül. Frederick Barrett, a Johns Hopkins Pszichedelikus és Tudatossági Kutatóközpontjának társigazgatója szerint egy ilyen felfedezés áttörést jelenthetne a mentális betegségek kezelése terén.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?