Upset stressed mature middle aged woman feeling pain ache touching chest having heart attack, sad worried senior older lady suffers from heartache at home, infarction or female heart disease concept

Pusztító népbetegség tizedeli a magyarokat: annyian halnak bele, mint a rákba, pedig lenne megoldás

2024. szeptember 23. 18:33

A szívelégtelenség egy olyan egészségi állapot, amely mintegy 64 millió embert érint világszerte, mégis sokan nem is tudják, mit jelent valójában. Nevével ellentétben a szívelégtelenség nem azt jelenti, hogy a szív teljesen leáll, hanem azt, hogy a szív már nem működik olyan hatékonyan, mint kellene. De vajon ez az állapot visszafordítható-e, és mi mit tehetünk ennek érdekében? Erre a kérdésre keresik a választ a szakértők a Szív világnapja alkalmából, amit minden évben szeptember 29-én tartanak világszerte.

Nemcsak világszerte, de hazánkban is több mint 200.000 beteg él szívelégtelenséggel, és a számuk évről-évre emelkedik. Ez az állapot számos kellemetlen tünethez vezethet, mint például a fáradtság, a légszomj, a tartós köhögés, a duzzadt lábak, vagy akár szívritmuszavar, amelyek mind megnehezíthetik a mindennapi életet. A szívelégtelenség alapvetően egy krónikus betegség, amelyet ha nem kezelnek, idővel egyre súlyosabb lesz. Halálozási aránya megközelíti a daganatos betegségekét: a betegek 20 százaléka egy éven belül, 50 százalékuk pedig 5 éven belül meghal.

Kialakulhat fokozatosan, például évekig tartó magas vérnyomás, koszorúér-betegség, vagy a szívbillentyűk betegségei következtében, de hirtelen is felléphet valamilyen szívkárosodást okozó esemény, például szívinfarktus miatt. A lassan kialakuló szívelégtelenséget nehéz felismerni, mivel a tünetek és panaszok gyakran átfedést mutatnak más betegségekkel. Emellett a kórkép gyakran együtt jár a szív-koszorúér és magas vérnyomás betegségeken túl más olyan alapbetegségekkel is mint a diabétesz, a krónikus veseelégtelenség vagy az elhízás.

Nem halálos ítélet

A leggyakoribb kérdésre, hogy a szívelégtelenség visszafordítható-e, a válasz rendkívül összetett. A szívelégtelenséget okozó betegségek közül nem mind visszafordítható, azonban a megfelelő kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal jelentősen javítható az életminőség, és sok esetben a tünetek is jelentősen enyhíthetők. Ez azonban nagyban függ a beteg állapotának súlyosságától, illetve attól, hogy milyen stádiumban sikerült diagnosztizálni a betegséget, valamint a kezelés megkezdésétől.

Azt, hogy hol tart a betegség és milyen kezelés szükséges, a szívelégtelenség stádiuma segít meghatározni. Az Amerikai Szív Társaság (AHA) és az Amerikai Kardiológusok Társasága (ACC) a szívelégtelenség előrehaladását az alábbi stádiumokra bontja:

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Az A stádium arra utal, hogy magas a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, azonban a szívben még nem nincsnek strukturális elváltozások. Ide tartoznak azok a betegek, akik cukorbetegségben, vagy magas vérnyomásban szenvednek, a magas koleszterinszintjük, elhízottak, egészségtelenül táplálkoznak, mozgásszegény életmódot folytatnak vagy túl sok alkoholt fogyasztanak. A szívelégtelenség kialakulása ebben a szakaszban megelőzhető életmód- és étrendmódosítással, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő intézkedésekkel vagy bizonyos gyógyszerek szedésével.
  • A B stádiumban már kimutatható strukturális elváltozás a szívben, de a beteg továbbra sem tapasztal tüneteket. Ebbe a stádiumba tartoznak például azok a betegek, akiknek a kórelőzményében szerepel szívroham, akiknek alacsony az ejekciós frakciója (azaz a szíve egy-egy összehúzódás során nem pumpál elég vért), vagy akik tünetmentes billentyűbetegségben szenvednek. Itt már az életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelés mellett szóba kerülhetnek a műtéti beavatkozások, amelyek segíthetnek helyreállítani a normál szívműködést, vagy enyhíthetik a szívelégtelenség tüneteit.
  • A C stádiumban a szív elváltozása mellett a betegség már elég előrehaladott ahhoz, hogy olyan panaszokat okozzon, mint a köhögés, légszomj, fáradtság, hányinger, valamint a lábak duzzanata. Ez az a szakasz, amikor a legtöbb ember észreveszi a tüneteket, és orvoshoz fordul. Ebben az esetben is gyógyszeres kezelés zajlik, ami segíthet a panaszok kezelésében, lassítja a betegség előrehaladását és csökkenti a szövődmények kockázatát. Bizonyos esetekben az eszközalapú kezelések, például pacemaker vagy kardioverter-defibrillátor beültetése javíthatja a szívműködést.
  • A D stádium a legelőrehaladottabb szívelégtelenséget jelzi. Ebben a fázisban a szív már súlyosan károsodott, és pihenés közben sem tudja ellátni feladatát. Az egyetlen remény a szívátültetés vagy egy keringést támogató (VAD) eszköz beültetése lehet az élettartam növelésére.

Az egészségtudatos életmód mind a szívelégtelenség előfordulásának megelőzésében, mind pedig súlyosságának csökkentésében kulcsfontosságú. Íme néhány fontos lépés, amit megtehetünk a szívünk egészsége érdekében:

  • Vérnyomás ellenőrzése: A rendszeres vérnyomásmérés segíthet korán felismerni a magas vérnyomásbetegséget, amely meghatározó a szív terhelésének csökkentésében.
  • Szívbarát étrend: Az egészséges, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben gazdag, telített zsírokban és nátriumban szegény étrend elősegíti a szív egészségének megőrzését.
  • Rendszeres testmozgás: A fizikai aktivitás erősíti a szívet és javítja a keringést. Törekedjünk legalább heti öt napon 30 perc mérsékelt intenzitású, a kezelő orvos által javasolt mozgásra.
  • Dohányzás abbahagyása: A dohányzás a szívbetegségek és a szívelégtelenség egyik fő kockázati tényezője. A leszokás jelentősen csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét.
  • Krónikus betegségek kezelése: Olyan állapotok, mint a cukorbetegség, magas koleszterinszint és magas vérnyomás kontrollálása gyógyszeres terápiákkal és életmódbeli változtatásokkal alapvető fontosságú, hiszen sok esetben ezek szövődményeként alakul ki a szívelégtelenség.
  • Rendszeres orvosi vizsgálatok: A rendszeres orvosi vizsgálatok során történő korai felismerés számos szívelégtelenség esetet megelőzhet vagy a betegség korai szakaszában könnyebben kezelhetővé teheti a kórt.

A szívelégtelenség egy élethosszig tartó állapot, azonban az időben történő kiszűrés mellett a mai modern terápiás lehetőségek és az életmódbeli változtatások drámaian megváltoztathatják a betegség lefolyását, így az emberek többsége normális napi tevékenységet folytathat, és hosszú távon együtt tud élni a betegséggel.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?