11 °C Budapest
Dengue virus cells. 3D Render

Újabb járványos betegséggel venné fel a harcot a WHO: erre figyelmeztetnek a világon mindenkit

MTI
2024. október 3. 21:41

Az éghajlatváltozás miatt a szúnyogok gyorsabban és nagyobb távolságokra elterjedhetnek, a dengueláz és más, vérszívók által terjesztett vírusok okozta betegségek tömeges kialakulását okozva, ami arra késztette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy világméretű harcot indítson e megbetegedések megfékezésére - közölte csütörtökön a ENSZ szakosított szervezete.

"A dengueláz és más, vérszívók terjesztette vírusok okozta betegségek gyors terjedése aggasztó tendenciát jelent az utóbbi években, ami összehangolt reagálást igényel a különböző ágazatok és országok között" - írta közleményében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató. A WHO szerint a súlyosabb, vagyis kimutatható dengueláz-megbetegedések száma 2021 óta évente nagyjából megkétszereződött.

2024 első nyolc hónapjában több mint 7900 megbetegedés halálos kimenetelű volt az igazolt, illetve a WHO-nak jelentett több mint 12,5 millió eset közül. Ez majdnem a duplája a 2023-ban jelentett 6,5 millió megbetegedésnek. A fertőzések száma elérheti a több száz milliót is, de tesztek, illetve tünetek hiányában nem szerepelnek a statisztikákban.

A denguevírus okozta fertőző megbetegedés magas lázzal és izomlázzal jár, de a fertőzöttek többsége nem észlel semmilyen tünetet.

A WHO becslése szerint évente 100-400 millió között mozog a denguevírus által megfertőzöttek száma. A betegség kórokozóját az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti, amely a Föld felmelegedése következtében újabb és újabb földrajzi térségekben jelenik meg. Az ellenőrizetlen urbanizáció, a helytelen vízhasználat, a higiéniai hiányosságok, a nemzetközi utazások és más hasonló tényezők szintén hozzájárultak a betegség gyors terjedéséhez.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A betegség a WHO szerint immár 130 országban endemikus. Jelenlegi szakértői becslések szerint a világ népességek a fele - négymilliárd ember - kaphatja el a dengue- és más vérszívók terjesztette vírusokat, közöttük a chikungunya- és a zikavírust, és ez a szám 2050-re elérheti az ötmilliárdot - figyelmeztet az ENSZ-szervezet. Az ENSZ egyeztetett választ kíván adni a járványveszélyre, elsősorban a betegségek megfigyelésével, laboratóriumi tesztekkel, a kórokozók hordozói elleni fellépéssel, valamint a hatékonyabb kezelések és védőoltások kidolgozását célzó kutatás-fejlesztéssel.

A WHO jelezte, hogy a terv megvalósításához 55 millió dollárra lesz szüksége jövőre. "A vírushordozók elleni harchoz megfelelő környezet fenntartásától a kutatáson át az időben történő orvosi kezelésig mindenkinek megvan a szerepe a dengueláz elleni harcban" - hangsúlyozta a főigazgató.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?