LAMBOURN, UNITED KINGDOM - OCTOBER 17:  Free-range chicken of breed Isa 257 roams freely at Sheepdrove Organic Farm, Lambourn, England.

Sokkoló fordulat a madárinfluenza-járványban: nem találkozott állattal, mégis megfertőződött egy ember

2024. szeptember 8. 15:04

Az Egyesült Államokban először fordult elő, hogy ember H5-ös madárinfluenzával fertőződött meg anélkül, hogy ismert módon beteg állattal érintkezett volna. Az esetet az országos influenza-megfigyelési rendszer észlelte, nem pedig a célzott állati megfigyelések során. A CDC továbbra is alacsony kockázatot állapított meg a lakosság számára, miközben folytatják a vírus genetikai vizsgálatát.

Egy Missouri államban élő személy az Egyesült Államok első olyan H5-ös madárinfluenza-esete, amelynek során nem volt ismert kapcsolat beteg állattal – közölte pénteken az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) a CNN szerint.

„Ez a tizennegyedik emberi H5-es eset, amelyet 2024-ben jelentettek az Egyesült Államokban, és az első olyan H5-es eset, amelynél nem volt ismert foglalkozási kitettség beteg vagy fertőzött állatokkal” – áll a CDC közleményében. Ez az első olyan H5-ös eset is, amelyet az országos influenza-megfigyelési rendszer észlelt, nem pedig a jelenlegi madárinfluenza-járvány célzott állati megfigyelése.

Az esetet a Missouri Egészségügyi és Szociális Szolgáltatások Minisztériuma vizsgálja. Az érintett személynek alapbetegségei voltak, és augusztus 22-én kórházba került. A tesztek kimutatták az influenza A vírus jelenlétét, és az illetőt influenza elleni vírusellenes szerekkel kezelték, majd felépült és most már otthon tartózkodik – közölte a minisztérium.

A beteg mintáját elküldték a CDC-nek, amely megerősítette, hogy a madárinfluenza egyik típusáról van szó. Az influenza vírusokat két fehérje alapján osztályozzák, amelyek a vírus felszínén helyezkednek el: H, azaz hemagglutinin, és N, azaz neuraminidáz fehérje. A CDC szóvivője szerint az ügynökség megerősítette, hogy a vírus típusa H5, de az N típust még nem határozták meg. Jelenleg a vírus izolálásán és genetikai szekvenciájának meghatározásán dolgoznak. A CDC tudósai remélik, hogy a következő napokban további információkkal szolgálhatnak a vírus genetikai összetételéről – mondta a szóvivő.

A genetikai szekvencia ismerete segít a kutatóknak meghatározni, hogy a fertőzött személyt érintő vírus milyen mértékben hasonlít az Egyesült Államokban jelenleg csirkékben, szarvasmarhákban és más emlősökben fertőzést okozó vírusokhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Missouri államban nem jelentettek madárinfluenza-esetet szarvasmarhák között, de a vírus előfordult a baromfiállományban.

A CDC kockázatértékelése szerint a H5N1 vírus általános közegészségügyi kockázata továbbra is alacsony.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?