Sheep Tick crawling on human skin

Furcsa vírusra bukkantak Kínában, az idegrendszert támadja: ez lehet a következő világjárvány?

2024. szeptember 8. 17:20

Kínai kutatók egy eddig ismeretlen, kullancsok által terjesztett vírust azonosítottak, amely képes az emberi szervezetet is megfertőzni. A kórokozó bizonyos esetekben idegrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Kínai kutatók egy eddig ismeretlen, kullancsok által terjesztett vírust azonosítottak, amely képes az emberi szervezetet is megfertőzni. A felfedezésről szóló tanulmány szerint a kórokozó bizonyos esetekben idegrendszeri megbetegedéseket okozhat - írja a 24.hu.

A wetland vírusként (WELV) elnevezett patogént először 2019 júniusában diagnosztizálták egy 61 éves férfi betegnél Csincsouban. A páciens tünetei között szerepelt láz, fejfájás és hányás, amelyek nagyjából öt nappal azután jelentkeztek, hogy egy Belső-Mongóliában található, kiterjedt vizes élőhelyen lévő parkot látogatott meg, ahol kullancscsípés érte.

Az antibiotikumos kezelés hatástalansága vírusos eredetre utalt.

A beteg vérmintájának genetikai vizsgálata során egy korábban nem ismert orthoreovírust azonosítottak. Ez a víruscsalád számos, kullancsok által terjesztett kórokozót foglal magában, beleértve a krími-kongói vérzéses láz vírusát is.

A felfedezést követően a kutatók intenzív keresésbe kezdtek a vírus után. Mintegy 14 ezer kullancsot gyűjtöttek össze, és a példányok 2 százalékában, összesen öt fajnál mutatták ki a vírus jelenlétét. A leggyakoribb hordozónak a Haemaphysalis concinna bizonyult, de a kórokozót juhokban, lovakban, sertésekben és rágcsálókban is megtalálták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A WELV-fertőzötteknél változatos tünetek jelentkeztek. "A betegek lázról, szédülésről, fejfájásról, rossz közérzetről, hátfájásról, hányingerről, hányásról és hasmenésről számoltak be" - írják a kutatók. Több betegnél szövetkárosodásra és véralvadási problémákra utaló jeleket is észleltek.

Egy súlyos esetben a beteg kómába esett, és az agyat, valamint a gerincvelőt körülvevő folyadékban magas fehérvérsejtszámot mértek, ami fertőzésre utalt. Szerencsére a kezelés eredményesnek bizonyult, és a pácienst végül hazaengedték.

A kutatók laboratóriumi egereken végzett kísérletek során azt tapasztalták, hogy a vírus több esetben halálos kimenetelű, az agyat is érintő fertőzést okozott. A szakértők véleménye szerint a WELV potenciálisan az emberi idegrendszert is megtámadhatja.

Ez az új felfedezés rávilágít a kullancsok által terjesztett betegségek folyamatos monitorozásának és kutatásának fontosságára, valamint a megelőzés és a hatékony kezelési módszerek kidolgozásának szükségességére. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek a vírus terjedésének és lehetséges hatásainak pontosabb megértéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?