10 °C Budapest
két férfi pohár whiskeyvel koccintva együtt iszik alkoholt a kocsma pultjánál

Nagyon ősi tévhit dőlt meg az alkoholról: magyarok millióit érinti, erről érdemes tudni

2024. október 2. 16:13

Az alkoholfogyasztási szokások változása és annak egészségügyi hatásai egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Egy 2023-as Gallup-felmérés szerint a 35 év alatti felnőttek körében csökkent az alkoholfogyasztók aránya az elmúlt 20 évben, míg az 55 év felettieknél növekedés tapasztalható - írta meg a HuffPost.

Az alkohol egészségügyi hatásairól szóló információk gyakran ellentmondásosak. Bár korábban a vörösbor szívegészségre gyakorolt pozitív hatásáról szóltak a hírek, ezek az állítások tévesnek bizonyultak. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta.

Dr. John Kelly, a Massachusetts General Hospital Recovery Research Institute igazgatója szerint az alkohol már alacsony szinten is kockázatokat hordoz. "Az alkohol három különböző úton keresztül okoz kárt" - mondta Kelly. "Az egyik a függőség, a másik a mérgezés, a harmadik pedig a toxicitás, ami a rákkockázatot és a májbetegségeket jelenti."

Dr. Emily Hartwell, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának pszichiátria adjunktusa hozzátette, hogy az alkohol szív- és érrendszeri problémákat is okozhat, valamint hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre.

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism irányelvei szerint az alacsony kockázatú ivás nők esetében heti hét italnál vagy egy nap három italnál nem több, férfiak esetében pedig heti 14 italnál vagy egy nap négy italnál nem több. Azonban ezek az irányelvek sem szüntetik meg teljesen a kockázatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint fontos felismerni az egészségtelen alkoholfogyasztás jeleit, például ha valaki az alkoholt használja a stressz vagy szorongás kezelésére. Johanna Jones, a virginiai Thriveworks tanácsadója figyelmeztet: "Ha olyanná válik, amit konkrét érzelmi céllal használunk, akkor ez potenciális problémákat hív elő."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 2. szerda
Petra
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?