London, England - June 13, 2015: Queen Elizabeth II in an open carriage with Prince Philip for trooping the colour 2015 to mark the Queens official birthday, London, UK

Íme II. Erzsébet királynő csodaétrendje: ezzel maradt fitt 96 éves korában is a brit uralkodó

2024. szeptember 26. 15:44

II. Erzsébet királynő hosszú életének titka a természet szeretete, a rendszeres mozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend volt. Reggelente Earl Grey teával indította a napot, délután pedig nem maradhatott el a hagyományos angol tea szendvicsekkel és süteményekkel. Az ételeit mindig friss, minőségi alapanyagokból készítették, amelyeket a királyi birtokokról szereztek be, a menüt pedig személyesen hagyta jóvá napokkal előre.

A 96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit királynő lenyűgözően fitt maradt élete nagy részében, amihez jócskán hozzájárult egészséges életmódja. Természetszeretete jól dokumentált, a séta, a túrázás és a lovaglás a szenvedélyei közé tartoztak. Hosszú élete másik kulcsa a kiegyensúlyozott, egészséges étrend volt – idényjellegű gyümölcsök és zöldségek, valamint a királyi birtokon termesztett organikus élelmiszerek, és a mindennapi délutáni tea - írja a Mirror.

A Buckingham-palotában és a Windsor-kastélyban egy szakácsokból álló csapat készítette ételeit és bankettjeit, a személyre szabott menüket a királynő napokkal előre jóváhagyta. Egy vörös bőrbe kötött menükönyv, amely franciául íródott, minden héten a királynőhöz került, amely különféle recepteket tartalmazott Darren McGrady volt királyi szakács szerint.

Darren elmondta, hogy a csapat három nappal előre készítette el a királynő ételeit, lehetőséget adva számukra a legjobb hozzávalók beszerzésére. Hozzátette: "A szakácsok kiválasztották a menüket, és ő áthúzta azokat az ételeket, amelyeket nem akart. Néha mindent áthúzott, és valami mást írt helyette – például, ha vacsorát tervezett András herceggel, akinek kedvence a crème brûlée volt Sandringham-i narancsokkal." Részletesen elárulta, hogyan is élt II. Erzsébet.

Reggeli: tea, lazac, rántotta

A királynő mindig egy csésze Earl Grey teával kezdte a napot – tej és cukor nélkül, és egy-két keksszel, a corgijai mellett. Ezután következett a fő reggeli, amely gabonapelyhet, joghurtot, pirítóst és narancslekvárt tartalmazott, amit a Buckingham-palota fő étkezőjében fogyasztott el. A rántotta füstölt lazaccal szintén egyik kedvence volt.

A királynő „különösen kedvelte a füstölt heringet a háborús évek óta”, amikor Margit hercegnővel a Windsor-kastélyban tartózkodtak – emlékezett vissza Charles Oliver, a királyi háztartás szolgálója. "A füstölt hering, számos egyszerű változatban, azóta is a királynő egyik kedvence maradt – reggelire, ínyenc ételként vagy késő esti vacsorára. A királynő a füstölt tőkehalat is kedvelte reggeliként" – írta a Vacsora a Buckingham-palotában című könyvben.

Ebéd: hal, koktél, kevés szénhidrát

Az ebédnél is gyakran került hal az asztalra. A királynő különösen kedvelte a gin és Dubonnet koktélt, mielőtt nekilátott volna az ebédnek. A királynő gyakran egy egyszerű hal- és zöldségételt fogyasztott délben. Darren szerint egy tipikus étel a Doveri lepényhal spenóton volt. Ha egyedül étkezett, gyakran elkerülte a szénhidrátokat, mint a tésztát és a burgonyát. Bár a szénhidrátok fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok finomított keményítő káros lehet az egészségre.

Uzsonna: tea, szendvics, keksz

Amikor egy elegáns délutáni teára gondolunk, elképzeljük az ujjnyi szendvicseket, a pogácsákat és az Earl Grey lassú kortyolgatását – nos, a királynő mindezt ténylegesen így csinálta. Darren szerint különösen kedvelte az uborkás szendvicset, de a tojásos és füstölt lazacos is nagy kedvence volt. A csokoládés keksszel készült torta és a gyömbéres sütemény rendszeresen megjelentek a királynő délutáni teáin.

Vacsora: vad, hal, csoki

Darren szerint a hús, hal és zöldségek állandó részei voltak a királynő vacsoráinak. „Szerette a birtokról származó alapanyagokat, és ha Balmoralból, a Dee folyóból származó lazacunk volt, azt különösen kedvelte” – tette hozzá. "Egy repertoár ételekből dolgoztunk, főleg brit és francia ételeket készítettünk. Sok hagyományos francia ételt főztünk, például laposhalat spenótágyon, Mornay-mártással."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A főételként szerette a vadételeket, például a skót steaket, szarvasgombás whiskymártással készült bélszínt, különösen, ha szarvasból készült

– mondta Darren. "Az előételként különösen kedvelte a Gleneagles pástétomot, ami füstölt lazacból, pisztrángból és makrélából készült."

A volt uralkodó csokoládéimádó is volt, árulta el Darren, gyakran választott bármilyen csokoládés desszertet a menüről. Más kedvencei között voltak a Balmoral-i eprek és a Windsor-kastélyban termesztett fehér őszibarackok – számolt be az Independent.

Ezeket itta II. Erzsébet

Ahogy korábban említettük, a királynő szeretett egy-egy italt fogyasztani az ételek mellé. 2017-ben Darren McGrady reagált azokra a hírekre, miszerint a királynő naponta négy koktélt fogyasztott. Elmondta a CNN-nek: „Bepácolva lenne, ha ennyit inna. Mindössze annyit mondtam, hogy szereti a gin és Dubonnet koktélt. Ez a kedvenc itala.”

Darren hozzátette, hogy amikor a királynő vacsora közben ivott, általában egy pohár kedvenc német édes borát fogyasztotta. "Csak este. Biztosan nem iszik négy pohárral naponta."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?