A group of women keeping fit by running in the city together alongside a canal.

Itt az igazi magyar egészségügyi reform: gyógyszer helyett mozgást írnak majd fel az orvosok

MTI
2024. október 11. 16:19

Eredményes külföldi példák alapján kezdték el vizsgálni annak a lehetőségét Magyarországon, hogy miként lehetne társadalombiztosítási támogatással különböző mozgásformákat is előírni a betegeknek - mondta el pénteken Hévízen a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Révész Máriusz a Mozgás receptre elnevezésű kétnapos konferencia zárónapján tartott előadást, amelynek során emlékeztetett arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz. A várható élettartam férfiaknál 5,3 évvel, a hölgyek esetében 3,9 évvel marad el az európai uniós átlagtól, ami komoly versenyképességi hátrányt jelent a gazdaságnak. Sokat vagyunk betegek, sokat költünk táppénzre és sok munkaidő esik ki, ezért is kell tenni a felzárkózásért.

Különböző felmérések mutatják, hogy az egészségi állapotunkra leginkább az életmódunk van hatással, csak kisebb mértékben az egészségügyi ellátórendszer, a környezet vagy a genetika, ehhez képest keveset foglalkozunk az életmódunkkal - jelezte az államtitkár. A politikus jelezte: a hévízi konferencia arra kereste a választ, hogy miként lehet rávenni az embereket arra, hogy jobban odafigyeljenek magukra, legyenek aktívabbak, ezért határozták el, hogy az egészségügyben dolgozóknak és a szabadidős sportok, élménysportok területén dolgozóknak sokkal szorosabban együtt kellene munkálkodnia.

Voltak már erre kísérletek, például a népegészségügyi adó elosztásával kapcsolatban, de további programokra van szükség a két terület összekapcsolására. Az egyik kezdeményezés az eredetileg Új-Zélandról indult Mozgás receptre program, amely már több skandináv államban és Nagy-Britanniában is eredményesen működik - jegyezte meg.

Révész Máriusz kifejtette: ennek lényege, hogy amint a pácienseknél megjelenik a magas vérnyomás vagy más kezdődő betegségek tünete, nem egyből gyógyszereket írnak fel receptre a háziorvosok, hanem mozgásterápiát. Ez utóbbinak kiemelten jótékony hatása van, ezért több országban a társadalombiztosítás ugyanúgy támogatja a költségeit, mint a gyógyszerekét. "Ide szeretnénk eljutni, most tesszük meg az első lépéseket." Most kezdődhet az ehhez szükséges munka, amelynek megvalósításához - svéd minta alapján - egy új kiadvány is készült - tette még hozzá az államtitkár.

IV. Életmódorvosi Konferencia

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) szervezésében a Mozgás Receptre program kiemelt eseményeként kerül sor a IV. Életmódorvosi Konferenciára, 2024. október 10-12. között Hévízen. Az esemény számos szakmai témát érint majd, melyek középpontjában az életmódváltás orvosi és tudományos megközelítése áll.

A IV. Életmódorvosi Konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az életmódorvoslással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények megismerésére, az innovatív módszerek és kezelési stratégiák, továbbá a gyakorlati tapasztalatok megvitatására. Az eseményen többek között szó esik majd a mozgásterápia alkalmazásáról a krónikus betegségek kezelésében, az étkezési irányelvekről, valamint az életmódorvoslás szerepéről a prevencióban és gyógyításban.

Az 1974-ben megjelent Lalonde-jelentés fogalmazta meg elsőként, hogy az egyén egészségi állapotát genetikai állománya és bizonyos külső tényezők – életmód, környezet, egészségügyi ellátás – együttesen határozzák meg. Napjainkban a vezető halálokok és megbetegedések olyan krónikus betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség, krónikus légúti betegségek –, melyek kialakulásában meghatározó szerepe van az életmódnak: táplálkozás, fizikai aktivitás, dohányzás stb.

Az, hogy az életmódunk még az általában véltnél is nagyobb befolyásoló tényezője az egészségünknek jól mutatja a globális betegségteher bemutatása az életmódi tényezők szemszögéből.

Az eseményen bemutatott előadásból kiderül, hogy az Institute for Health Metrics and Evaluation adatbázisai és elemzései alapján 2021-ben globálisan és hazánkban is három betegségcsoport töltött be vezető pozíciót: a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek és – a COVID-19-pandémiával összefüggésben – a légúti fertőzések. Ebben igazából semmi új nincs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rizikófaktorok esetében Magyarországon a magas vérnyomás volt felelős a halálozások mintegy negyedéért, (24,46%), míg az életmódi tényezők közül a táplálkozási tényezők a halálozás közel ötödéért (17,36%) és a dohányzás pedig több mint a tizedéért (10,86%).

„Az intervencióra nem a kórházban, hanem a kinti életben kerül sor.” fogalmazott Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke, utalva arra, hogy a sikeres életmódterápia csak az egészségügytudományi, sport (mozgás), és táplálkozástudományi szakma szereplőinek együttműködésében valósulhat meg.

Fontos, hogy az életmód terápiában részesülő minden kulcsfontosságú helyszínen – pl. háziorvosi rendelő, totrna/fitness terem, táplálkozási tanácsadás stb. – azonos és szakmailag releváns információkat kapjon. Sikeres életmódváltás csak a közreműködő szakemberek egybecsengő tanácsai és utasításai esetén valósítható meg.

Jelenleg a Magyarországon várható élettartam 4,5 évvel elmarad az unió átlagától, zömében a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt. A kérdés: hogyan tudjuk megszólítani azokat, akik soha nem sportolnak, akik nem járnak szűrővizsgálatra, akik túlsúlyosak vagy elhízottak?

2023 augusztusától a népegészségügyi termékadó bevonásával élménysport és életmódhoz kapcsolódó egészségügyi programok indultak el, többek között a Mozgás receptre program. E program célja, hogy a fizikai aktivitást a gyógyítás és megelőzés szerves részévé tegye, és jó gyakorlatokat alakítson ki az orvos és mozgásszakemberek között.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket, elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?