11 °C Budapest
Frontal close-up of an yellow-fever mosquito sucking blood, known vector of zika virus, chikungunya, yellow fever and dengue.

Veszélyes szúnyogok jelentek meg Budapesten: nyugat-nílusi lázat, Dengue vírust, Zika-lázat terjeszthetnek

2024. szeptember 5. 13:21

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a tigrisszúnyog terjesztette nyugat-nílusi lázra hivatkozva nem enged vért adni azoknak, akik a 12. kerületi Rege utca környékén élnek - jelezte egy olvasó a Telexnek. Ez az indoklás azonban vitatható: bár a tigrisszúnyog-invázió tényleg reális probléma már országosan is, ebben a fajban itthon még egyszer sem mutatták ki a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, nem is emiatt, hanem a dengue, a chikungunya és a zika miatt lehet veszélyes a következő években, évtizedekben - írják.

Az OVSZ már tavaly is alkalmazott hasonló korlátozást, akkor azt írták, hogy automatikus területi kizárás nincs, csak a szúnyogcsípés és az adott területen való tartózkodás együttes fennállása esetén nem adható vér. Ezt a lap kérdésére ezúttal is megerősítették: önmagában a lakóhely nem kizáró ok, de ha a véradó határozottan emlékszik nagy testű, csíkos szúnyog csípésére, akkor arra kérik, hogy egy hónapig ne jelentkezzen véradásra. Jelenleg nincs területi alapon meghatározott kizáró tényező sem Budapesten, sem máshol Magyarországon - írták.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradási korlátozásokat vezetett be a tigrisszúnyogok által terjesztett betegségek kockázata miatt. Bár a nyugat-nílusi láz veszélyére hivatkoztak, szakértők szerint ez az indoklás vitatható. A szolgálat közleménye szerint a felmelegedés és a kiterjedt turizmus miatt új, szúnyogok által terjesztett betegségek jelennek meg hazánkban. A védekezési stratégiájuk két pillérre épül: egyrészt a csípés utáni időszakos kizárásra, másrészt a kockázatos területekről érkező véradók mintáinak vizsgálatára.

Kemenesi Gábor virológus, a Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója szerint azonban a tigrisszúnyogok miatti nyugat-nílusi láz veszélye túlzott. "A tigrisszúnyogok hazai populációjában még nem mutatták ki a nyugat-nílusi vírust. De ha kimutatnák, az sem lenne döntő bizonyíték erre" - nyilatkozta a szakértő. A virológus rámutatott, hogy a nyugat-nílusi láz fő terjesztője valójában a dalos szúnyog, nem pedig a tigrisszúnyog. Ez utóbbi faj viselkedése miatt nem alkalmas a vírus hatékony terjesztésére emberek között.

A tigrisszúnyog azonban más veszélyes betegségek potenciális terjesztője lehet. "Előbb-utóbb, pláne, ha ilyen marad a klíma, a tigrisszúnyogok be fogják hozni az olyan vírusokat, mint a dengue, a zika vagy a chikungunya" - figyelmeztetett Kemenesi. A szakértő szerint a jelenlegi klíma kedvez a tigrisszúnyogok terjedésének, és várhatóan átrendeződik a hazai szúnyogállomány. A védekezésben kulcsfontosságú a lakosság közreműködése, például a ház körüli vízgyülemek felszámolásával.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03