19 °C Budapest
Portrait of happy, friendly, trustworthy, experienced senior doctor looking at camera sitting at desk with laptop computer in modern hospital office. Healthcare, professional medical help, expertise

Nem ért egyet a MOK és az OMSZ: több a vitás pont az új ügyeleti rendszer körül, egy hét múlva élesítik

2024. szeptember 25. 09:13

Hat nap múlva jön a nagy váltás a fővárosban, de a mentőszolgálat és az orvosi kamara álláspontja közötti eltérések azt jelzik, még mindig vannak tisztázatlan kérdések - írja a Népszava. Jövő keddtől az alapellátási ügyeletet 15 helyszínen 28 felnőtt- és 3 gyermekellátó helyen, továbbá 14 mobil ügyeleti egységgel biztosítják. Viszont az új rendszerrel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara kritikát fogalmazott meg.

A MOK titkára, Keczéry Attila szerint több kerület háziorvosa a mai napig nem kapott „behívót", szerződéstervezetet a mentőszolgálattól. Azaz, ha akarnának sem tudnának szerződni az orvosok, hiszen meg sem kereste őket az OMSZ. Keczéry Attila állítását a mentőszolgálat visszautasította. „A valóság ezzel szemben az, hogy valamennyi háziorvos kapott megkeresést, továbbá részletes tájékoztatást a teendőiről" – közölték.

Keczéry Attila viszont kedd reggel azt közölte: „Zuglóban egyetlen felnőtteket ellátó háziorvos sem kapott a mostani percig, az OMSZ ügyeletszervezőjétől sem behívót, sem szerződéstervezetet. A házi gyermekorvosok, szombaton megkapták azt, azonban a felnőtteket ellátók nem. Én sem kaptam megkeresést a területet szervező OMSZ ügyeletszervezőtől". Később viszont jelezte lapunknak: Zuglóba kedd délután érkeztek meg a „behívók.” Vagyis egy nappal azután, hogy az OMSZ azt állította, már mindenki megkapta azt.

Az OMSZ és a MOK a már munkára jelentkezett orvosok számát is másként látja - írja a lap. Az új ügyeletet bemutató szeptember 13-ai kormányzat sajtótájékoztatón elhangzott, hogy addig 261 háziorvos jelentkezett. A MOK titkára szerint azonban az új rendszer zavartalan működtetéséhez minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség. Ugyanakkor a mentőszolgálat szerint az ügyeleti rendszerhez csatlakozó orvosok száma napról napra nő, szeptember 20-án már 339-en jelentkeztek be.

Vitás pont a háziorvosok munkarendje is. A MOK titkára szerint lehet olyan eset, amikor napi 14 órát kellene dolgoznia egy-egy ügyeletet is vállaló orvosnak, az OMSZ szerint azonban nem kell aggódniuk a doktoroknak. "A háziorvos a havonta egy vagy két alkalommal teljesítendő ügyeletének napját az egyéb elfoglaltságaira figyelemmel maga választhatja meg úgy, hogy az a délutáni rendelési idejét sem befolyásolja" - mondták.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 25. szerda
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?