13 °C Budapest
Egészséges táplálkozás. Tányér vegán vagy vegetáriánus ételekkel. Egészséges növényi alapú étrend. Egészséges vacsora. Buddha tál friss zöldségekkel. Kiváló minőségű fotó

Nagyon kevés magyar figyel az egésgségére: hamarosan milliók lehetnek komoly bajban

2024. október 4. 08:15

Nagyon sok magyart érint az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, de jó hír, hogy még a táplálkozással is segíthetünk ezen. De hogyan?

Az elmúlt évtizedek során Magyarországon valódi népbetegséggé nőtte ki magát az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, amelyeknek a kialakulása jelentős részben az életmódunknak és a táplálkozásunknak köszönhető - írja a HelloVidék. Emiatt utánajártak, mi mindent érdemes tudni ezekről az egészségügyi problémákról: hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség? Hogy lehet megelőzni, visszafordítani vagy kordában tartani őket, milyen diétát érdemes kipróbálnunk, ha valódi változást akarunk elérni?

A 160 grammos szénhidrátdiéta az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulása kapcsán került be a köztudatba, azonban a szakemberek hamar rájöttek arra, hogy a fogyókúrázás kiváló eszközeként is szolgálhat, ha mérsékeljük napi szénhidrátbevitelünket.

Táplálkozásunk során az étrendünk 50-70%-a tipikusan szénhidrátokból áll (gondoljunk csak bele, mit szoktunk reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni). A szénhidrátok megemésztése, azok felszívódása során a szervezetünk glükózt (cukrot) vesz fel, ami megjelenik a vérünkben is – itt jön a képbe az inzulin nevű hormon, amelyet a hasnyálmirigyünk termel. Az inzulin a vércukorfelvételben játszik kulcsfontosságú szerepet, az a feladata, hogy a cukor a vérünkből bejusson az inzulinérzékeny sejtekbe és az energiaforrásukká váljon ahelyett, hogy a testünk a zsírkészletek felhasználásához nyúlna energiáért.

Ha kíváncsi vagy, mi az a diéta, ami segíthet mindezen, akkor olvasd el a HelloVidék anyagát IDE KATTINTVA!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?