25 °C Budapest
Side view of an attractive worker and electrician checking the air conditioner while giving maintenance

Súlyos gondot jelezhet, ha ilyen szagot áraszt a légkondi: nézesd meg, mielőtt késő lesz

2024. szeptember 23. 10:57

A penész télen a szobák sarkaiban, ablakai környékén jelenhet meg, nyáron pedig a klímaberendezést lephetik el a különféle gombák, amelyek az egészségre is veszélyesek. Kellemetlen szag jelzi a penészgombák elszaporodását, melyek rövid idő alatt meg tudnak telepedni a beltéri egységben.

A jól szigetelt házak előnye, hogy télen alacsonyabb a fűtési költség, nyáron pedig könnyebb a kellemes hőmérséklet fenntartása. Ezzel együtt azonban egy kellemetlen következmény is megjelenik, amiről ritkán szoktunk beszélni és nem fordítunk rá kellő figyelmet: ez a penészedés kialakulásának kockázata. A modern épületekben alkalmazott vastag szigetelőrétegek és a hermetikusan záródó nyílászárók ugyanis gyakorlatilag megszüntetik a ház természetes szellőzését. Ez energiahatékonysági szempontból valóban előnyös, a belső levegőminőség szempontjából viszont komoly kérdéseket, problémákat vet fel. A nem megfelelő vagy szinte teljesen megszűnő légáramlás következtében a belső terekben megemelkedhet a páratartalom és a szén-dioxid szintje.

„A magas páratartalom ideális környezetet teremt a penészgombák számára, amelyek a hidegebb felületeken, a sarkokban, nyílászárók környékén, vagy a rosszul szellőző helyiségekben könnyen megtelepedhetnek. A penész megjelenése pedig nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem jelentős egészségügyi kockázatot is, mivel már rövid idő alatt allergiás reakciókat, légzőszervi problémákat, hosszú távon pedig egyéb súlyosabb megbetegedést is okozhat” - magyarázta Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

Nyáron is megjelenhet a penész

Nyáron ugyan fűtésre nincs szükség, de a jól szigetelt házak szellőzésének hiánya ilyenkor is problémát jelent. A meleg hónapokban a lakók gyakran használnak légkondicionálót a hőmérséklet szabályozására. A magas páratartalom, a nem megfelelő szellőztetés és a napfény elől lesötétített helyiségek tökéletes táptalajt nyújtanak a különféle gombák elszaporodásához.

„A légkondicionáló működésekor a hideg hőcserélőn lecsapódó nedvesség a készülék belsejében bizonyos esetekben képes olyan mikroklímát teremteni, amely rendkívül kedvez a penész kialakulásának a lamellák között vagy akár a járókeréken is. Egyes gombafajták a számukra ideális környezetben már nagyon rövid időn belül képesek olyan mértékben elszaporodni, hogy megjelenésüket a kellemetlen szaguk is jelzi. Gondoljunk csak egy penészes sajt „illatára”, hasonlót lehet érezni egy klímaberendezés beltéri egységénél kialakult penész esetében is” - tette hozzá a szakértő.

Így védekezzünk a penész ellen

A penészedés megelőzése érdekében az alábbi ajánlásokat érdemes megfontolni:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  1. Rendszeres szellőztetés: a szigetelt házakban különösen fontos, de minden egyéb, más típusú ingatlannál ajánlott, hogy rendszeresen szellőztessünk. Ha lehetőség van rá, érdemes kereszt-szellőztetést alkalmazni, amely hatékonyabban cseréli a belső levegőt.
  2. Gépi szellőztetés: ha pénztárcánk megengedi, akkor érdemes elgondolkozni egy hővisszanyerős szellőzőgép beépítésén, ugyanis azzal energiahatékonyan és szabályozott körülmények között biztosított a folyamatos friss levegő utánpótlása, valamint az elhasznált levegő „kidobása” és a páratartalom megfelelő szinten tartása.
  3. Páratartalom szabályzása: használjunk párátlanító készüléket a pára csökkentésére, különösen a nedvesebb helységekben, mint pl. a fürdőszobában és a konyhában.
  4. Leszárítás funkció: érdemes használni a légkondicionáló X-FAN (leszárítás) funkcióját hűtés és párátlanítás üzemmódban, mert ezzel a berendezés kikapcsolása után a beltéri egység ventilátora kb. 3 percig még forogni fog, hogy leszárítsa a nedvességet a hőcserélőről. Azonban még így is előfordulhat, hogy az nedves marad, ezért, ha azt szeretnénk, hogy biztosan teljesen száraz legyen a beltéri egység, állítsuk át ventilátor üzemmódra a berendezést, és még így járassuk kb. 10-15 percig a kikapcsolás előtt.
  5. Klímaberendezések karbantartása: a hűtési szezon előtt nagyon fontos a klímaberendezések szakemberrel történő karbantartása, alapos fertőtlenítése. A porszűrőket pedig folyamatosan ellenőrizzük és tisztítsuk meg, hogy megakadályozzuk a penész megtelepedését és elterjedését, mi több elérhessük az egészséges és friss otthoni levegő állapotát.

Az aranyközépút nyomában

Lényeges tudni azt is, hogy az ideális páratartalom a lakásban általában 40-60% között van, ilyenkor érzi az ember a legkomfortosabban magát. Ez az optimális érték az egészségünk és az ingatlan állapotának megőrzése szempontjából is.

  • kb. 40-50% páratartalom az őszi-téli hónapokban lehet ideális, mivel megelőzi a túlzott nedvesség miatti penészképződést, és segít elkerülni a nyirkos érzetet.
  • kb. 50-60% páratartalom pedig a tavaszi-nyári hónapokban megfelelőbb, mert a melegebb időjárás mellett is friss, komfortos érzetet biztosít.

Fontos figyelni rá, hogy a túl alacsony páratartalom (30% alatt) is kellemetlenséggel jár, azaz nagyon kiszárítja a levegőt, ami légúti irritációt és bőrszárazságot okozhat. A fenti tippek követésével jelentősen hozzájárulhatunk otthonunk penészedésének megelőzéséhez, illetve az optimális páratartalom beállításához. Ezzel nemcsak saját egészségünket, hanem környezetünk egészségét is védjük.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?