11 °C Budapest
Happy family cleans up shelf with gloves. Mother, son and daughter are cleaning house. Woman and children are engaged in cleaning

Sok szülő így készül az őszi fertőzéshullámra: ezt már inkább előre megtanítják a gyereknek

2024. szeptember 5. 18:29

Hivatalosan is véget ért a nyári szünet, és a közösségekbe visszatérő, vagy az iskolák és óvodák kapuit először átlépő gyermekeket számtalan vírus és baktérium is követheti az osztálytermekbe, csoportokba. A nyaralás utáni nagy találkozások és az új tanév izgalmai mellett most különösen fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a higiéniára, hiszen a gyermekközösségekben könnyen elindulhatnak fertőzéshullámok, amelyek nemcsak a gyerekekre, hanem a család többi tagjára is veszélyt jelenthetnek.

Bár szülői szemmel gyakran lehetetlennek tűnhet, hogy gyermekünk teljesen egészségesen vészelje át az őszi hónapokat, de Nagy Zsuzsanna, a B+N Referencia Zrt. higiéniai szakértője szerint már néhány óvintézkedéssel és egyszerű szokás bevezetésével is jelentősen csökkenthető a megbetegedések kockázata.

1. Minden tünet, tünet.

Az ősz beköszöntével gyermekeink ismét zárt közösségekben töltik a nap nagy részét, ahol hamarosan felbukkanhatnak a cseppfertőzéssel terjedő vírusos és bakteriális betegségek. Éppen ezért fontos, hogy amint bármilyen tünetet észlelünk rajtuk, lehetőség szerint ne engedjük őket közösségbe. Sajnos sokan nem veszik kellően komolyan ezt az alapvető szabályt, és a gyermekeket a betegség korai, ám fertőzés szempontjából kritikus szakaszában – például enyhe köhögés vagy tüsszentés esetén – is iskolába vagy óvodába viszik. Pedig néhány nap otthoni pihenéssel rengeteg osztálytárs és családtag megbetegedése lenne megelőzhető, még ha ez kihívást is jelent rögtön a tanév elején.

2. Kézfertőtlenítőket elő!

Kiemelten fontos, hogy már a legkisebbek számára is megszokott rutinná váljon az alapvető higiéniai szabályok betartása mind az oktatási intézményekben, mind hazatérve. A leghatékonyabb, ha gyermekünket arra neveljük, hogy étkezés előtt, az udvari szünetek után, valamint a mellékhelyiség használata előtt és után is alaposan mossa meg a kezét szappannal.

Emellett érdemes megtanítani őket arra is, hogy tüsszentéskor egy zsebkendő vagy saját tenyerük kerüljön a szájuk elé, majd ezt követően a papírzsebkendő egyenesen a szemétben landoljon, a kezeiket pedig rögtön mossák meg vagy fertőtlenítsék le. Szülőként támogathatjuk őket azzal is, hogy mindig kéznél legyen egy vidám mintázatú kézfertőtlenítő a táskájukban, így a kezek tisztántartása fokozatosan készséggé válhat számukra.

3. Tudjuk biztonságban az uzsit!

Amellett, hogy megfelelő táplálékkal, idénygyümölcsökkel és zöldségekkel erősítjük gyermekünk immunrendszerét, elengedhetetlen figyelmet fordítani arra is, hogy ezeket gondosan csomagoljuk, megelőzve az ételek higiéniai veszélyforrássá válását. Amennyiben az uzsonnás csomagban bolti csomagolású termék is helyet kap, ügyeljünk rá, hogy alaposan tisztítsuk meg, és úgy helyezzük el, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. Emellett kerüljük a gyorsan romlandó ételek csomagolását, és minden nap mossuk el alaposan az ételtároló dobozt és a kulacsot, hogy ezekben is megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását.

4. Mit hozunk haza az iskolatáskával?

Szülőként aggodalomra adhat okot, hogy az iskolából hazatérve a gyermek milyen szennyeződéseket hoz be a táskájával és ruházatával, amelyeket sokszor gondatlanul az ágyára dob. A B+N szakértője szerint, ezek a tárgyak komoly higiéniai veszélyt jelenthetnek, mivel a napi használat során rengeteg felülettel érintkeznek és könnyen felhalmozódhatnak rajtuk a kórokozók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fertőzések elkerülése érdekében fontos, hogy a gyermek ruházata, különösen a testnevelés órán használt sportruha, hazaérés után rögtön kerüljön a szennyesbe, rendszeresen és lehetőség szerint magas hőfokon legyen kimosva. Emellett az iskolatáskát is legalább hetente ki kell üríteni és alaposan áttörölni, különösen a zsebeket, ahol ételmaradékok vagy egyéb szennyeződések gyűlhetnek össze.

5. Zsebünkben lapuló „kórokozó tanyák”

Sok mindent hordhatnak gyermekeink a zsebükben, amelyek rendszeres fertőtlenítése azért fontos, mert ezeken a tárgyakon, például egy kulcscsomón is gyakran halmozódnak fel baktériumok, vírusok, amelyeket elsődlegesen a kezeinkről viszünk át. Mivel ezeket a tárgyakat naponta többször érintjük, fertőtlenítés nélkül jelentősen növelhetik egy betegség kockázatát. A rendszeres tisztítás segít minimalizálni a kórokozók jelenlétét, így ezzel is hozzájárulhatunk az egészség megőrzéséhez.

+1. Vonjuk be a gyereket a takarításba!

A gyermek bevonása a takarításba hozzájárul ahhoz, hogy már korán megtanulja a tisztaság és a higiénia fontosságát, így csökkentve akár egy fertőzés terjedését odahaza és az általa látogatott közösségekben egyaránt. Az önállóan végzett takarítás révén a gyermek saját környezetét is tisztábban tartja, ami mindamellett, hogy felelősségteljesebb felnőtté teheti, az egészségmegőrzés szempontjából is hasznos lehet.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03