22 °C Budapest
west nile virus

Nem elég a covid és a szamárköhögés: egyre terjed ez az egzotikus kór, sok magyar került kórházba

2024. szeptember 24. 11:21

A 37. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte az NNGYK. 2024. szeptember 9. és 15. között 77 szamárköhögéses esetről tettek jelentést, valamint bejelentésre került 23 encephalitis infectiosa megbetegedés. Ebből 19 eset hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult. Ezzel idén már az év 37. hetéig 168 ilyen esetet jelentettek, ami jóval több, mint a megelőző években ugyanebben az időszakban.

A héten egy Hajdú-Bihar vármegyei óvodában 2024. szeptember 5-étől között enterális járvány alakult ki, hányás, hasmenés és láz vezető tünetekkel. Az összes exponált száma 82 fő, ebből 41 fő (38 gyermek, 3 fő dolgozó) betegedett meg 2024. szeptember 5-12. között, kórházi ápolásra 7 fő gyermek szorult. A kórházban végzett diagnosztikai vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. A megbetegedések az óvoda mindhárom csoportját érintették. A járási népegészségügyi osztály által végzett helyszíni járványügyi vizsgálatkor felmerült az élelmiszer eredetű fertőzés lehetősége, ezért az illetékes Élelmiszerlánc Biztonsági Osztály értesítése megtörtént. Az általuk tartott helyszíni ellenőrzése során felületi minták kerültek levételre. Az ellenőrzés során hiányosságokat nem tapasztaltak.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 77 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásban. A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 17 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 14 volt csecsemő, két fő az 1-2 éves, tíz fő a 3-5 éves, hat fő a 6-9 éves, öt fő a 10-14 éves, négy fő a 15-19 éves, egy fő a 20-29 éves, hat fő a 30-39 éves, tizenhét fő a 40- 49 éves, hét fő az 50-59 éves, öt fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 25 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Tárgyhéten bejelentésre került 23 encephalitis infectiosa megbetegedés közül 19 eset hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult - közölték. Öt beteget Fejér és Győr-Moson-Sopron, három beteget a fővárosból, két beteget Pest, egy beteget Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat- nílusi láz megbetegedések száma 85-re nőtt. Budapest (19 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Csongrád- Csanád (5 fő), Fejér (20 fő), Győr-Moson-Sopron (7 fő), Hajdú-Bihar (8 fő), Heves (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (5 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (9 fő), Somogy (1 fő), Szabolcs- Szatmár-Bereg (1 fő), Veszprém (4 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 68%-a férfi, az átlagéletkor 62 év (2-86 év).

A betegek 95,3 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?