12 °C Budapest
English breakfast - eggs, bacon, beans, sausage, fried bread.

Rengeteg magyar szenvedhet vashiánytól idén ősszel: ezt rontják el sokan, ezek a tünetek

2024. október 3. 13:44

A vashiány az Egyesült Államokban gyakoribb probléma, mint azt korábban gondolták. Egy új tanulmány szerint a felnőttek közel 30%-át érinti ez a tápanyaghiány, ami számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe - írja a Healthline.

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent kutatás több mint 8000 felnőtt adatait elemezte. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a vaspótló terápiák általában hatékonyak és könnyen elérhetőek, a vashiányos egyének többsége nem részesül kezelésben. A vashiányos nőknek csupán 22-35%-a, a férfiaknak pedig 12-18%-a szedett vaspótlást.

A vas alapvető tápanyag, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben. Legismertebb funkciója, hogy a hemoglobin alkotóelemeként részt vesz az oxigén szállításában. Emellett számos anyagcsere-folyamatban is nélkülözhetetlen.

A vashiány összefüggésbe hozható olyan problémákkal, mint a nyugtalan láb szindróma, a csökkent fizikai képességek, a károsodott agyműködés és a szívelégtelenség. A szakértők szerint a vashiány a globális betegségteher egyik fő okozója.

A vashiány jelei közé tartozhat a sápadt arcszín, a fáradtság, a légzési nehézségek és a gyengeség. Jelentkezhet továbbá szívdobogásérzés, fejfájás, hajhullás, töredezett körmök. Bizonyos csoportoknál, például a menstruáló nőknél, a terhes és szoptató anyáknál, valamint a vegetáriánusoknál és vegánoknál fokozott a kockázat. Yaa Boakye regisztrált dietetikus figyelmeztet: "A túlzott vasbevitel gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, vagy akár vastúlterhelést is okozhat, amit hemokromatózisnak neveznek."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szakértők szerint a legjobb természetes vasforrás a - más okokból kerülendő vörös húsokon túl - a baromfihús, hal, rákfélék, tojás, valamint a növények közül a lencse, borsó, szójabab, bab, szárított gyümölcsök (azaz füge, datolya és aszalt szilva), paradicsompüré, articsóka, burgonya, illetve a kakaópor és a csokoládé. 

Érdemes még figyelni a vas felszívódásához a megfelelő C-vitamin bevitelre, illetve hogy kerüljök a kávé és tea fogyasztását közvetlenül az étkezés után, mert ezek gátolhatják a felszívódást. A kalcium - melynek fő forrásai a tejtermékek - szintén tudja gátolni a vas felszívódását. Ezért nagyon fontos, ha vaspótló kúrát tartunk, ne vegyünk be a vassal egyszerre más étrend-kiegészítőket! Főként olyat ne, amelyben kalcium van, viszont a C-vitaminnal együtt bátran bevehetjük. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?