17 °C Budapest
Mature caucasian woman have headache at office at work

Érik a felmondási hullám a munkahelyeken: a 45 év feletti nők a leginkább érintettek

2024. október 15. 11:43

A Menopauza Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatót az Astellas Pharma és a Magyar Menopausa Társaság. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a perimenopauza korai felismerése segít a tünetek azonosításában, az életmódváltás kialakításában, az életminőség optimalizálásában. Szó esett arról is, hogy a vazomotoros tünetek (hőhullámok, éjszakai izzadás) a középkorú nők 80 százalékát érintik, de csak minden negyedik nő részesül kezelésben; és hogy a tünetek súlyossága összefügg a szív- és érrendszeri kockázatokkal. Hangsúlyozták, hogy orvosi segítséggel a menopauzális változásból adódó fokozott egészségkockázat csökkenthető. Kiemelték, hogy a menopauzális tünetek jelentősen befolyásolhatják a munkahelyi teljesítményt, ötből három menopauzában lévő, 45 és 55 év közötti nőre negatívan hatnak a tünetek, ez pedig GDP-ben mérhető gazdasági hátrányt is jelent a munkahelyeken.

A középkorú nők mintegy 80 százalékát érintő, és a változókort akár évekkel megelőző perimenopauzától tapasztalható vazomotoros tünetek orvosi segítséggel enyhíthetők, az életminőség pedig számottevően javítható – hangsúlyozták a téma vezető hazai szakértői a menopauza október 18-ai világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A fokozott odafigyelés, az életmód optimalizálása és szükség esetén az orvos bevonása azért fontos, mert kutatások igazolják, hogy a tünetek súlyossága összefügghet a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával. A szakértők rámutattak: a menopauzális változások önmagukban is súlyos egészségi kockázatokat hordozhatnak: a kardiovaszkuláris betegségek mellett az anyagcserezavarok, valamint a csontritkulás kockázata is megnőhet. Magyarországon a menopauza még mindig tabutéma annak ellenére, hogy mintegy 1 millió nőt érint.

A nők változókora általában 45 év felett kezdődik, és több éven, akár egy évtizeden át is tarthat, de a leggyakoribb és igen kellemetlen tünetek – a hőhullámok és az izzadás – már a menopauzális átmenet szakaszában, a hormonális változások beköszöntével megjelenhetnek. A szakemberek hangsúlyozzák: azért célszerű már ezek megjelenésekor orvoshoz fordulni, mert széles paletta áll a szakemberek rendelkezésére a perimenopauzás tünetek enyhítésére. Különösen fontos ez akkor, ha az érintett intenzív, erősen életminőség-rontó tünetekkel találkozik.

Elterjedt tévhit, hogy a menopauza az életkor előrehaladásának természetes velejárója, ezért a tünetekkel semmit sem lehet tenni, azokat el kell fogadni. Ez nem így van! A korszerű terápiás lehetőségekkel érdemben csökkenthetők az előbb kellemetlen, majd hosszú távon potenciálisan egészségkárosító következményekkel járó tünetek. Ezért is van jelentős szerepe a téma napirenden tartásának, a hiteles tájékoztatásnak, hiszen nap mint nap tapasztaljuk, hogy még az érintettek is keveset tudnak a menopauzáról

– mutatott rá Prof. Dr. Jakab Attila szülész-nőgyógyász, endokrinológus, a Magyar Menopausa Társaság korábbi elnöke, vezetőségi tagja.

Ha tud róla, tud tenni ellene!

A menopauza a női reproduktív ciklus természetes folyamata, az élet elkerülhetetlen része, amelyet a menstruációs periódusok egy éven keresztül vagy annál hosszabb ideig tartó megszűnése határoz meg. A legtöbb nő 40 és 58 éves kora között éli meg a menopauzát, az átlagos kezdeti életkor 51 év. Magyarországon a menopauza 1 000 000 nőt érint, tehát valószínű, hogy sok nő küzd a menopauza kihívásaival körülöttünk.

Mivel a népesség sok országban, így hazánkban is tovább öregszik, és egyre hosszabb a várható élettartam, becslések szerint 2030-ra a menopauzában, illetve a posztmenopauzában lévő nők száma globálisan 1,2 milliárdra növekszik. A tanulmányok arra is felhívják a figyelmet, hogy a menopauzában lévő nők alkotják a munkaerő leggyorsabban növekvő csoportját, és ez az arány a világ népességének elöregedésével várhatóan az elkövetkező években növekszik.

A menopauzával és a női egészséggel kapcsolatos tudatosság növelése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a nők megértéssel fogadják ezt a természetes átmenetet. Ma megtörjük a csendet, és olyan környezetet alakítunk ki, amelyben a nők magabiztosan beszélhetnek egészségügyi szükségleteikről az élet minden szakaszában

– húzta alá Dr. Svetoslav Tsenov, az Astellas HBRG ügyvezető igazgatója.

Annak ellenére, hogy a menopauza gyakori és messzemenő hatással van a nők testi és lelki egészségére, sok társadalmi tabu is nehezíti, hogy beszéljenek róla és súlyának megfelelően foglalkozzanak vele. Az ismerethiány sokszor megakadályozza a nőket abban, hogy segítséget kérjenek, amikor tüneteket tapasztalnak. Az Európában végzett posztmenopauza-felmérések szerint a nők 90 százaléka számolt be arról, hogy a menopauzális átmenet során tapasztalt tüneteket, és körülbelül a nők fele tartotta zavarónak azokat.  Ennek ellenére többségük nem keres orvosi segítséget a tünetei kezeléséhez.

A téma érzékenysége mellett ebben szerepe van a kérdés kulturális és társadalmi megítélésének, hiszen a menopauza Magyarországon is – mint más európai országban – még mindig tabutéma. Egy 2022-ben végzett globális felmérés szerint a nők hazánkban beszélnek a legkevésbé szívesen a változókori problémáikról; mindössze 28 százalékuk válaszolta azt, hogy számára nem jelent gondot nyíltan beszélni erről. Ezzel a vizsgált országok közül az utolsók vagyunk a sorban. Beszédes adat, hogy például az Egyesült Királyságban a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott pozitívan.

Külföldi felmérések szerint itthon a női munkavállalók 75 százaléka már megtapasztalta, hogy a menopauza hatással volt a munkavégzésére, 30 százalékuk nem tudott megfelelően teljesíteni miatta. A Menopauza-barát Munkahely kezdeményezés célja a nyitott, megértő vállalati kultúra megteremtése, ahol a nők egészségi kihívásait komolyan veszik, és támogatják őket ebben az életszakaszukban

– hangsúlyozta Iványi Orsolya menopauza-nagykövet, a Magyar Menopausa Társaság vezetőségi tagja, aki 4 éve foglalkozik munkahelyi menopauzával.

A vazomotoros tünetek korán jelentkezhetnek

A menopauzába való átmenet fokozatos, általában a menstruációs ciklus változásával kezdődik. A perimenopauza azt az időszakot jelenti, amikor ezek a jelek először jelentkeznek, és az utolsó menstruáció után egy évvel ér véget, ami a menopauza definíció szerinti kezdete. A perimenopauza több évig is eltarthat, és hatással lehet a fizikai, érzelmi, mentális és szociális jóllétre.

"A csökkenő petefészek-tartalék és tüszők minőségi öregedésének következtében jellemzően 45 éves kor körül elkezdődnek a változókori átmenet hormonális változásai. Jól mutatja, milyen széles kört érintő állapotról van szó, hogy Magyarországon hasonlóan az öregedő társadalmakhoz az érintett 40–55 év közötti korosztályba annyi nő tartozik, mint a 20–40-esbe" – fűzte hozzá Prof. Dr. Jakab Attila.

A perimenopauzában kezdődő változások egyénenként jelentős eltérést mutatnak. Sok nőnek alig vannak tünetei, míg mások markáns életminőség-rontó tüneteket tapasztalnak, amelyek befolyásolják mindennapi tevékenységüket és életminőségüket. A tünetek közül a hőhullámok a leggyakoribbak: verejtékezéssel, bőrpírral, hidegrázással és gyors szívveréssel járhatnak együtt.

Sokaknak okoz nehézséget a fejfájás, a hüvelyszárazság, az ízületi fájdalmak, a súlygyarapodás, a ritkuló haj és a száraz bőr.

A hőhullámok és az éjszakai izzadás, más néven vazomotoros tünetek (VMS) a menopauza leggyakoribb tünetei, amelyek miatt a nők kezelést keresnek. Egy friss, 2023-as tanulmány szerint a vazomotoros tünetek a középkorú nők 80 százalékát érintik, de számos tényező miatt csak minden negyedik nő részesül kezelésben. A VMS-tüneteket átlagosan 7,4 évig tapasztalják a nők, de vannak, akiknél egy teljes évtizeden át tartanak.

Korábban azt gondolták, hogy a vazomotoros tünetek hátterében kizárólag az ösztrogénszint csökkenése áll, ám a tudományos kutatások rávilágítottak az agy testhőmérsékletet szabályozó részében lévő különálló neuronális útvonal VMS előidézésében betöltött szerepére. A menopauzában felbomlik az ösztrogén és egy agyi jelátvivő fehérje között meglévő kényes egyensúly, felborítva a szervezet megfelelő hőérzékelését. Az agyi „termosztát” tévesen azt érzékeli, hogy a testünk felmelegedett, ezért beindulnak a szervezet hűtésére szolgáló mechanizmusok, mint pl. az erek kitágulása és az izzadás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A VMS a nők életének számos területére hatással lehet, pl. alvási nehézséget, teljesítménycsökkenést okozva ronthatja az életminőséget, sőt befolyásolhatja a társas kapcsolatokat.

Mentális egészség

A menopauza a nők érzelmeire és mentális egészségére is hatással lehet. A középkorú nőknél a kognitív panaszok is gyakoriak: a feledékenység, a koncentrációs képesség csökkenése, a szórakozottság, valamint a figyelemdeficit, a hiperaktív zavar. Ezeket a kognitív változásokat szokták „ködös agy”-nak (brain fog) is nevezni.

A menopauzális "agyi köd" a menopauza körüli időszakban tapasztalt kognitív tünetek konstellációja, amely a memória és figyelem zavaraiban nyilvánul meg. A gyakori kognitív panaszok azt az aggodalmat keltik sok nőben, hogy a változások a kezdődő demencia első jelei. Ám a menopauzális átmenet mindenkinél jelentkezik, viszont a demencia a legtöbb nőnél nem alakul ki, és 64 éves kor alatt kifejezetten ritkának számít

– tette hozzá Prof. Dr. Jakab Attila.

Fokozódó egészségkockázatok

"A menopauzális változások hosszú távon súlyos egészségi kockázatot hordozhatnak magukban: megnőhet többek között a csontritkulás, az anyagcserezavarok, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata" – hívta fel a figyelmet Dr. Halmos Amrita, a Kosztolányi Medical Center szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvosa.

A kardiovaszkuláris betegségek tekintetében a nők védettsége a férfiakéval szemben a menopauza után, az ösztrogénszint jelentős csökkenésével fokozatosan eltűnik, ráadásul a kutatások szerint a vazomotoros tünetek súlyossága összefügg a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával

- mondta el a szakértő. A menopauza hatással van a csontok egészségére is, a csontsűrűség csökkenése a változókorban nagymértékben hozzájárul a csontritkulás és a csonttörések magasabb arányához.

A nők életében a 40–50 éves kor közötti időszak egy "hormonális hullámvasút", de ami utána várható, az sem minden esetben nevezhető nyugodt időszaknak

– fogalmazott Dr. Halmos Amrita. Hozzátette: "A kardiovaszkuláris betegségek és a csontritkulás mellett a testösszetétel-változás, a súlygyarapodás is sok nőnek okoz problémát, továbbá megnő a metabolikus szindróma kockázata is. Ezért fokozottan kell figyelni a nők egészségére, és szükség esetén orvosi segítséget kérni a tünetek enyhítéséhez, illetve a kockázatok felméréséhez, csökkentéséhez."

A szakember ugyancsak hangsúlyozta a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát, illetve a megfelelő életmód kialakításának szükségességét és jelentőségét is, lehetőleg már a változókor korai szakaszában. Az érintett nők ezzel ugyanis nemcsak az életminőségük, de az egészségük hosszabb távú fenntartásához is aktívan hozzájárulhatnak.

Minden nő menopauza-élménye egyedi. Lényeges pontos információkhoz jutniuk, hogy az egészségük érdekében a legjobban döntsenek, de az is, hogy saját maguk is tegyenek az egészségükért. Az egészségesebb táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása fontos állomásai ennek a folyamatnak

– tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet is kiemeli, hogy a nők menopauzával kapcsolatos ismeretei hiányosak, és a helyzeten tovább ront, hogy a menopauza olyan érzékeny témának számít, amely jellemzően nem kerül szóba a családokban, közösségekben, munkahelyeken vagy az orvosnál. A nők sokszor nem tudják, hogy az általuk tapasztalt tünetek a menopauzával kapcsolatosak, és hogy léteznek olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek a problémáikat enyhíteni. Sokan szégyellik vagy zavarban érzik magukat a témát érintve, pedig a korai tünetek kezelése, a perimenopauzai gondozás fontos szerepet játszik az egészséges öregedés és az életminőség előmozdításában.

Sok nő számára egyáltalán nem kellemes a menopauza megélése, mégis szükségszerű meglátnunk benne a jót: arra kényszerít bennünket, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, nagyobb gondot fordítsunk az egészségünkre és az életmódunkra. Ma már 80 évig is élhetünk, a 60 éves kor utáni állapotunk főleg attól függ, hogy a változókorban hogyan éltünk. Éljünk ezzel a lehetőséggel, csak rajtunk áll!

– hívta fel a figyelmet Iványi Orsolya menopauza-nagykövet.

Annak érdekében, hogy a férfiak jobban megértsék, min mennek át és tapasztalnak meg a nők a menopauza során, az Over The Bloody Moon menopauza ügynökség, 20 000 nő tapasztalatait felhasználva kifejlesztette a MenoVest™-et, amely egy munkahelyi érzékenyítő eszköz. A világ egyetlen menopauza-szimulátora egy olyan mellény, amelyet férfiak viselhetnek, hogy megtapasztalják a menopauza egyik legzavaróbb tünetét, az intenzív hőhullámokat, amelyek fizikailag, kognitívan és érzelmileg is hatással lehetnek az emberekre. A cél az, hogy a férfiak is jobban átérezzék, miért szükséges támogatni a változókorban lévő nőket, és miért fontos, hogy a nők időben orvoshoz forduljanak a tünetek megjelenését követően.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?